Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Több mint két hónapos munka Nyugat-Tibetben 3500 m. feletti magasságon. Kerékpártúrák a Khardung-La hágóra 5.606 m-re és az Indus-völgybe. I. rész.
2010/12/23 01:49:51 Küldte: Kamil01


Kedves Túratárs Blog Olvasóim!

2009 évben egy erdélyi, kolozsvári jóbarátommal elhatároztuk, hogy 2010 nyarán részt veszünk a "Csoma Szobája" civil alapítvány önkénteseiként az alapítvány észak-indiai, nyugat-tibeti munkáiban. Több éve folyik a több mint száz éve nem lakott ősi zanglai királyi vár és lámakolostor, (a karkoma, vagy fellegvár) rekonstrukciója. Ebben a kolostorban dolgozott Kőrösi Csoma Sándor embert próbáló sanyarú körülmények között 16 hónapig, és itt alkotta meg döntő részben a kb. negyvenezer szócikkes tibeti-angol szótárát. Bár a helyiek annyira tisztelik a helyet, hogy száz év alatt egyetlen kövecskét sem vittek el innen, azonban a lakatlan épület az időjárás viszontagságai miatt az összeomlás határára került. Egy nagyszerű erdélyi származású fiatal magyar építész, Irimiás Balázs -aki a japán Waseba Egyetemen a buddhista műemlékek felújításában készíti doktori disszertációját- irányításával; állami pénzek nélkül, csak és kizárólag önkéntesek és civil támogatók segítségével folyik a királyi vár és volt lámakolostor megmentése. Ebben akartunk segíteni, majd barátom hazautazása után én a továbbiakban a ladaki fővárosban, Lehben az alapítvány tulajdonában lévő nonprofit kerékpárkölcsönzőben akartam folytatni a munkát mint kerékpáros túravezető.

2010 augusztus 1.-én reggel Bécsből indulva a Jordán Királyi Légitársaság gépével Ammanon keresztül másnap, kora reggel érkeztem meg Delhibe az Indira Gandhi Nemzetközi Repülőtérre.

Sajnos a további nyolc napom olyannyira kalandosra sikerült, hogy még arra sem maradt időm, hogy egy internetkávézót (ahol mint tudjuk kávét nem lehet kapni) keressek és hazaküldjem a rövid napi tudósításokat.

Ám ha egyszer lesz egy kis időm, akkor azokat itthon majd megírom, és jövő év elején majd beszerkesztem ide a blog elejére, időrendi sorrendben. Erről röviden csak annyit, hogy talán  Boér Imre barátom egynapos késésének és a jószerencsémnek köszönhetem, hogy az óriási ladaki árvíz és sárlavinákat ép bőrrel megúsztuk. Csak a széléből kaptunk az óriási monszunesőnek, de az is a Transz-himalája úton többórás várakozásokat és óvatos araszolgatást jelentett a sártengerben. Az az autóbusz ugyanis, amelyen terveink szerint éppen rajta kellett volna lennünk Keylong- és Leh között, a több négy-és ötezer méter feletti hágón átkelve valamelyik gyorsfolyású hegyifolyó által alámosott és kb. 150 m-es szakaszon leszakadt út miatt lezuhant az úttal együtt és sok halálos áldozat is volt rajta.

2010. aug. 10. : Kedves Csaladom es Ismeroseim! Itt vagyunk Boer Imrevel egyutt Srinagarban, epen es egeszsegesen 10 nap ota utazunk, visszajottunk Keylongbol, mert a Ladak tartomanyban tortentek, a borzalmas arviz miatt a Keylong-Leh utvonal zarva, mert hosszu szakaszon leszakadt az ut. Allitolag meg egy zsufolt busz is lezuhant emiatt az utrol. Most 35 ora folyamatos utazas es tobb atszallas utan Srinagarban a Dal-tavon a Jafar Palace lakohajon lakunk. Holnap kora reggel utazunk busszal Kargilon keresztul Padumba.
Mindenkit udvozlunk sok szeretettel, Boer Imre es Makra Peter.

Kashmirban a helyzet nem a legjobb, zarva vannak az uzletek, mindenki ket hetig sztrajkol, nagy a katonai felvonulas az osszes utakon es a varosokban. Holnap reggel koran fel hetkor indulunk tovabb a Himalaja-uton Kargilon at a tobb 4-5 ezer meteres hagon keresztul Padamba, Zanglaba, majd onnan kesobb Lehbe....
Julay : Imre es Peter

Aug. 11.: Most ertunk rendkivul veszelyes es hosszu utazas utan Kargilba.
Utkozben tobbszor a felig leszakadt magashegyi utakon a meredek szakadek
szelen egyensulyozva kerulgettuk egymast a szembejovo autokkal. Oriasi
felhoszakadas utan jelenleg Leh es Padum fele is zarva az egyetlen
foutvonal, tobb mint 150 halott es rengeteg elmosott haz, mi is lattunk
utkozben par ilyet. Minket is megallitottak a Zozila hago tobb mint
4000 m-es magassaga utan, nem akartak tovabbengedni itt sem, de mi az
Orvosok Hatarok Nelkul nemzetkozi segelyszervezet orvosaival es ket
segelyszallito kocsi utan tudtunk csak Ladak teruletere lepni.
INSALLAH, ahogy mondjak itt a helyi barataink, nem tehetunk mast mint
varunk 1-2-3-4 napot, mig megnyitjak valamelyik utat. Lattunk leszakadt
hidakat is. 4 nap ota nincs Mandi ota sem sms, sem mobiltelefon
kapcsolat sem az otthoniakkal, sem pedig Zanglaban es Lehben rekedt
nemzetkozi onkentes baratainkkal. A net roppant lassu es nagyon draga,
orakat kell gepre es a gepnel varni, kepeket majd inkabb otthonrol...
Meg nem is illik katasztrofakepeket feltenni. Fantasztikus kepeket es
filmet csinaltunk (Remelem legalabb is!) Udvozlet minden kedves Baratunknak es Ismerosunknek, koszonjuk meg egyszer a biztatast! Imre es Peter.

Kedves Csaladom, Barataim, Munkatarsaim es Ismeroseim! Elnezest kerek, de nagyon elfoglalt voltam tavol a vilagtol, a Ladak tartomanyt ert katasztrofa miatt aug. 13.an tobbezer km buszos, terepjaros es igen draga utazas utan erkeztunk Imre baratommal Zanglaba. Hajnal 2-kor indultunk Kargilbol terepjaroval, 4-kor egy kis faluban teli kocsmaban (szigoruan alkoholmentes, mert az meg mohamedan resz) teaztunk, reggeliztunk kozben 15 percig szolt a muezzin. A Parkachik es Drang Drun gleccserek, a Pensi La hagon at (4.500 m) a Nun es Kun csucsok hosipkas csucsai alatt (Mindketto 7.000 m feletti!) 243 km kovesuton du. 5 orakor ertunk Zanglaba (2.000 Rupi, kb 10 eFt fejenkent)

Aug. 13.-an penteken keso delutan szerencsesen megerkeztunk Zanglaba, tegnap, aug. 14.-én szombaton kemeny munkat vegeztunk a fellegvarban (regi lamakolostorban) 3683 m.agasan.
Tobb tonna kovet es valyogsarat adtunk fel kb. 5 m. magasra.

Aug 14.-en 9, utana mar csak 4 magyar onkentessel es kb 8-10 helyi tibeti munkassal a mai napig nap mint nap nagyon kemeny munka a varban 3.678 m-en. Erdekesebb esemenyek:

Aug. 15 vasarnap:  Ma szunnap van, egy berelt terepjaroval elutaztunk a Zonkhul lamakolostorba, amely kb. 140 km oda-vissza rissz-rossz hepe-hupas kovesuton. Fantasztikus elmeny volt a 3884 m magassagban a sziklahasadekba epult kb 1200 eves kolostor! Itt elt a vilaghiru Naropa lama es tanito. Csodas kirandulas volt. Itt meg boven havasak a hegyek. Most kepekkel egyelore nem szolgalhatok. 9 magyar dolgozik itt, nagyon jo a tarsasag.

Aug. 16. hetfo: Delutan a fellegvarbeli munkankon meglatogatott bennunket Gyalses Nima Norboo Namgyal Ldey zanglai kiraly neje, teat, sutemenyt hozott, segitett egy kicsit a valyogvetesben es meghivott bennunket esti tea-sutemenypartira a kiralyhoz. Teljes szamban megjelent magyar csapatunk, sokat beszelgettunk. Nagyon kellemes este volt.

Aug. 17. Kedd: 2 magyar, Dr Nagy Beata es Dr Farkas Gyorgy orvosok Szombathelyrol terepjaroval egy karton Coca Colat es csokit, imazaszlokat hoztak nekunk a varba es segitettek a munkaknal. Este teljes vacsora Gyalses Nima Norboo Namgyal Ldey zanglai  kiralynal, ahogy illik, erkezesünkkor feher selyemsalakat kaptunk a nyakunkba. Apro magyar ajandekokat vittunk a csaladnak, aminek megorultek. O a Ladakban kozel ezer evig uralkodo Namgyal kiralyi csalad leszarmazottja; de persze mara mar tenyleges hatalma nincs, a polgarok kozott az elso. A " Namgyal " tibeti szo jelentese magyarul: " Tokeletesen gyozedelmes." (A bejaratnal nyakunkba akasztott es ott viselt feher hernyoselyemsalak India- es tibet-szerte a vendegek szamara a legnagyobb megtiszteltetesnek számítanak!) Filmezes, fotozas vacsora utan.

Aug. 18 Szerda: Finta Sanyi felelos muszaki vezeto hivatalos ugyintezesre Padumba utazott, igy a fellegvarban folyo munkaknal en lattam el ezt a felelos posztot. Delelott nagy francia gyalogos trekkingcsapat latogatasa a varban nepali vezetojukkel. Este az egyik kedves tibeti munkas ujonnan elkeszult hazaban teaztam. Itt is kaptam a megerkezesemkor feher selyemsalat a nyakamba. Meghivtak vacsorara is, de megkoszonve finoman elharitottam azzal, hogy a szallasomon mar elkeszult a vacsora es varnak engem is.

Aug. 19. Csutortok: Reggel magyaros kolbaszos-szalonnas tojasrantottat keszitettem, a varbeli munkakat megnezte egy szerzetesno a Nunneryktol, ahol Kata tanit angolt.

Aug. 20. pentek: Egesz nap kemeny munka a varban. Imrevel Korosi Csoma Sandor emlekszobajaban es kis muzeumaban rovid megemlekezes kereteben viragot es emlekzaszlot helyeztunk el. Megorokitettuk, fotozkodas, majd ujra kemeny munka. Este otthon hazigazdank nagyobbik lanyat Padmat megenekeltettem a PC-s kismagnomra. Gyonyoru tibeti dalokat enekelt.

Aug. 21. Szombat: Ujfent kemeny munka egesz nap, gyonyoru kepeket keszitettunk bucsuzoul a varrol. Bucsuvacsorat keszitettunk tibeti-magyar fogasokkal, az otthonrol hozott 32 fuszerben pacolt, sozott es enyhen fustolt egesz hatso ozcombot en prezentaltam. Oriasi siker! Itt nagy szo a hus, meg ha tartositott is. Este bucsuzas a tobbiektol, indulas Padumba holnap reggel 6-kor. Padumbol csak hetfon hajnalban indul a busz Ladak fovarosaba Lehbe, 2 nap odaig az ut. Utkozben hetfo este Kargilban kell aludni.

Aug. 22. vasarnap: Ma meglatogattuk Padumbol gyalogturaval a fantasztikus Karcha Lamakolostort 3895 m.-en es 2 gyonyoru szentelyt, nagy tisztelettel fogadott a kb 50 lama es ugyanennyi lamatanulo (dhaba). Reszt vehettunk a pudzsan is, mert az ajto elott allva az ajtonallo fiatal lama nagyon kedvesen beinvitalt bennunket. (Kiveteles alkalom, kizarolag csak kettonknek!) Torokulesben elhelyezkedve a kis emelvenyen egyutt meditaltunk veluk, majd fotozas, filmezes, hangfelvetel. Udvozletunket kuldjuk Mindenkinek: Imre es Peter.

Aug. 23. hetfo: Ma hajnali 2 orakor keltunk es negyed 3-kor vartuk a buszt Padumban. Osszesen 16 ora hosszat tarto, borzasztoan faraszto kb. 245 km-es koves folduton zotykolodve ertunk ujra Kargilba. Az uton viszont csodas gleccsereket es lamakolostort, sok szep kis tibeti telepulest lattunk a volgyekben. Utkozben megpihentunk a Ladaki rekorderek; a Nun (7135 m magas) es a Kun (7085 m magas ) ikercsucsok alatti joval otezer m feletti hagon. A csucsok alatt a patak csobogasat hallgatva a zold fuvon ulve a valoszinutlenul szep magashegyi tajban meditaltam egy kicsit. Holnap Kargilbol hajnali negy orakor indulunk tovabb Lehbe. Udvozlet Mindenkinek Imre es Peter.

Aug. 24. kedd: Kargilban keso este a foutcan setalva veletlenul talalkoztunk Muhammad Ali baratunkkal, es az o szereny szallojaban roviden aludtunk hajnali 3 oraig, mert a busz 3.55-kor indul tovabb. Tobb utas nem fedett szallason, hanem benn a buszban es annak tetejen aludt. Mit mondjak, nem egy luxusutazas volt az ut Lehig. Tomott busz, meg a teton is utaztak vagy tizen, a 6 francia fiatal kozul is ketten kalandvagybol egy kis szakaszon. Utkozben lerobbantunk ketszer is, defekt es motorhiba + uzemenyaghiany. Kb. 70 perces idotartamra a buszunk eltorlaszolta az Indus-volgy foutvonalat; mindket iranyban megbenitva a forgalmat. (Egyetlen embert sem hallottunk anyazni!) Vegul 15 orai ut utan estefele megerkezve Leh, Ladak fovarosa lehangolo kepet mutatott a kb 2 hete volt borzalmas arviz utan. Sok meg a felhordott sar az utakon, munkagepek es rengeteg munkas, mindenutt dolgoztak az Indus-volgyi utakon es hidaknal is. Lehben a buszallomas es mellette az ovaros is szinte teljes egeszeben rombadolt. Nekunk viszont fenn a hegyoldalban erdos kornyezetben eleg jo kis szallasunk van, a Zik-Zik vendeghaz igazan nagyszeru. A szobankbol es a teraszunkrol tobb szep havas hegycsucsot lehet latni, koztuk a 6137 m magas Stok Kangri csucsot es gleccsereit is. Finom vacsorat es reggelit kaptunk a haziaktol, meg sajat frissen fejt tej is van.

Aug. 25, 26, 27, 28 es 29. :  Ebredes utan az ablakunkbol es az egesz vendeghazbol szep latvanyt nyujtanak a kornyezo havas hegyek es glecserek. Imrevel, kolozsvari baratommal tenges-lenges a varosban, ismerkedtunk a helyi nevezetessegekkel. Az alapitvanyi kolcsonzoben szinte abszolut nincs munka, mert az arvizi katasztrofa miatt roviddel azt kovetoen a kulfoldi turistak donto resze hazamenekult, igy nincs kinek kiadni a kerekparokat. Igor, a kerekpar-kolcsonzo szervizmestere egy magyar onkentesunkkel nehany napos kerekparturara indult a Hindukus egyik legszebb volgyébe, a Nubra-volgybe.

26.-an csutortokon reggel felmentunk a szobank ablakabol es a teraszunkrol lathato Namgyal kiralyi varba es a hegyteton levo gompakba is. Mindegyik epuletnek most folyik a rekonstrukcioja, a kiralyi varban szep kiallitast lathattunk. A Namgyal gompa osi szentelye is gyonyoru, egy nepali epitomunkas nyitotta ki nekunk. Imrenek tobb napi keresgeles es kb. szaz kis uzlet vegigbongeszese utan szuper hatizsakot es turacipot vasaroltunk. 26.-an beneveztem a Himalayan Bikers cegnel az orultek nagy nemzetkozi versenyere, a 29.-en vasarnap reggeli Leh-Khardung La hago kozotti 39 km-es, 2100 m. szintkulonbsegu montenbike versenyre. 27.-en penteken az engedelyek beszerzese utan busszal a 3510 m-en fekvo szallashelyunkrol felutaztunk az 5606 m. magas hagora szemrevetelezes miatt. Visszafele autostoppal, egy hatalmas aruszallito Tata teherautoval jottunk le. A verseny elotti napon, 28.-an szombaton minden versenyzo szep specialis, elol-hatul himzett egyentrikot kapott. Elol a mellreszen a sajat nev is szerepelt kihimezve, de mi varrtuk fel rajuk a feher rajtszamokat. Az alapitvany lehi kerekparszervizeben ahol alkalmazott vagyok,  tovabbra is keves a munka az arviz miatt erosen megcsappant turistak kis szama miatt, ezert jelentkeztem tobb helyen is onkentesnek az arvizi ujjaepiteshez. A Chokang Vihara kozponti buddhista nagytemplomban azt mondtak hogy varjak, majd csak kesobb lesz szukseg ram. Igy hat varok. 29.-en vasarnap oriasi hangulatban kezdodott a kerekparverseny, mint a legidosebb, 63 eves versenyzot kivalasztottak interjura. Igy meg en is nyilatkoztam a ladaki helyi televizionak. Tobb nemzetkozi stab is forgatott, a nagyon kedves fiatal francia riporterno, Celine nagy reklamot csinalt mar hetek ota a versenynek. Kituno szervezes, sok szponzor, fenn a hagora megerkezve kirobbano hangulatban telt az ido. Gyonyoru kupakat, szep okleveleket osztottak a legjobbaknak. (Sajnos en nem voltam kozottuk, de mindent megtettem, ami erombol telt.) A teljes bevetelt es az adomanyokat az arvizkarosultak kaptak. Lefele a downhill is fantasztikus volt, nem siettem, utkozben rengeteg fotot csinaltam, vegul napnyugta fele ertem le Lehbe.

Aug 30. hetfo: Kerekparral felmentem a Chanti (Beke; vagy mas neven a "japan") sztupahoz, majd meglatogattam a Hiressegek Csarnokat es a helyi neprajzi kiallitast, majd szep kirandulast tettem a Leh melletti gyonyoru Spituk Lamakolostorba. Szep napos idoben sok szep fotot keszitettem kint es bent. Imre kozben tegnap, vasarnap kora reggel hazarepult Lehbol, a vilag legmagasabb repulotererol, nekem is megvan mar a jegyem Delhibe. Szeptember vege fele mar nagyon rizikos; veszelyes busszal kozlekedni a hegyekben. Elofordult mar tobb evben is, hogy nagy havazasok vannak. Tavaly is sokan megfagytak a hagok koze beszorulva, mig hosszu ido utan odaertek az uttisztitok.

Aug. 31. kedd: Meglatogattam a itt Lehben, a fovarosban a Tibeti Kozponti Lamakolostor (Chokang Vihara) szentelyet es az internetkavehazat. Az osszes foldi uvegszalas kabelhalozat megsemmisult az arvizben, naponta vilagitas csak nehany orara, altalaban csak keso este es kora ejszaka szaggatottan van, kisse ideiglenes itt az elet. Az emberek viszont rendkivul kedvesek, mosolygosak, gyakorlatilag a lopast nem ismerik, a draga montenbike kerekparokat barhol ott lehet hagyni lezaratlanul. Nagyon vallasosak ugy az oregek mint a fiatalok; oriasi lelkesedessel varjak szeptember 13-ra Oszentsege, a XIV. Dalai Lama latogatasat.
Egyelore ennyi...

Szeptember 1. szerda: Nagyreszt ugyanaz a program, mint tegnap. Ma jelentkeztem a Ladakh Ecological Development and Environmental Centerben (LEDEC); a Ladaki Okologiai es Kornyezetvedelmi Kozpontban ujjaepitesi munkara. Azt mondtak, hogy megprobalnak beintegralni a most folyo fejleszteseikbe, illetve az ujjaepitesi munkakba, de par nap mulva kapok valaszt.

Szeptember ‎2. csutortok: Ma meg ervenyes a Khardung La hagora szolo katonai engedelyem, ezert kora reggel 6.05-kor elindultam kerekparral felfele; es nem sokkal kesobb egy fiatal kulfoldiekbol allo 9 fos csoport helyi vezetojukkel beert. Igy egyutt ertunk fel az 5603 m-es hagora du. 13 ora korul. Visszafele a vasarnapi esetbol tanulva mar jol beoltozve szaguldottam le tobb mint masfel oras downhillel, kozben szep fotokat is keszitettem. Harmadiknak ertem le a csoportbol.

SZEPT. 3. pentek: Finta Sanyival, a zanglai foepites-vezetovel egyutt, akivel egy vendeghazban lakunk; egy szep kb. 80 km-es kerekparturat tettunk az Indus-volgy Manali fele eso reszere. Az elso faluig, Choglamsarig szinte repultunk, kb. 6-7 km-en kb. 400-500 m. esessel. Utkozben az egy honapja volt arviz borzaszto nyomait meg mindig latni, rombadolt hazba furodott nagy teherauto, felfordult es felismerhetetlensegig osszeroncsolodott nehez-munkagep, a falu foutcajan az uzletsor es a fout kozott tobb meteres iszaptomeg tobszaz m. hosszan, bennuk rengeteg tobbtonnas patakkavicsal, rombadolt hazak, az uton es mellette oriasi portengert kavarnak a jarmuvek. Meglatogattunk 3 gyonyoru lamakolostort, a Zhivetsalt, a Sheyt es a Thikseyt. Az elsoben uj templomot epitenek nepali munkasok, egy kb, 25 eves ottani diszitomuvesz bemutatta, hogy milyen beton-ornamentikakat lehet cementbol es vizbol kesziteni. Bamulatos!!! A ket utobbi kolostor hegytetore epult, oriasi Buddha-szobrokkal. A Thiksey Kolostor szentelyeben lathato a kornyek legnagyobb es legszebb aranyozott Buddha-szobra.

Szept. 5. vasarnap:  Ket kis helyi vezetommel, ujdonsult tibeti fiatal kisbaratommal latogatast tettunk Leh felso villanegyedeben, a Sankar varosreszben. Tisztelgo latogatast tettem Ven. Kushok Bakula (Padma Bushan) Rinpocsenel, azaz egesz Ladakh legfobb lamajanak csodaszep vadonatuj rezidenciajaban. O a Sankar Gompa, azaz lamakolostorral szemben lakik. A kertben gyonyoru viragok, pazsit, arnyas fak vannak es egy sotetitett ablaku sotetbordo szinu amerikai luxus-terepjaro varakozik vagy fel meter szeles kerekekkel. Megerkezesemkor a Rinpoche epp a verandan jatszott nevelo lamajaval, mivelhogy O nagyon fiatal; meg csak 4 ev es 7 honapos. Erkezeskor ahogy illik, nyakamba gyonyoru feher selyemsalat kaptam. Illo tisztelettel atadtam neki ajandekaimat, ezt kovetoen tiz-tizenot percre ra unnepi viseletekben mar jottek is csoportosan a helyi tibetiek, fiatalok-oregek. A kertben levo kis asztalkanak mindenki leadta az ajandakait, sutemenyt-penzt-sajat keszitesu disztargyakat, stb., mire aldast kaptak a Rinpochetol a homlokukra es egy kis nyakban viselheto voros selyemzsinort, ugyanugy mint en is. Filmet es fotokat is keszithettem kulonleges engedellyel. Ezt kovetoen megneztuk a kozeli lamakolostort es a T-Suru nevu, kozel 600 eves orias-sztupat, melynek atmeroje az alapnal kb.100-120 m. Most folyik a helyreallitasa, archeologiai kutatasok folynak a teruleten.

Szept. 6. hetfo: Ma Finta Sanyi epitesz baratom reggel elrepult Delhibe, ill. onnan haza. Ma a LEDEC-ben kozoltek velem, hogy kezdhetem az arviz utani ujjaepitesben ujonnan tervezett kulonleges, kivulrol ladaki stilusu, de ugyanakkor rendkivul energiatakarekos es gazdasagos tipusepuletek villamos terveinek a kesziteset.

Szept. 7. kedd: Az epitesz holnap er vissza Delhibol. Tarka nemzetkozi sereglet gyult itt ossze. Remenykedem a legjobakban... Oly lassu itt az internet, hogy a freemail postafiokom 2 ora alatt sem toltodott be... Emiatt kepekkel majd csak kesobb, legfeljebb Delhibol szolgalhatok.
Udvozlet Mindenkinek Lehbol: Peter.


Szeptember 6, 7 es 8. (Hetfo, kedd es szerda): Mint villamos tervezo vegzem a munkat a Ladaki Okologiai es Kornyezetvedelmi Kozpontban Lehben. Az itt dolgozo helyi ladaki, az indiai es az europai (ok foleg nemet fiatal lanyok) munkatarsaknak torteno bemutatkozas utan a varos nehany villamos szakboltjat vegiglatogatva megismerkedtem a helyi szabvanyokkal, a szerelesi anyagokkal es villamos eloirasokkal. Megismerkedtem tobbszaz indiai es import villamos szerelesi cikkel is. Beszereztem tobb katalogust es arismertetot, amiket engedellyel a varosban lemasoltattam magamnak. Miutan csutortoktol hetfoig szabad voltam az indiai epiteszkollegak elutazasa miatt, szerda du. elinditottam az engedelyek beszerzeset a Pangong-tavi Nemzeti Parkba es a Nubra-volgybe.


Szept. 9. csutortok: Sajnos csak du. 13.30-ra kaptam meg az engedelyeket, majd kerekparral tobbnapi komplett csomaggal felszerelkezve elindultam DK-I iranyban az Indus-volgy tuloldalan levo nagyon hires lamakolostorok meglatogatasara. Elso allomasom a Namgyal kiralyi csalad (amely kb. Szent Istvan kora ota uralkodott kozel ezer evig folyamatosan Ladakban, es meg most is el tobb egyenesagi leszarmazottjuk) altal alapitott kb. nyolcszaz eves Stok Kolostort latogattam meg. Nagyon gyonyoru az egesz komplexum es a fekvese a 6137 m magas, orok ho boritotta Stok Kangri csucs alatt, es kulon szep muzeuma is van ertekes regi targyakkal. Ezt kovetoen az Indus folyo mellett kis kulonallo hegyormon allo Stakna Kolostorat neztem vegig a redkivul baratsagos lamak kalauzolasaval, majd atjottem az Indus masik oldalan futo jominosegu foutra. Innen csak Karu varoska kozepes meretu vizieromuve melletti hidon tertem vissza a tuloldalra a Hemis Kolostor fele vezeto igen meredeken emelkedo utvonalra. Kozben ramesteledett, es a kb. 7 km-es utat a nehez csomgokkal (3 szemelyes sator, -25 C-fokig jo halozsak, meleg- es esore-hora is jo oltozet, elelem es fozoalkalmatossagok, tobb napelemes zseblampa, stb.) csak lassan, gyalogosan tudtam felfele abszolvalni a kerekpart tolva. Az egesz uton vegig egyetlen apro fenypont volt a vezetom, amit nagysokara elertem. Mint kiderult, ez nem a lamakolostore volt, hanem alatta egy tobbhektaros korulkeritett taborhelye. Egy mobil agregator adta az aramot es kb.15-20 lakosator, kulon konyhasator volt a teruleten. Az ittlako kb. 60-70 fatal lama kitoro orommel rogton befogadta a betero kesoesti vandort, rogton ketfele teaval is kinaltak. A hagyomanyos osi ladaki sos- jakvajas-tejes (ugynevezett „gurgur”) tea mellett a masik cukorral, tejjel kardamonnal izesitett, ez inkabb megfelel az europai izlesnek. A vacsorameghivast koszonettel visszautasitottam, miutan mar vacsoraztam korabban. A teazas kozben igen sok erdeklodo kerdesre kellett valaszolnom, nagyon kellemes beszelgetessel telt az este. Sot satrat sem kellett vernem, mert egy nagy satrukban kaptam en is szallashelyet. Nyitott bejarati szarnyak mellett aludtunk, az ejjeli igen hideg 0 C-fok koruli levegonel igen jo szolgalatot tett a kulonleges halozsakom.


Szept. 10. pentek: Reggel ismet teazasi szertartas a fiatal lamakkal; meghivtak reggelire is, de rengeteg es sulyos etelmennyisegemre hivatkozva koszonettel inkabb magam foztem szabadtuzon meleg reggelit. Mint kiderult, az esti, mindossze kb. 50-60 m-es folduton elso defektet kaptam, amit meg kellett javitanom. Emiatt az indulas is kesobbre tolodott, sot a nagy sietsegben elfelejtettem fenykepeket kesziteni roluk. Fizetni sem engedtek, igy hat egy nagy doboz suritett tejet ajandekoztam nekik a tibeti teajukhoz. Bucsuzas utan ujabb 1,5 km utan egy eles hegygerinc mogott felbukkant a csodaszep Hemis Kolostor, amely a sargasuveges lamak legfobb ladaki fohadiszallasa, itt el a legfobb lamajuk is, Namgyal Drukpa Rinpoche is. Nagyon szep a kozel nyolcszazeves kolostor es a szentelye, hatalmas muzeumi gyujtemenyuk van kulon muzeumorrel. Sajnos a fenykepezogepemet a bejaratnal egy kis szekrenykebe elzarattak. Felfele a Vari-La es a Chang-La hagok fele hosszu emelkedo aszfaltuton gyonyoru elszort kisletszamu telepulesek kozt a kis folyo mellett tekerve ertem el a Karutol kb. 15 km-re levo Thaktok kolostort. Ennek kulonlegessege, hogy a regi szentely egy barlangban van, amelyet a lamak csak telen hasznalnak a reggeli 7 oras pudzsa (egyszeru hangszerekkel kisert mely torokhangon enekelt mantrakkal, enekekkel kisert kozos buddhista mise) szertartasra, mert akkor jo meleg. Mi is tapasztaltuk, hogy mas idoszakban igen hideg a barlang. Ezutan megneztem az uj szentelyt is a felso szinten. Elmondtam az engem kisero lamanak, hogy otthon van egy filmem egy nehany evvel ezelotti fesztivaljukrol a lamak rossz szellemeket eluzo hires maszkos tancarol, amely barataim es ismeroseim kozott nagy nepszerusegnek orvend. Erre valaszul meghivott a jovo evi, nyar elejen kezdodo tobbnapos fesztivaljukra. Sajnos ezen a napon osszesen 3 defektem volt, amiket egyenkent megjavitgattam. Igy ido hianyaban szoba sem johetett, hogy kerekparral menjek a Vari-La hagon at a Pangong-tohoz. Megprobaltam valami nagy teherautot stoppolni, de tobb oran at egy sem ment a hago fele, mind visszafale jott. Egy utszeli kis bolta beterve vasarolva szoba elegyedtem a boltossal, aki meghivott estere a csaladi hazaba. Finom vacsora es beszelgetes utan a legnagyobb tisztaszobajukban kaptam ejszakai szallast.

 

Szept. 11. szombat: Reggelizes, teazas es utana beszelgetes, fotozkodas. Elmondtak, hogy harom fiuk van, egyik Jammuban, a masik a kozeli falucska altalanos iskolajaban, mig a harmadik az 1 km-re levo Chemney Kolostor lamaiskolajaban tanul, ot lamanak adta a csalad. Bucsuzaskor megkoszonve vendeglatasukat egy nagy zacsko szaritott sargabarackot es egy uj napelemes szolar-elemlampat ajandekoztam nekik, ez utobbinak nagyon megorultek. Ezutan megneztem a Chemney Kolostort es a lamaiskolat is, de a fiukkal sajnos nem talalkoztam. A regi szentely utan egy fiatal lama az 50 rupias muzeumi belepo megvaltatasa utan megmutatta az uj szentelyt is a tetoteri szinten. Hazafele az egesz volgyben nem kellett tekernem, Karuig gurultm lefele, sot az Indus-volgyben is lefele folyasiranyban haladva konnyu volt az ut. Utkozben ismet volt ket defektem, az egyiket megjavitottam, a masikat folyamatos fujkalasokkal kihuztam hazaig. Rajottem, hogy szinte egy meterrel sem szabad leterni az aszfaltrol a puszta foldre, mert a magyar ordogtuskehez hasonlatos noveny elszort szaraz magja okozta a defekt-problemaimat. Ennek a borzalomnak legalabb 6-8 tuskeje van, amelybol legalabb 2-3 felfele all. A kopar hegyoldalak tele vannak vele. Utkozben megneztem a Mahabodi Meditacios Kozpontot is, Leh elott kb. 8 km-t hegynek felfele tekerve kb. este 11-kor ertem haza.

Szept. 12. vasarnap: Reggel 6 ora utan gyonyoru tobbszolamu enekre ebredtem; amelyet mar ismertem korabbrol, csoportos kezi sarlos aratas folyt a szomszedos kis teraszos muvelesu foldon. Kiderult, hogy ez eppen szallasado vendeglatoim csaladi aratasa, igy kaptam a digitalis kismagnom, a fenykepezogepem es filmfelvevom es sokoldaluan megorokitettem a kulonleges esemenyt. A szomszedos elegans szalloda teraszan is furtokben logtak a turistak es fenykepeztek a munkat es resztvevoket. Reggeli utan felsetaltam a 2-3 km-re levo Shanti Stupahoz, ahol az arvizben elhunyt tobb mint kettoszaz, valamint az eltunt tobb mint negyszaz ember emlekere japan-tibeti emlekmise es pudzsa volt a legfobb buddhista meltosagokkal es helyi vezetokkel. Ezutan szabadteri vendeglatas kovetkezett finom etelekkel es uditoitalokkal. Vegig fotoztam es filmeztem, illetve hangfelvetelt is keszitettem bent es kint is a szep nepviseletbe oltozott emberekrol es az egesz esemenyrol.

 

Szept. 13. hetfo: Tobb hete szajrol szajra terjedo fo hir itt Lehben, hogy a mai nap erkezik ide Oszentsege, a XIV. Dalai Lama. Mi is csak ebedig dolgoztunk, utana szinte mindenki kivonult az esemenyre. En a foutcan levo Chokang Vihara tibeti lamaklostor es szentely elott vartam Ot tobbszazad-magammal. Sikerult jo fenykepeket es filmeket keszitenem a megerkezeserol, majd tudvan, hogy rovid ima utan tavozik onnan, kerekparra pattantam es feltekerem a kb 3 km-re levo Lamdon Alapitvanyi Iskolahoz. Itt az oriasi szabadteri arenaban a kb. tizenotezer lelekszamu varosban (+ kb. huszezer itt allomasozo indiai katona) kb. 40-50.000 ember varta az erkezeset. Rengetegen jottek a kornyekrol, sot tavolabbrol is. Itt is jo poziciobol sikerult megorokitenem az erkezeset, majd a vegen a tavozasat is. Nagyon szep es meghato unnepseg volt, a disztribuntol 5-6 m-re megfigyelhettem, hogy itt is oriasi szeretetnek orvend Oszentsege. Az igen hosszu imadsagokat az oriasi tomeg mely erzessel es egy emberkent kivulrol, imakonyv nelkul mondta. A pudzsa szertartasa alatt a hangszorokbol mely torokhangon enekelve imadkoztak a vorossuveges lamak, a tomeg veluk egyutt imadkozott. Utana edes mazsolas-szaritottgyumolcsos rizst oszottak kis tanyerkakban a nepnek, en is kaptam belole. Sok szep nepviseletes kepet keszitettem az unnepsegen es a hazafele vezeto uton is. Delutan meg 4 oratol este 7 oraig dolgoztam a LEDEC-ben.


Szept. 14. kedd: Korai keles utan 5 ora 10 perckor elindultam kerekparral Choglamsarba, a Lehtol 8 km-re, az Indus volgye fele eso kis faluba, amely a legnagyobb arvizkarokat szenvedte el. Az arvizi menekulttaborban kb. 250 csalad el satrakban. Elbeszelgettem az ott elo emberekkel, majd kisse feljebb, a kijelolt uj telepulesreszen meglatogattam a nagyon kedves es baratsagos turbanos szikh onkentesek altal epulofelben levo kozossegi- es kulturhazat.

Villamos tervezeset majd valoszinuleg en vegzem, igy felvettem az epulet adatait. Baratkozas es kozos fotozkodas utan hazafele meglatogattam Lehben ujabb ket nagy villamossagi szakboltot, hol ujabb kb.150 oldalnyi katalogust es szakirodalmat kolcsonoztem az elmaradhatatlan teazasi ceremonia kozben. A kozpontban a munka befejezese utan este meg masolatokat keszitettem a katalogusokrol.

Szept. 15. szerda: Reggel 6 munkatarsammal egyutt egy nagymeretu kisbusszal ismet kiutaztunk Choglamsarba. Itt van a cegunk tipusepuletfejleszto kozpontja. . Itt az arvizi menekulttabor satrai kozeleben mar all 4 db kulonbozo tipusepulet es az otodiket most alapozzak. Megneztem a fejlesztett epitesi technologiakat es epuleteket. nekem kulonosen tetszett ahogy a fiatal indiai epiteszkollegak a helyi hagyomanyokat es sajatossagokat otvozik a korszeru energiatakarekos szolarenergia-felhasznalassal ugy, hogy kivulrol nem latszik a valtoztatas, de belul az ottlakoknak nagymerteku komforterzet-javulassal jar majd a korszerusites. A papiron megszuletett terveket, epuletvariaciokat felepitve teszteljuk es energetikai mereseket vegzunk rajtuk. A napenergia-hasznositas es a kettos ablakuvegezes itt is ujdonsagszamba megy meg. Jo volna idatelepiteni egy kettos- illetve haromretegu gaztoltesu ablakokat gyarto uzemet Magyarorszagrol.(Mint tudjuk, futoanyag hianyaban hagyomanyosan a tibeti hazakat telen sem futik, csak mindossze a konyhaban az etelek elkeszitese kozben fejlodik nemi kis meleg. Szimpla uvegezest alkalmaznak, mert az uveg nagyon draga itt, a rossz kovesutakon mind eltorne ideszallitas kozben. Igy csak legiuton tudjak ideszallitani, a vilag legmagasabban fekvo repuloterere. (Futes hianyaban viszont az itt elo tibetiek vastag es gyonyoru, kezikotesu gyapjuholmikba oltoznek be.) Megbeszeltuk es egyeztettuk a villamos elvarasokat es funkciokat, sok kulso-belso fotot keszitettem a hazakrol, majd visszautaztunk Lehbe.

Szeptember 16. csutortok: Sereny es kemeny munka a cegnel, kulonosebb egyeb erdekfeszito esemeny nelkul.

 

Szeptember 17. pentek es 18. szombat: Ismet egesz nap reggeltol estig dolgoztam a LEDEC-ben, tervezes, fenymasoltatas a varosban (sajnos a munkahelyemen nincs nagymeretu fenymasologep), adatfelvetelek es tovabbi indiai es itt hasznalatos import villamos szerelesi cikkek megismerese. A munkahelyemen minden delutan 13-14-ig van ebedosztas. Ez ugy tortenik, hogy a kesz ebedet mely leves nelkuli es sajnos kivetel nelkul fott rizsbol es valamlyen parolt vagy fott zoldsegbol- vagy huvelyesbol keszitett feltetbol all; ket edenyben kiteszik az udvaron allo nagyasztalra a tiszta lapostanyerok es kanalak, valamint a nagy termosznyi sos tibeti tea es cseszek tarsasagaban. Mindenki szed maganak onkiszogalo rendszerben es a helyi kolleganok es kollegak altalaban a fure telepednek torokuesben, nehanyan kanal nelkul ugyesen a helyi hagyomany szerint tiszta kezzel eszik meg az etelt. Mi, nehanyan europaiak inkabb az asztal melletti padra ulunk es kanalazunk. Utana egyuttesen teazunk, mig az elhul addig elenken csevegunk, majd megyunk vissza dolgozni. A konyhavezeto holgy azonban reggeltol estig naponta kb. 4-szer 5-szor kardamonos-fahejas izesitesu finom cukrozott tejes-, es tibeti sos-jakvajas gurgur teat is hoz mindenkinek az asztalara, majd kesobb osszeszedi a kiurult cseszeket. A sok rizs mar a fulemen jon ki (amugy sem nagyon rajongok erte), ezert aztan estenkent kompenzalaskent jofajta magyar zacskos leveseket fozok feldusitva otthoni paprikas szalami darabokkal es helyi zoldsegfelekkel, valamint jo eros indiai “Eros Pista”-szeru csipos paprikadaralmannyal.

 

Szept. 19. vasarnap: A heti egy szabadnapomat kihasznalva kora reggel ota keszultem a Luna Travel altal szervezett ezevi utolso vadvizi evezesre az Indus-folyora. A heten minden nap inditottak egy raftingturat, azonban en a munkam miatt sajnos nem mehettem. Elozo este azt mondtak, hogy 7-kor indul a tura. En mar kora reggel kelve 6.40-tol ott varakoztam, majd kb. 7.20-tol egy ujabb masik, leendo helyi resztvevo is. Kb. 8.40-kor jott egy alkalmazott, kirakta az utcai bejarathoz az osszecsomagolt nagy gumicsonakot, 7 evezot, ugyanennyi mentomellenyt es vedosisakot is. 9 ora korul megjott a nagy terepjaro is a turavezetovel, majd egyuttesen kedelyesen elteazgattunk kb. 10.40-ig, mikor is kozoltek, ket vendeggel nem indithatjak el a turat csak minimum ottel, ez a tulajdonos szigoru utasitasa. Mivel ez meghiusult, a hideg ido miatt az iden mar nem is inditanak tobbet. Szomoruan ballagtam hazafele, mikor is ramkoszont az egyik ismeros kerekparkolcsonzo- es szerviz tulajdonosa, a szokasos kerdessel, “Hogy vagy?” Roviden ecseteltem szomoru sorsomat, mire O: Nincs-e kedved egy terepjaronyi ujonc kerekparost felvinni az 5603 m. magas Khardung-La hagora? Neki nem jott meg idore a sajat helyi turavezetoje, o pedig csaladi program miatt most nem er ra. Kapva kaptam az alkalmon, csak az a problemam -mondtam-, hogy nincs katonai engedelyem (Permit), es vasarnap leven mar nem is tudok szerezni. Nem baj, -mondta- akkor legalabb a katonai ellenorzopontig, Del-Pulluig menjek a csoporttal es maradjak ott. A resztvevo fiatalok meg majd valahogy egyedul lekecmeregnek a felso 14 km-en, ott, az ellenorzpontnal varjam be oket, es a tovabbi 26 km-en hozzam le oket downhillben. All az alku, mondtam es a kerekparokat felpakoltuk a dzsiptetore, mi pedig 3 del-indiai es egy angol fiatallal elindultunk fel a hagora. Elerven a katonai ellenorzopontot, a terepjaro vezetojevel vittuk az angol srac (David) katonai teruletre szolo belepo-engedelyet. Megismertem a szolgalatos alacsonyrangu indiai tisztet, mert mar sokszor talalkoztam vele korabbi oda-vissza utjaimon. A nagyon keves idegen nemzetisegu turista miatt nagyon unatkozott, mindig orommel beszelgetett velem nehany mondatot. O is megismert engem a vezeto mellett. Szeles mosollyal batran “Jonapot tabornok ur”-ral koszontem neki, o meg erdekes, nem javitott ki engem. Szerenyen vazoltam a problemamat es kertem, hogy most az egyszer tekintsen el szemelyemnel az engedely-okmanytol. Nem nagyon hajlott ra, mire ovatosan bevetettem vegso ervemet, hogy akkor neki kell viselnie a felelosseget, ha valamelyik zoldfulu ujonc downhilles fiatalt ereszkedes kozben baleset eri, ha leszalad az utrol, akar halaleset is lehet a vege. A gepkocsivezeto mindenben helyeselt nekem es az o fulehallatara ez a kb. 5 perces szelid gyozkodes vegre hatott, felengedett engem a tiszt kivetelesen hivatalos engedely nelkul is. Az utolso, felso 14 km-es szakaszon tobb jegbefagyott vizesest is lattunk. Miutan David, az angol srac csak egy terd folottig ero rovidnadragban jott fol, elenken rohogve ijesztgettuk hogy mire leer Lehbe, ugy kell a rafagyott jegbol kibanyasznunk. Fenn azonban megsajnalva ot elovettem a kis hatizsakombol a magammal hozott fekete szinu magashegyi also alaoltozomet es odaadtam neki. Nagyon megorult neki, nem engedte azt sem hogy a vilag legmagasabban fekvo kavezojaban magam fizessem a csesze forro levesem, az o vendege voltam. Nagyon jolesett a forro paradicsomleves, mert hideg szel fujt fenn es a katonak mondtak, hogy ejjel igen hideg;  –16 Celzius fok volt. De latszott is az eredmenye, a kornyezo csucsokon mar sok ujho volt. Tanulvan az elso utam rossz tapasztalatabol, most nagyon komolyan fel- es alaoltoztem. Kozben felert egy fiatal svajci hazaspar es egy fiatal nemet srac is kozel hetoras kuzdelmes feltekeres utan, oket felfele utunkon a hago elott kb.1,5 km-re elenk biztatassal kiserve hagytuk le. Fotozas utan immaron nyolcan egyutt kezdtuk meg a varazslatos 40 km-es, tobb, mint 2100 m. szintkulonbsegu ereszkedest. Neha 60-70 km-es sebesseggel is szaguldottunk a hosszu egyenes szakaszokon, a kanyarokban azonban nagyon ovatosak voltunk. Nagyon jol szorakoztnk utkozben, idonkent megalltunk fotozni es nezelodni a gyonyoru kilatopontoknal es hogy a fekeken elgemberedett kezeinket megtornaztassuk. Leerve megkerdeztem a svajciakat, hogy berelt kerekparok-e amiken utaznak? Mondtak, hogy nem, olcson vasaroltak a felszerelessel egyutt Chandigarban, de nem akarjak hazaszallitani, mert ugy nagyon draga lenne a repulout. Akkor a legjobb helyuk –gyozkodtem oket- a magyar Csoma Szobaja Alapitvany “Skandercycles” nevu kolcsonzojeben lenne itt Lehben, ezzel a tettukkel egyben nagylelkuen segitenek a zanglai kiralyi var es osi lamakolostor felujitasat is. Hajlottak a jo szora, mert elkertek tolem az alapitvany honlapcimet es mondtak, majd azt megnezve azt kovetoen dontenek. Mindenesetre jol jonne ket ujabb kerekpar a nehany eddigi melle. Ez is egy nagyon szep nap volt! Amilyen rsszul indult, olyan jol vegzodott…

Szept. 20. hetfo: Ismet egesz nap munka, de ma szerencsemre nem foztek ebedet, igy nem kellett ismet rizst falnom. Estefele a munka vegeztevel veletlenul osszefutottam a “Circuit”-nal (Kb 0,5 m. magas kofalakkal ovezett szep kis kerek to gyonyoru panoramaval a havas hegyekre, ez mellett dolgozom) a ket svajcival es a nemet sraccal. Jot beszelgettunk. Vacsora utan –mint mar korabban sokszor- jol feloltozkodve parnakkal kibelelt karosszekemben kiultem a szobam elotti nagy teraszra, labaimat feltettem kenyelmesen a ladaki hazak mindegyiken megtalalhato attikafalra. Az MP4-es lejatszomon a legjobb eloadok es zenekarok szamait (valamint mobilomon az egyetlen, a 101,1 MHz-en itt hallgathato kasmiri zenes kereskedemi adot) hallgatva bamultam a 6124 m-es Stok Kangri es kornyeki magas csucsok orok hoval boritott csucsait es gleccsereit; valamint a kisse oldalt, legvonalban kb. 150 m-re latszo hegyoldali XVII sz.-i kiralyi varat es csucson allo osi, 1430-ban epult Namgyal Tsemo gompat. Melaztam es a lemeno nap utolso sugarai utan a gyors sotetedest kovetoen a kristalytiszta hideg levegoben oriasinak latszo es sziporkazo csillagokat nezegettem. (Itt mar este 7 ora korul szuroksotet van.) Reggelenkent meg a csodalatos napfelkelteket nezegetem gyakran es kozben a vilag legmagasabban levo reptererol fel- es leszallo repulogepeket, na meg a minden reggel 6.50 korul menetrendszeruen megtartott csoportos katonai helikopteres paradet. Csak annyi a kulonbseg, hogy neha ketto, neha harom gep ropkod egyutt. Ezeket a varazslatos esteket es reggeleket soha sem fogom elfelejteni… (Nem vagyok tulzottan koltoi???)

Szept. 21. kedd: Mint gyakran, ma is koran ebredtem, mert mint minden nap, mar hajnalban oriasi hangerovel bombolte cikornyas dallammal dicserve Allahot a kozeli Jama Masjid mohamedan nagymecset karcsu minaretjeibol a hangszorokon a muezzin. De nem csak ebbol, meg ket kisebb dzsamibol is korusban hallatszik az imara szolito dallam Igy hat 5-kor felkeltem es miutan ismet gyonyoru napos ido volt, reggeli elott feltekertem a kb. 3 km-re levo es kb. 300 m-rel magasabban levo Shanti- (vagy mas neven, mivel a japan buddhistak ajandekaul epitettek, Japan-) Sztupahoz. Mire felertem mar volt fenn nehany korai latogato, igy pl. az a holland holgy is, akit regi ismeroskent udvozoltem, mert mar tobbszor talalkoztam es beszelgettem vele ott fenn. Minden reggel reggeli tornakent gyors tempoban megteszi felfele gyalog azt a nem csekely, kb 6-700 lepcsofokot, hogy udvozolje a felkelo napot. Jot nezelodik ott fenn, majd komotosan lejon. En is jot nezelodtem, csinaltam nehany szep fotot, majd hazatekertem a kerekparral. A Zik-zik Vendeghazban (ahol mar nem vendegnek, hanem mar szinte csaladtagnak tekintenek) mar vart a szokasos reggeli frissen fejt forralt tej es a 2 tojasos zoldhagymas rantotta, a buza- es rozslisztbol frissen kisutott lapos langosszeru ladaki kenyer. Jol bepakolva indultam dolgozni. Nagy oromomre ma vegre sikerult befejeznem es atadnom a velemenyem szerint legszebb ladaki arvizi haz (szolarfutesu, jol hoszigetelt es duplauvegezesu) villamos terveit a fiatal indiai epitesztervezo kolleganak. Miutan egyutt atneztuk a vegso formaba ontott –itt nagyon korszerunek, kulonosen biztonsagosnak es vill. energia-takarekosnak minosulo- tervemet, megdicsert. A 100 mA-es aramvedo eletvedelmi rele (aramvedo kapcsolo), amit mi mar otthon nagyon regota hasznalunk, meg lenn Indiaban is ujdonsagnak szamit, a 2010. evi Havells katalogusban is kiemelten “New!” minositessel szerepel. Itt Ladakban pedig meg nem is ismerik, soha nem hallottak rola. Bevallom, jol esett a dicseret, de ezen kivul kaptam ajandekul a kollegaktol es kolleganoktol 3 db, gyonyoru szines fotokkal es angol- valamint bodhi (tibeti, ladaki helyi nyelvu) reszletes magyarazatokkal ellatott konyvecsket a Ladakban elo magashegyi allatokrol, madarakrol es viragokrol-novenyekrol. Nagyon megorultem nekik, szep emlek lesz, ha a repulotarsasagok nem huznak le nagyon sok penzzel a sok tulsuly miatt. Este pedig megszakitas nelkul vegigneztuk hazigazdaim csaladjaval, Cillinggel, Lobzannal es oreg tibeti rokonukkal (aki veluk lakik es mindig ugyanaz a hagyomanyos sotetbordo vastag gyapjubol keszitett tibeti oltozet van rajta) az ujonnan vasarolt gyonyoru, tibeti temaju DVD-met. 14 ev koruli lanyuk nem nezhette meg a filmet, este a hazi feladatat csinalta meg. Most, az arviz utan masfel honappal mar folyamatosan normalizalodik itt Lehben az aramszogaltatas is, estenkent es reggelenkent mar kb. 4-5 orat is egyhuzamban van aram. Napkozben ez nem mondhato el, a LEDEC-ben is a laptopokat napelemes inverterekrol mukodtetjuk.

 

Szept. 22. szerda: Ma semmi kulonos nem tortent, egesz nap dolgoztam reggeltol estig a LEDEC-ben. (Ismet rizses etelt kaptunk sajnos ebedre, de ez mar nem ujdonsag....)

Szept. 23. csutortok: Ugyanaz, mint tegnap azzal a kiegeszitessel, hogy este tobb, mint egy honap utan kiados zaporeso esett, kb. 20 percig. Egesz este erosen felhos volt az eg. Ejjel felebredtem es kinn szinte nappali vilagossag fogadott, a telihold mellett oriasi volt a Venusz! Es ami a legnagyobb meglepetes, a varos koruli kozeli 5- es 6 ezres csucsok, sot nagy teruleten a hegyek also feleig minden csupa ujhavas volt, este ott ho esett.

Szept. 24. pentek: Ma ismet kiutaztam Choglamsarba az epuletfejleszto telepunkre. Beszeltem a satrakban elo emberekkel. Mondtak, hogy ejjelente igen hideg van a satrakban. Pici gyerekek is ott elnek veluk. Mondtak meg, hogy keso este befogadtak egy otfos, a kozeli hegyekbol jegbefagyottan lekecmergo trekkingtura-csapatot is. Oket a felig kesz, de zarhato es jol szigetelt kozossegi hazban szallasoltak el. A kijelolt teruleten mar rengeteg haznak az alapjait astak ki, 3 nagyteljesitmenyu markologep es nehany teherauto es vagy szaz ember dolgozik megfeszitett munkaval a teruleten. A telepunkon is napnta ezrevel keszul a 7 % cementadalekos kulonleges valyogtegla, amit 3 db egyszeru kezimukodtetesu mechanikus presgeppel allitanak elo.

 

Szept. 25. szombat: Ma benn dolgoztam a kozpontban, keso delutan munka utan elkerekparoztam a nem tul messzi, Chanspaban levo epp most felujitas alatt levo gyonyoru Tashi Gomang Sztupahoz es szep fotokat csinaltam. Utkozben lattam, ahogy egy igen nagy markologep erolkodik a patakban az arvizben megserult gat oriasi betondarabjainak kiemeleseben. Ezt is megorokitettem, mint oly sok minden mast is... Elsetaltam utana az egyik kedvenc helyemre, ahonnan gyonyoru korpanoramat latni, jobbrol az estefele mar fenyfuzerrel kivilagitott kiugro hegyormon levo Chanti (Japan-) Sztupa, elottem a ujhavas es gleccserekkel teli, orok hoval fedett hegycsucsok, koztuk a Stok Kangri 6135 m.-es csucsa is, balrol pedig a Namgyal kiralyi csalad altal epittetett kiralyi var, felette pedig a hegycsucson az oreg gompak (buddhista templomok, szentelyek). Ugyanezeket latom az ablakombol es az erkelyemrol is, csak nem ennyire tokeletesen, mert a keritest ovezo magas, vekony nyarfak felszabdaljak a korpanoramat. A sotetseg bealltaval pedig ismet az ilyen magasrol oriasinak latszo csillagokat neztem MP-4-es zenehallgatas mellett. Mint kiderult idokozben, a Hold kozeleb

Címkék: Magashegyi Kerékpár Túra Túrák Lámakolostor Gleccser Tibet Leh





Bejegyzések 1 - 2-ig. Összes bejegyzésed: 2

Kamil01
2011/01/02 11:44:26



 Kedves Gyula!



Igen, a blogom valóban kissé
hosszú, de kérlek vedd figyelembe, hogy ezt eredetileg két hónap alatt a
Családomnak és a Barátaimnak írtam, és nem a "túratárs.com"
blog-olvasói részére.
Átszerkeszteni pedig most sajnos nincs időm. 
A világ végéről, ahol gyakran áram sem volt, egy-egy napi beszámolóm, melyeket
összegyűjtve 3-5 naponként  -néha  ennél is jóval ritkábban- 
tudtam csak elküldeni. Volt, hogy 2-3 óra alatt sem töltődött be a postafiókom
a levelekkel. Nem írtam külön-külön senkinek, összevontan a facebookon
tartottam a kapcsolatot az itthoniakkal.



A képek: (12 kép és 12
album):



http://www.facebook.com/profile.php?id=100000107231486#!/profile.php?id=100000107231486&v=photos



 



ÚJÉVI RÁOLVASÓ



Fáradónak kényelmet,

az űzöttnek védelmet,

éhezőnek élelmet -

adj, Te, Újesztendő!



Szomjazónak iszákot,

a rügyeknek virágot,

homályosnak világot -

adj, Te, Újesztendő!



Tétovának tanácsot,

koplalónak kalácsot,

bűnözőnek vasrácsot -

adj, Te, Újesztendő!



Sóvárgónak szerelmet,

a várónak türelmet,

gonosznak veszedelmet -

adj, Te, Újesztendő!



Jó vadásznak vadludat,

kutatónak mély kutat,

utazónak szép utat -

adj, Te, Újesztendő!



A betegnek gyógyulást,

alkotónak alkotást,

a hűtlennek mindig mást -

ad, Te, Újesztendő!



Hűségesnek az Igazt,

szomorúnak gyors vigaszt,

ami "szükség", mindig azt -

adj, Te, Újesztendő!



A meddőnek gyereket,

a kocsinak kereket,

a cicának egeret -

adj, Te, Újesztendő!



Az írónak adomát,

a földekre gabonát,

hűs pincének jó borát -

adj, Te, Újesztendő!



Derűs égnek kékét,

a népeknek békét,

emberséges létét -

adj, Te, Újesztendő, -



add meg, Újesztendő!



(Vitó Zoltán verse.)



Jó egészséget és boldog, eredményes Újesztendőt kívánok szép túrákkal 
Néked és minden kedves Túratárs.com Barátnak, Tagnak, valamint blog-olvasónak!



                             
Pétör (alias Kamil01). 



Kamil01
2010/12/24 11:01:21

Igen, a facebookon innen, erről a honlapról a képek között:

http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=100000107231486

Kellemes Karácsonyt kívánok: Péter!



r0t0 írta:

Őszinte tiszteletem... A fotókat meg lehet nézni valahol?




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.