Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 "light" túrák
2015/08/02 11:49:55 Küldte: SZA5678

Avagy mi a helyzet a "light" túrákkal?

Több mint 1 éve szerepelnek a túrakiírásaim között bizonyos "... light" megnevezésű túrák, többször is felmerült hogy ezekkel azért páran nincsenek képben, nem tudnak mit kezdeni vele. Vagy esetleg máris sikerült téves elméleteket gyártani. Itt most összefoglalom, miről is van szó tulajdonképpen.

Ez a bizonyos "széria" tavaly indult, havi átlag 1 túranappal. Célja hogy a "normál" (általában 15 km és 500 m szintemelkedés feletti), agyonismételt (Budai-hg., Pilis) helyszínekre felfűzött túrák rövidebb távokkal legyenek kiváltva. Előnye, hogy bevethetőek olyan területek, amelyeknél értelmesen csak 8-10 km-es körtúra hozható létre pl., de a táv még hagy annyi mozgásteret, hogy az a tervezésnél a változatosság rovására ne menjen. Másik előnye hogy olyanok is mernek indulni, akik egy pl. 20-asra még semmiképp. Legyen az a jelentkező kezdő mivolta, önbizalomhiánya, vagy állapota miatt, stb. Esetleg több ilyen túra teljesítése után érdeklődni fognak a komolyabb túrák iránt. A helyszínek nem távoliak, egyénileg vagy tömegközlekedéssel is egyszerűen megközelíthetőek, ez lehetővé tette az előzetes jelentkezés opcionálissá tételét.

Tehát, ezeken a túrákon az előzetes jelentkezés nem kötelező. De ez nem jelenti azt, hogy nincsenek feltételek. Ugyan úgy elengedhetetlen a túrakiírás, és az ott csatolt/linkelt tájékoztató anyagok elolvasása. Illetve ezek után, amennyiben szükséges, a felmerülő kérdések tisztázása, mindenképpen. Végül de nem utolsó sorban, időben való megjelenés a kezdőponton, ami továbbra sem az indulási időpont után "csak" x perccel, hanem az előtt mondjuk 15-el, alapul véve a túrakiírást. Amennyiben minden részlett tisztázottnak tűnik is, a túravezető telefonszámát akkor is el kell menteni, bizonyos helyzetekben az indulási körülmények akár még itt is változhatnak!

Egyúttal ez azt is jelenti, hogy hiába telefonálgatsz akár a túra előtti napon, vagy az indulás előtt 2-3 órával, nem tudom megmondani igazából sem hogy hányan leszünk, és akik jönnek hány évesek. Bár a telekocsis üzemmódra a jelentkezés és lemondás kötelezettsége itt is fennáll, valószínűleg nem kérdezem meg az összes telefonálót/emilezőt, hogy "és te hány éves vagy, és ők hány évesek". A jelentkezés nélkül felbukkanók száma max. statisztikai alapon lenne megbecsülhető, persze átlagot hiába mondok, ott a szórás. (Nyáron azért kevésbé valószínű hogy +10 fő beesik.)

Visszatérve a létszámra, itt átlagban emelkedő tendenciát mutat, nem fog megállni 10,0 főnél. A szórás természetesen itt is nagy, mentem már egyedül a 4 helyen meghirdetett túrán, és voltunk már 20 fő felett. Viszont a 10 fő körüli létszámok gyakoribbak, mint a normál túranapokon. Korosztály tekintetében továbbra is vegyes, mondom, VEGYES. Tehát nincs szó arról, hogy ez klasszikusan kizárólag a 60 év felettiek túrája lenne, sőt, érezhetőbben jelen van a 30 év alatti korosztály is. Természetesen ez nem minden túrára igaz minden esetben, lásd még szórás.

És végül, de nem utolsó sorban, az útvonalak és az erre épülő túraterv szempontjából: A tévhitekkel ellentétben ez nem az olyan fajta túra, ahol 12 km-t reggeltől estig teszünk meg. Bár lassabbak a normál túráknál, de azért ez sem jelenti azt, hogy többet állunk mint megyünk (nyilván a túra EGÉSZÉRE vetítve, nem a "kishárs-nagyhárs-szépjuhászné" klasszik háromszögre pl.). Nem jelent 2 km/h-val történő csoszogást sem, valójában 3 fölött van egy kicsivel. Illetve ha a csoport egésze haladósabb, nem fogom vissza pusztán időhúzás gyanánt. Szigorúan 15 km és 500 m szintemelkedésnél csekélyebb értékekről beszélünk, nem jellemző az említett határérték feszegetése sem (normál túránál meg ritka a 18 km alatti, igaz az akkor is az, ha a szintemelkedés kevesebb lenne mint 500).

Az előzőekből következik, hogy a "light" itt nem azt jelenti hogy cukor helyett édesítőszert szórok a kávémba, nem is azt hogy 12 km-en majdnem síkban lődörgünk reggeltől estig... :D Hanem, hogy max. 15 km és max. 500 m-es szintemelkedés alatt az adott terület látnivalói lehetőség szerint minél egyszerűbb útvonalon vannak felfűzve egy (általában) körtúrába. A legtöbb esetben ez jó megközelíthetőséggel, illetve több ponton kiszállási lehetőséggel is párosul. Utóbbiból minél több van, annál bátrabban merem ajánlani teljesen kezdőknek. Annak ellenére hogy nem minden útvonal "babakocsival járható", még mindig jóval kevesebben szállnak ki átlagban, mint ahányan végigmennek.

Címkék: Túraszervezés Gyalogtúra Light Budai-hegység

Bejegyzések 1 - 4-ig. Összes bejegyzésed: 4

SZA5678
2016/02/07 18:21:56


Válasz előzményekkel:
Hello ! Én teljesen új vagyok és éedekelnének ezek a light túrák! Honnan lehetne valamit megtudni ?
Előre is köszönöm    etikus

Február havi light túrakiírás (minden hónapban 1 alkalom, kihirdetése előző hónap végén történik):
A csatolt mellékletek elolvasása is szükséges. Ezek után a konkrét túrával kapcsolatos kérdések, ill. jelentkezés a túrakiírásban megtalálható e-mail címen ejthetőek meg. (Illetve bizonyos napokon csak telefonon technikai okokból, lásd az adott túra kiírása.)


etikus
2016/02/06 17:14:48

Hello ! Én teljesen új vagyok és éedekelnének ezek a light túrák! Honnan lehetne valamit megtudni ?

Előre is köszönöm    etikusSZA5678
2015/08/06 15:56:37


Kokto írta:
  most állok vissza a sérüléseim után, ezek a fajta túrák érdekelnének...

Stabil havi 1 db ilyen túrakiírás várható részemről, a jelenleg beállt rend szerint ez hónap közepe kb., már ahol lehetséges. Az ügyeleti beosztásom dönti el pl. azt is, hogy szombat vagy vasárnap, szintén emiatt a tárgyhavi túrák általában hó elején, vagy előző hó végén kerülnek fel.
Milyen típusú sérülés volt?Kokto
2015/08/06 12:37:19

  most állok vissza a sérüléseim után, ezek a fajta túrák érdekelnének...
*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.