Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Szívünk csücske Zalas-honismereti kirándulás 1 program
2011/01/07 10:04:00 Küldte: delzala

„Szívünk csücske Zala” – Honismereti kirándulás sorozat

 

1. program

2011. november 13. Dél-zalai barangolás az újbor ünnepén

 

Még alig fejeződött be a „Fedezzük fel együtt a Dél-zalai dombvidéket” tájbejárás sorozat,  ésmár is egy új kirándulás sorozat vette kezdetét, melynek célja, – a mellett, hogy hasznos és egészséges időtöltést kínál  – hogy a résztvevők jobban megismerjék szülőföldük ezer apró csodáját. Az október 16-i utolsó kiránduláson felmerült igényeknek megfelelően rövid szervezés után útjára indult a „Szívünk csücske Zala” honismereti kirándulás sorozat. Mivel pályázati pénzekre nem számíthatunk, így a felmerülő költségeket mindenki maga fizeti. Az igazán elhivatott természetbarátok számára azonban ez nem jelenthet akadályt!

Ennek megfelelően szép számú (24 fő) kiránduló gyülekezett Nagykanizsán, az autóbusz állomáson. Igazi felüdülés volt Nagyrécsén kiszállni a zsúfolt buszból és megindulni programunk első állomása, a Szent László templom felé. A Berényi fogadó bejárata előtt elkészült az első csoportkép. Innen észak felé indultunk tovább. A Bakónaki-patak hídján átkelve hamarosan balra fordultunk és rövid séta után már is a templom előtt találtuk magunkat. Itt várt ránk a nagyrécsei önkormányzat szabadidő szervezője, aki volt olyan kedves, hogy megszervezte számunkra, hogy belülről is meg tudjuk nézni a templomot. A templom történetéről a legilletékesebb, a nagyrécsei plébános tartott érdekes előadást. A templomot báró Inkey László földesúr építtette 1867 és 70 között.

 

Báró Pallini Inkey László

Inkey László a. palini Inkey család úgynevezett nagyrécsei ágában született 1829. március 29-én. Apja Inkey Gáspár, anyja petőházy Gludovác Mária volt.

A kor szokása szerint Pozsonyban jogi egyetemet végzett. A szabadságharc idején a zalai 47. honvéd zászlóaljban szolgált. Részt vett Buda ostromában, mint főhadnagy. Az ostrom alatt megsebesült. A szabadságharc bukása után nagyrécsei birtokán gazdálkodott. 1867. február 18-án Aradon feleségül vette sárosfalvi és nádasdi Bittó Ágnest. Házasságuk gyermektelen maradt. 1884-ben a nagykanizsai kerület függetlenségi párti országgyűlési képviselővé választotta. Ő volt a Zala vármegyei nemesi pénztár elnöke is. 1901. február 2-án halt meg Budapesten. Mivel testvérei Ádám és Kálmán is örökösök nélkül haltak meg, Inkey Lászlóval kihalt a palini Inkey család nagyrécsei ága.

 

 Házasságuk gy

Az építkezés történetéhez tartozik, hogy az építkezés során felhasznált építőanyagokat a település lakói fuvarozták a helyszínre. A szentély falán található nagyméretű történelmi festményt Orlay Petrik Soma (Petőfi Sándor másod-unkatestvére) festette 1870-ben. Címe, Szent László vizet fakaszt a sziklából. Az atya elmondása szerint Szent László alakjának arca a megrendelő Inkey László vonásait ábrázolja.

Orlai Petrich Soma

(Mezőberény, 1822. október 22. – Budapest, 1880. június 5.) festőművész, a történeti festészet jeles alakja

Élete

Felvidéki eredetű evangélikus családban született; anyai ágon Petőfi Sándor másod-unokatestvére. Középiskoláit Mezőberényben, Szarvason és Sopronban végezte, Pápán pedig jogi végzettséget szerzett. Tanulmányai egy részét Petőfivel és Jókaival töltötte, hatásukra írogatott is. 1846-tól festészeti tanulmányokat folytatott Bécsben Ferdinand Georg Waldmüllernél, Münchenben Wilhelm von Kaulbachnál, később Rómában és Párizsban. Egy ideig Debrecenben arcképfestésből jól megélt, majd ismét Bécsben telepedett le, de a pesti állandó műtárlat megalakulása után Pestre költözött. 1851-től használta az Orlai nevet, de csak 1853-ban vette fel hivatalosan. 1854-ben feleségül vette Névery Ninát. 1861-től az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat igazgató-választmányi tagja, olyan neves festők társaságában mint Barabás Miklós, Zichy Jenő, Than Mór. ([1])

Nevezetesebb művei

Bár szellemi erejét a megújuló fejgörcsei folytonosan zsibbasztották, szorgalmasabb festőnk alig volt nála; 1851-től, mikor Szent István ébredése c. kompozícióját a műegyesületben kiállította, úgyszólván utolsó napjáig folyton dolgozott.

Ezeken kívül festett számos arcképet s megfestette Petőfi Debrecenben c. képét, mely a nyomor és nélkülözések napjaiban, fűtetlen szobában, verseit rongyos szalmaszéken írva ábrázolja a nagy költőt. Az ecset mellett a tollat is gyakran forgatta; tanulmányt írt arról a befolyásról, melyet Shakespeare költészete gyakorolt a festészetre, s utolsó éveiben gondosan följegyezte azokat az adatokat, melyek Petőfire vonatkoznak.

 

 A most is látható berendezés az 1920-as, 40-es években került a templomba. Az előadás után rövid nézelődés és fényképezés után átsétáltunk a sajnos nagyon rossz állapotban lévő Inkey kastélyba. A kastély teraszáról szép kilátás nyílik az előtte található kertre. Közvetlenül az épület mellett egy több száz éves mamutfenyő magasodik. Nem sokat időztünk itt, hanem a kastély mögötti sétányon az új játszótér és az iskola érintésével a település új részén keresztül a régi 7-es útig sétáltunk. Innen már szép kilátás nyílt az előttünk húzódó dombsorokra, melyek fölött a távolban ott magasodott az Újudvari TV torony.

Egy elhanyagolt aszfaltos úton haladtunk a szőlőhegy felé. A szőlőket egy régi kőkeresztnél értük el, ahol jobbra fordultunk és felsétáltunk a Bacónaki-hegy gerincére. Ahogy feljebb és feljebb kapaszkodtunk kinyílt a táj és az őszi szikrázó napsütésben gyönyörködtünk a panorámában. A kiváló murvás úton hamarosan a Szent Magdolna hegyi kápolnához értünk. Megjegyzem, hogy Magdolna napon minden évben rendszeresen komolyzenei hangversenyt rendeznek a kápolnában. Rövid pihenő után tovább indultunk és néhány perces séta után megérkeztünk a programban is szereplő újbor kóstolás helyszínére. Vendéglátóink Hajdú Géza és felesége Magdika, örömmel fogadta a csapatot a kapuban és tessékelte be a kertbe, a szépen megterített asztalhoz. A házaspár négy, szőlőpincékből kialakított falusi vendégházat üzemeltet a szőlőhegyen. A falusi turizmus minden érdekességét kínálják az idelátogatóknak, hiszen a nyugalom és a jó levegő mellett, megismerkedhetnek a vendégek az állatfarm állataival, kerékpárt kölcsönözhetnek, illetve túrázhatnak a közeljövőben átadásra kerülő , Dél-Zalában az egyetlen kijelölt nordic walking  pályán. Ha ez nem elég akkor látogatást tehetnek az ide csak 1,5 km re található Jazz Land nevezetű  zenés helyre, ahol minden évben július végén nemzetközi jazz fesztivált tartanak, valamint péntekenként örömzenélésre gyűlnek össze a környék zenészei.

 A pálinkás butykos és boros üvegek mellé hamarosan egy nagy halom lilahagymás zsíros kenyér, valamint két kosárban gőzölgő túrós pogácsa került az asztalra.

Az ismerkedést egy stampedli törkölypálinkával kezdtük, majd az idei fehérbort kóstoltuk meg, végezetül a tavalyi vörössel fejeztük be. Természetesen a kóstolás közben derekasan pusztítottuk a zsíros kenyeret és a pogácsát is. Rövid tájékoztatást hallgattunk meg a házak történetéről, majd ez után Magdika körbevezetett minket a hagyományos bútorokkal berendezett épületben. Elmondta, hogy a szállóvendégek, ha igénylik a reggelit, akkor az állatfarmon fejt tejet tudják fogyasztani. A szíves vendéglátás és szép környezet hatására többen elhatározták, hogy hamarosan visszatérnek ebbe a kis paradicsomba. Mindenkinek ajánlom, hogy egy séta keretében keresse fel a vendégházat, ahol mindenkit szeretettel várnak. (Bővebb információ: www.zalaivendeghaz.hu, . Telefonon érdeklődni lehet: Hajdú Gézáné (Magdika) 06-70/313-76-76)

Sajnos egyszer minden jónak vége szakad, így mi is hamarosan csomagolni kezdtünk. Egy csoportkép a vendéglátóinkkal és már indultunk is tovább egy zsíros kenyérrel a kezünkben. Továbbra is észak felé haladtunk. Hamarosan elértük a házigazdáink által pályázati úton kialakított kerékpáros pihenőhelyet. Itt egy zárható kerékpártároló, valamint WC, zuhanyzó és pihenőhely került kialakításra. A szikrázó napsütésben már korábban lekerültek a kabátok, de most a pálinka melegítő hatására a pulcsik is a hátizsákba kerültek. Az előttünk húzódó sáros földúton  a Davori-hegy  érintésével értük el a Cserfői hegyet. Itt rövid pihenőt tartottunk a Jazz Landben. Sok nagykanizsai lakos most járt ezen a szép helyen először! Némi sör és kávé elfogyasztása után búcsút intettünk házigazdánknak, aki szívesen invitált a 2012-es jazz fesztiválra, mely július 20-21-22-23-án lesz megrendezve. Egy kőkeresztnél kereszteztük az aszfaltos utat, majd tovább haladtunk nyugat felé. Innen tiszta időben szép kilátás nyílik Nagykanizsa keleti városrészére. A szőlőket elhagyva beértünk az erdőbe és megkezdtük az ereszkedést a Palini-vágás felé. A kék kereszt turistajelzést követtük. A völgybe leérve dél felé fordultunk és egy szép erdőrészleten keresztül megindultunk kirándulásunk végállomása felé. Érdekesség, hogy a fűben több helyen is virágzó őszi kikericset találtunk . A szép őszi erdőben vidám beszélgetéssel múlattuk az időt, így észre sem vettük, hogy a kék kereszt jelzés elkanyarodott, mi pedig egy domb gerincén lyukadtunk ki. Előttünk nem messze feltűntek az Új-Förhénci szőlőhegy pincéi, így nem fordultunk vissza, csak módosítottunk az útvonalon. A szőlőhegyet elérve az egyik fa alatt, nagy meglepetésünkre egy virágzó szártalan kankalint fedeztünk fel. Természetesen mindenki lencsevégre kapta az ősz ezen ritkaságát. A fényképezés után leereszkedtünk a völgybe. Az ereszkedés közben csodálatos panoráma nyílt az Öreg-Förhénci-hegy  vonulatára, valamint a pincék közül kiemelkedő 1760-ban épült barokk hegyi kápolnára. Az Öreg-Förhéncen „természetesen” meginvitálták a gazdák a csapat vállalkozó kedvű részét egy kis vörösbor  kóstolásra. A széthúzódó csapat Nagykanizsa Palin városrészében rázódott ismét össze a buszmegállóban. Többen úgy döntöttek, hogy nem várják meg a busz járatot, hanem besétálnak a 6 km-re található Nagykanizsára, mások a buszmegállóban pihenték ki a kirándulás fáradalmait.

Így ért véget a kirándulás sorozat első programja. Erre szokták mondani, hogy sohase legyen rosszabb kezdet.

 

Következő kirándulásunk december 4-én lesz Bocska és Magyarszerdahely környékén.

Mivel Mikulás túrának szánjuk a kirándulást, így mindenki hozzon magával Mikulás sapkát.

Táv kb. 15 km.

 

A részletes programról a pannonturak@freemail.hu e-mail címen, vagy a 30/246-51-90–es telefonszámon lehet érdeklődni

Minden érdeklődőt szeretettel várok: Lőrincz Sándor - túravezető

Címkék: Dél-Zala Kirándulás Borkóstolás Hajdú Házak Nagyrécse





*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.