Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Kétágú-hegy Túra 2011/11/06
2011/11/07 11:44:18 Küldte: Tojasleves

A tegnapi nap tartalmasan telt. Túra a Pilisben.
8:40 kor gördült be a vonat az Esztergom - Kertvárosi állomásra. 31 Idősebb-fiatalabb ember köszöntötte egymást. Többen most találkoztak először, mások viccesen B.Ú.É.K.- ot köszöntek rég nem látott túratársaiknak. Egy közeli kocsmába tartottunk először ahol a reggeli koffeint magunkhoz vettük. És indult a túra. Cél: Pilisszentkereszt. Szeles, de szép időnk volt.
Első állomás a Kis-strázsai kilátó. Itt egy kis történelmi visszatekintés a törökdúlás idejére; megtudhattuk, milyen jelentősége volt a helynek Esztergom védelmében. Innen a Lencsehegyi bányaterületet megkerülve jutottunk el Szép kilátáshoz, itt ettünk megpihentünk. Gyönyörködtünk a látványban. Ekkor a csapat kettészakadt, én a hosszabb úton folytattam a túrát. Pár perc alatt a Jakus-fához érkeztünk ahol meghallgattuk annak történetét, miszerint egy helyi erdész a maga szigorával és törvénytiszteletével kihívta a szegény emberek haragját, akik kikötötték ehhez a fához. Aki pár nap múlva rátalált és kiszabadította hálából jól feljelentette, mert lopta a fát az erdőből. Hosszú séta következett a Sasfészekhez, a Fekete-hegyi turistaházhoz. Hangulata van a helynek, jó messzire ellátni. Az esztergomi székesegyházat, a Dunát és a Pilis lábát fogja keretbe a lombkorona. Indulni kell. A Pilis nyereg újabb emlékművet őriz, a Második Világháború halottainak emlékére. Túravezetőnktől megtudunk több részletet is. 16 Ukrán katona esett el, majd jónéhány Német is. A Németek földi maradványait a 60-as években hazavitték. Megtudjuk még, hogy a jelenlegi (látszólag új) emlékoszlopot régen nem a Világháború halottainak címezték. Állítólag dorogi bányászok itt csaltak tőrbe 24 magas rangú orosz tisztet majd robbantották fel őket. Hosszú nyomozás kezdődött, de végül nem derült ki, kik voltak az igazi tettesek. Pártnyomásra került oda az emlékhely. Rendszerváltáskor ezt lerombolták, úgy 2 éve építették újjá, szintén dorogi bányászok. Az ott elhelyezett tömegsírhoz az évdizedek során nem nyúltak.
A Két Bükkfa nyereg érintésével jutottunk el az Ördöglyuk barlanghoz. Egyszerű karsztjelenség. Párszáz méterre található a Döme-halála nevű emlékhely. Súlyos fakereszt őrzi emlékét az 1957-ben tragikusan elhunyt erdésznek. Egy nyiladék felérése közben sebesült meg halálosan. A fiút, aki a balesetet okozta, hóhérnak kezdték csúfolni. Később felakasztotta magát. Innen már csak a pilisszentkereszti Emmához címzett vendéglőben álltunk meg. Hideg sör és meleg juhtúrós sztrapacska került az asztalra, a cserépkályha ontotta magából az otthonias meleget. Nagyon jól éreztem magamat. Mindenkinek ajánlom ezt az útvonalat.

És egy kis videó:

http://indavideo.hu/video/Pilisi_Tura


Címkék: Kétágú Hegy Egynapos Túra





Bejegyzések 1 - 1-ig. Összes bejegyzésed: 1

Gejza
2011/11/07 21:56:58

Köszi a részletes beszámolót és a videót!




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.