Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Túra a "Palóc Olimposzra"
2018/12/09 11:57:47 Küldte: szAgi


Túra a „Palóc Olimposzra”

 

Hát…ezzz nagyon király volt :D

Az időjárás előrejelzés mindenféle jóval kecsegtetett bennünket, mint hideg, ónos eső, eső, és hasonló finomságok…ez rá is nyomta a bélyegét a túrára jelentkezők számára. 4-en nem riadtunk vissza, elindultunk bármi is lesz alapon. És minden IS lett :D

Zoli összeszedett mindenkit, gyors kávé, és indulás. Salgótarján felé menet még esett az eső, de ez senkit nem lombozott le, sőt Zoli bőszen hajtogatta, hogy nem fog esni, nem fog esni, nem fog esni…

Halljátok… leparkoltunk Salgótarjánban, kiszálltunk a kocsiból, és nem esett az eső :D Zoli folytasd a gondolatmenetedet, sütni fog a nap, sütni fog a nap :D

Sanyi tervezte meg, és vezette a túrát, az iránymutató kivételesen a papír alapú GPS volt, nem terveztük meg az útvonalat telefonon(ebben azért némileg szerepet játszott az is, hogy a megadott útpontokat nem találtuk meg a programmal :D) El is tévedtünk vagy 1-szer 4-szer :D Ami mondjuk igazából nem nagy kihívás, mert profik vagyunk eltévedésben, akár GPS használata mellett is…elég, csak nem nézni menet közben :D   Még mindig azt mondom, hogy a túrában az eltévedés az egyik legjobb dolog :)

Elindultunk a sárga jelzésen a Salgó vár felé. Az erdő gyönyörű volt, fenyvesek, és tölgyesek váltogatták egymást, bizonyára volt másfajta erdő is, de nem ismerek minden fát… Már a múlt heti túrán megállapítottuk, hogy télen milyen jó fenyőerdőben túrázni, mert a fenyő zöldjének illúziója kicsit elfeledteti az emberrel, hogy tél van. A túra hangulatát az is emelte, hogy a srácok igazán remek formában voltak, szerencsére a hülyeségért nem kell a szomszédba menni, sokat nevettünk:)

És mert ugye NTSZN :D Ahogy haladtunk felfelé, egyre inkább realizálódott bennünk, hogy upsz, itt ónos eső esett, mert bizony az út eléggé jeges volt. Ahol volt vastag avarréteg, ott nem volt vészes a helyzet, de ahol nem…hát NA :D A Boszorkány-kő-re feljutni már elég nagy kihívás volt, gondolkoztunk is, hogy biztos fel akarunk-e menni, de hát ha már eljöttünk ide, miért is ne mennénk fel, elvégre szeretjük a kihívásokat:) Kapaszkodnál a fába…jeges…a kőbe…jeges…a földbe, jeges… :D Persze, attól még kapaszkodtunk, de semmi esetre sem volt egyszerű a feljutás :D A Boszorkány-kő-ről elméletileg gyönyörű kilátás van…de ebben az élményben nem lehetett részünk, olyan sűrű köd, és felhő borította a környéket. Feri szavaival élve: A kilátás kilátástalan volt :D Innen felmentünk a Salgó várához, de csak a vár lábához, mert brutál jeges volt minden, azt azért nem kockáztattuk meg, hogy a tükörjég lépcsőkön felmenjünk a várba.

 Innen indultunk tovább Somoskőújfalura, a Határ kocsmába, kicsit átmelegedni, és megpihenni. Nem mintha egyébként nagyon hideg lett volna. Szerencsésen oda is értünk, jól esett kicsit letenni a fenekünket, legurítani egy kis A-betűst, és áldozni a kocsmasportok oltárán, egy kis darts játékkal :D Igazi helyi kis kocsma, levest nem lehet kapni,csak jelzem az esetleg arra járóknak, hogy akik ebédelni is szeretnének, na az nem az a hely, ellenben nagyon kedvesek a helyiek, ha bejön valaki kezet fog veled, mintha ismerne, és bárkivel szóba állnak, Sanyit úgy kellett a karmaik közül kiragadni :D Elméletileg akkor tartottunk a z eredetileg tervezett útvonal felénél,  és még a neheze hátra volt, a Karancs megmászása, úgyhogy GO!

Lelkesen tovább indultunk. Az égre felnézve a felhőkön keresztül megláttuk a napot, és kis foltokban a kék eget is…Ne már Zoli, ezt hogy csinálod???? :D Jó, akkor most koncentrálj   az esti lottó húzásra :D

Visszatérve a túrához, valóban még csak akkor jött a neheze! A faluból elindulva hirtelen elég meredeken emelkedett az útvonal, körülbelül 2 km alatt majdnem 400 m szintet kellett megmászni. Igazán remek farizom, és tüdőt próbára tévő útszakasz volt, és a csúszós vastag avarréteg sem könnyítette meg a dolgot. Már majdnem a csúcson voltunk, ahol még lehetett találni, egy-két maroknyi hómaradékot, muszáj volt vagy két hógolyót csinálni belőle :D Tartalmas, hógolyó csatára ugyan nem futotta, de az illúzió megvolt :D Szerencsésen feljutottunk a kilátóhoz. Hatalmas fém kilátó, felfelé egyre meredekebb lépcsővel, és a kilátás…hát, az… maga a csoda volt, még így is, hogy nem volt tiszta az idő. Sanyinak jó volt, ő még azt is tudta mit néz, hogy mit látunk erre, mit látunk arra, hogy melyik hegyvonulat mi, mi minden igyekezete ellenére, maximum a Kékest véltük felismerni :D Gyönyörű volt, ezt nem lehet szavakkal leírni, látni kell!

Lefelé menet megbeszéltük, hogy még megnézzük a Margit-kápolnát, de nem találtuk meg, nem tudom, hogy az előttünk elvágtázó 3 hatalmas vaddisznó látványának az élménye(mert ám még ez is volt :D), vagy a szürkület, vagy a meredek ereszkedés miatt a lépésekre koncentrálás miatt, de tény, ami tény, valahol elvesztettük az irányt, és újfent eltévedtünk :D Nem baj, akkor menjünk most már erre :D A sötétben bóklászást sem úsztuk meg, a fejlámpák is előkerültek, de a kijutáshoz azért már használtuk a túratervező programot, biztos, ami biztos alapon :D

Igazán remek túra volt!!! Köszönjük Sanyinak, hogy megtervezte az útvonalat, amit párszor random módosítottunk,  és az idegen vezetést, mert ám azt is kaptunk túra közben, hogy épp hol vagyunk, minek mi a nevezetessége, mi a tanú hegy, mi nem, hogy a Karancs honnan kapta az elnevezését, és még sorolhatnám. :) És természetesen köszönet a másik két fiúnak is a részvételért, a segítő kezekért, és a jó hangulatért :)

Annyira örülök, hogy nem hagytam ki :D Tényleg minden volt, remek társaság, szép tájak, gyönyörű kilátás, kaland, móka, kacagás, eltévedés, sötétség :) Mindenképpen egy olyan útvonal, amiről azt gondolom, hogy érdemes lenne más évszakban is végig járni, nem hagynám ki véletlenül sem :)

A túra útvonal az eredeti 16 km-ről kb. 22 km-re módosult, de szerintem senki sem bánta, sőt!!! :D

Zoli menet közben rögzítette az útvonalat, ha megkapom a file-t megpróbálom ide bebűvölni, és majd kicsit később a képeket is.

A bűvölés jelentem sikerült :D Akkor a bejárt útvonal: 

https://www.termeszetjaro.hu/hu/tour/gyalogtura/tura-a-paloc-olimposzra/118399917/#dm=1 


És akkor mindannyiunk képei :) A jó minőségűeket Sanyinak köszönhetjük :D 

https://photos.app.goo.gl/KwFDtcwm5QRjAg5m9


Tanulság: Aki mer, az nyer! Boldog vagyok, hogy ott lehettem :D


 

szÁgi

 

 



Címkék: Cserhát Salgó Vára Karancs





Bejegyzések 1 - 10-ig. Összes bejegyzésed: 11


Oldal:  1 | 2 | Következő >  Utolsó >>

enikoanna
2018/12/11 22:36:43

Na látod, Pavluxek, most megfogtad a lényeget ! Az improvizáció egy olyan motívum, ami roppant élvezetessé teszi a túrát. A véletlenszerűségek, a meglepetések, a komfortzónán kívül keveredés rendkívüli módon szórakoztatóak. Nemhogy félni nem kell tőle, de egyenesen kívánatos! Akkor aztán az egész csapat összedugja a fejét, mindenki magáénak érzi a túrát, mert az ő véleményét is megkérdezzük, csapatmunka lesz és nem "egy fő vezet a többi meg téblábol utána" , poroszos drillt fenntartva. De, mint ahogyan bölcsen leírtad, nagyon nem mindegy, hogy hol, melyik hegyen történik ez az eltévedés, milyen időjárási viszonyok között és melyik napszakban. Ne aggódj, Picit is komolyabb hegyen eszünkbe sem jut ilyen bohóság, mint eltévedni. Ott bőven elég az az izgalom, amit maga a hegy nyújt 



pavluxek
2018/12/10 17:11:14

Persze, van, hogy minden összekeveredik és semmi sem a terv szerint alakul.  Zizi-túrának hívjuk az ilyent; improvizálni kell és élvezni. 



szAgi
2018/12/10 15:31:09

Teljesen érthető vagy te is Gyula:) Az ilyen tapasztalt vén róka, megél pár napot a jég hátán is :) Én kevésébé... :D A határok feszegetése még folyamatban :D 



szAgi
2018/12/10 15:27:50

Köszönöm Olaszn :) Lesz még folytatás :) 



keletigerinc
2018/12/10 15:01:07

Amikor nem engedhető meg az eltévedés olyankor nem is tévedünk el. Olyankor az van, hogy alternatív útvonalakon megyünk. ;)) Ja, és ilyen esetekben az is elő szokott fordulni, hogy az aznapi éjszakázást is kifejezetten alternatív módon realizáljuk, és még csak véletlenül se nevezzük bivakolásnak, mert ugye az ember olyasmit csak akkor csinál, ha eltévedt, olyasmi viszont komoly helyen nem engedhető meg..., remélem érthető voltam. ;))



Olaszn
2018/12/10 14:57:13

Köszönöm az újabb élményt! Várom a következőt!



szAgi
2018/12/10 12:45:30

Kedves Pavluxek!

Megtisztelő, hogy elolvastad az élménybeszámolót! Köszönöm az intelmeket is:) Teljes mértékben igazad van, nem minden körülmény között engedhető meg, ez az  itt van az útvonal, hol van az útvonal játék :), de ez egy olyan túra volt szerintem, ahol belefért az eltévedés faktor :) Ha egyszer(vagy többször) lesz szerencsém magázódó hegységbe is eljutnom, (amihez jelenleg még nagyon gyerek cipőben járok) mindenki megnyugtatására mondom, jó darabig, csak szófogadóan követni fogok egy tapasztalt túravezetőt, aki nem téved el, még véletlenül sem :) 

Legyen szép napunk 

Oszt, ha már csápolunk, csináljuk rendesen :D :D :D 

https://www.youtube.com/watch?v=CSvFpBOe8eY



pavluxek
2018/12/10 11:47:17

Azért azt az eltévedés faktort nem ártana apránként nullára faragni, mert egy komolyabb hegységben, vagy zordabb időjárás mellett, amikor a hegy nem tegeződik, nagyon rá lehet faragni erre. Amíg nincs baj, nevet rajta az ember, de néha nagyon vékony a határ a nevetés és a sírás között. Amúgy a legrondább időben is érdemes elindulni, mert olyanokat lát az ember, hogy szeme-szája tátva marad. (Mi szoktunk az Alpokba is felmenni direkt hóviharban, ami félelmetesen szép, de ez már külön műfaj.)
De már abba is hagyja a bácsi  az okoskodást; jó túra volt és jól éreztétek magatokat, ez a lényeg. Hogy meg is írtad nekünk, ez a bónusz. 



szAgi
2018/12/09 18:09:11

Kedves Enikő, és Jácint!

Köszömöm. hogy elolvastátok a beszámolót :)

Remélem legközelebb, ti is tudtok majd jönni :)






szajac
2018/12/09 17:33:01

Nagyon színes és vicces az írásod Ági,ha ezt így folytatod,akkor biztos hogy bővülni fog a kiránduló csapatotok. :) 

Örülök hogy ismét jól sikerült túrán vagytok túl. :) 




Oldal:  1 | 2 | Következő >  Utolsó >>


*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.