Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

A vetítés
2011/01/11 11:24:48 Küldte: Gejza

Hajnalodik… Tegnap későn kerültem ágyba. Élmények, érzések színes kaleidoszkópja kavarog bennem. A Szentimre városiak Popovics Béla kárpátaljai középiskolai tanár vetítésre hívtak, de valami egészen mást kaptam. Egy hiteles, a szó valódi értelmében vett EMBER beszélt a szeretetről, családról, nemzetről, hazáról megértésről…

 

Derű, áldás, és gyász. Élni akarás, jobbulás, baj, harag, és felemelkedés. Utálat, tenni akarás, ima, hála, megbékélés, vágy, elmúlás, öröm, és béke, megértés és együtt élés…

Ahogy peregnek a képek, szinte vibrál a levegő a hangulatok hullámaitól. Lassan megértjük, átérezzük mi is a kisebbségi lét.

Nekünk természetes dolgok a színek látása, a víz, a levegő, az állampolgárság. Észre sem vesszük. De nekik, ott az elcsatolt területeken, egészen más a szó értelme, értéke. A valahová tartozás tudata megsokszorozza az erőt, a tenni akarást. Évtizedek óta várják azt a papír fecnit, mely igazolja a nemzethez való tartozást.

Sír szélén álló öreg embereknek adja vissza önbecsülését. Azt a nyugodt derűt, hogy megélhették. Most már békében térhetnek meg őseikhez…

 

A zsúfolásig megtelt hatalmas teremben a hallgatóságot nézve, én fiatalnak számítok. Az átlag életkor bizony hetven felett lehet… Hol vannak a 25-40 közöttiek? Őket nem érdekli az, ami itt ma elhangzik?

Igen, fáj a gondolat, még sem őket okolom. Sokkal inkább azt a népbutító vezetést, aki kiadta József Attila összes verseit, kihagyva belőle a Trianont siratókat. Akik a történelem órán nem mondták el, hogy Rákóczi Ferenc sírja a kassai dómban van. Elhallgatták, hogy Európa egyik legszebb katedrálisába Gyulafehérváron térhetünk be. Hogy Ilosva, ahol Ilosvay Selymes Péter vetette papírra a Toldy mondájt, Kárpátalján van. De innen indult pályájára Bartók Béla, Csortos Gyula, Fedák Sári, és még nagyon sokan mások…

 

Fekszem az ágyban, és kavarognak bennem a gondolatok…

 

Sokan látták már Feszty Árpád felújított körképét Ó-pustaszeren. Az Árpád emlékművet is megnéztétek? Talán már Pannonhalmán az apátságban is jártál. És a szemközti dombra átmentél, a Milleneum évében épített apró kápolnához?

Hét emlék hely épült akkor a Kárpát-medence jeles pontjain, s mindössze e kettő maradt a megnyirbált határokon belül. De 2008-ban Kárpátalján, a munkácsi vár ormára visszaszállt a turulmadár…!

Tudom, kedves olvasóm, neked ez semmit sem mond, csak egy élettelen érc szobor. Oldalakat írhatnék róla, de a betűkbe rejtett titok nem jutna el a tudatodig…

El kell oda menned!  Hogy meghallgasd ottani véreidet, hogy ők hogyan élték ezt meg.

Ne csak nézzél, hanem lássál is!

Ne csak lássál, de érezzél is!

Érezd át mit jelent: Egy Nemzethez tartozni!

 

A hágóra felvisz a busz. Az emlékmű képét láttad már. De csak hosszú kaptatóval juthatsz fel az alig 1.800 méter magas Róna-havasra, vagy a Keleti-Beszkidek gerincére. A Hó-várra, vagy a Pop Ivánra, hogy te is meg lásd, átérezhesd, amit ők láttak több mint ezer évvel ez előtt…

 

Igen, minden megújuláshoz hit, bátorság, és tenni akarás kell. De főleg HIT!

Fújjolt és köpködött a világsajtó, amikor egy kicsiny ország kormánya megmerészelte sarcoli a bankokat és a multi cégeket. Pár hét múlva aztán elcsitult a mocskolódás, és a nyugati országok sorra követték a példánkat…

 

A római birodalom akkor bomlott fel, amikor pályája csúcsára ért.

Napi hír: Egy cég - pusztán a többlet haszon reményében – az állati takarmányba az olcsóbb, rákkeltő adalékot tette. Amely aztán a tojásban és a baromfi húsában is megjelent.

Igen, ma a pénz szava  mindent elnyom…!

Igen? Ma a pénz szava mindent elnyom… ?

Fontosabb, mint a lelki békéd? Mint a családod? Mint a gyermekvállalás?

Az Európai Únió soros elnöksége szerteágazó feladatokat ró országunkra. Mindenek előtt, hatalmas felelősséget. Évszázadokon át a mi országunk volt az európai kultúra, védő bástyája.

Vajon ma - kinek-kinek a maga életében - a mi feladatunk lenne a hazugság és a pénz szava helyett, a keresztyén értékek visszaállítása?

 

Amikor kisfiú voltam, anyám és nagyszüleim azt mondták, hogy az elcsatol területeken, nem egy-egy faluban, de megyényi területeken színtiszta magyar lakóság él. Bizony nem hittem el. A hatvanas évek elején, Kassán a tót és német mellett magyar szót is hallottam. Úgy gondoltam Kárpátalján, Erdélyben, s a Délvidéken is így lehet.

Aztán, az úgy nevezett forradalom után néhány nappal, pár áttelepült barátom elvitt Gyergyóba. Döbbenten álltam az utcán, ahol mindenki azt a nyelvet beszélte, amit én.

Vagy még sem? Ők nem káromkodtak. Piszkos szó nem hagyta el az ajkukat. A rántani való húst nem klopfolták, hanem a potyolóval verték laposra. S a kezét tördelő anya ezt mondta 55 éves gyermekének: - Kicsi fiam miért teszel hányást a szememre?

Majd később: - Fehérnépeddel szeressétek egyik a másikát!

S a hetvenkét éves székely bácsi kezet csókolt a tizenkilenc éves lánynak…

 

Igen, boldogsággal tölt el a tudat…

Pár hete a hírekben azt hallottam, hogy ezen túl kötelezővé teszik az általános és középiskolákban, hogy évente legalább egyszer az osztály kirándulásokat az elszakított magyar lakta területekre szervezzék.

Fiaink és lányaink között új barátságok és szerelmek fognak szövődni. Életre szóló, elszakíthatalan szálak fogják őket egymáshoz fűzni. Meg élhetik azt, ami a mi nemzedékünknek nem adatott meg…

Szádeczky-Kardoss Géza

szadeczky-kg@freemail.hu

+3630/35-439-35

 

 

Címkék: Kárpátalja





Bejegyzések 1 - 8-ig. Összes bejegyzésed: 8

Viane
2011/01/14 21:55:57

Az a baj, hogy a gyűlölködés, furcsálkodás, elhatárolódás, magát-magasabbrendűnek-tartás teljesen független attól, hogy hol az országhatár.



Zsuzsanna56
2011/01/13 22:09:02

Géza !!! Hát én nagyon szépen köszönöm ezt a " politaikai szinezetű szónoklattal" fűszerezett blogodat !!!

Ujjong a lelkem, hogy megélhettem a honosítási törvényt, újra magyar állampolgárságot kaphat sok magyar testvérünk, kik az elcsatolt területeken szenvedték át a történelem viharait !!

Ki tudja, megvalósulhat álmunk is, egy autonómia megalakulásával, ahol nemzetek együtt, egyenlő jogokkal, egy cél érdekében épitheti országát, békében, családja boldogulásával !!!

Az iskolában is, történelem órákon, kirándulások szervezésével lehet a fiatalságot magyar tudatra, összefogásra nevelni, de a családokban is fontos, és hidd el a kamaszfiamon látom, mennyire érdekli, és figyel a hírekre !!!

Jó téged olvasni, köszönet érte !!!





remeron
2011/01/12 12:44:08

klassz



Gejza
2011/01/12 00:14:04

Köszönöm az itt leírtakat, és azokat a kedves sorokat is, amiket az elmúlt órákban e-mailon kaptam! Valamennyi közül a legjobban az alábbinak örültem:


Nagyon megköszönném, ha a jövőben az ehhez hasonló politikai színezetű szónoklatoktól megkímélnél.


Nagyon vigyáztam, hogy írásomba még véletlenül se kerüljön politika. ezért úgy érzem, nem bennem van a hiba. A szavak között ott bújkál az ön vád, és a lelkiismeret furdalás.



Olyan ez is, mint amikor egyik erdélyi túratársnőm csendben csak annyit mondott: - Most már tudom, hogyan kellett volna szavaznom...


 



gbedeco
2011/01/11 23:43:08

Tetszett nagyon, jó volt olvasni.


Köszönet érte.


Gábor



pavluxek
2011/01/11 23:20:58

Én azt hiszem, éppen mi vagyunk azok, akik rengeteget tehetünk. Azzal, hogy odamegyünk, beszélgetünk velük, megismerjük őket, a tájat a maga sajátos múltjával és jelenével, aztán meg megmutatjuk a barátainknak. Hogy beszélünk róla. Előbb-utóbb mindenki rájön arra, hogy hogyan teheti magát hasznossá. Innen nézve felfoghatatlanok a problémáik, de a legkisebb apróság is boldoggá teszi őket, ami az anyaországhoz köthető. És ez lehetek akár én, akár Te, lehet akár egy jó szó is. Ami ingyen van.



Tivadar
2011/01/11 19:50:44

Köszönöm, hogy Mindezt megírtad! Üdv: Tivadar



repeics
2011/01/11 12:21:26

Szép és igaz írás Géza. Azt gondolom, a gyerekeknek kell megmutatni, elvinni őket ezekre a helyekre, kapcsolatokat kiépíteni egymás között, az ottani magyarokkal, hogy házasságok szülessenek, szerelmek szülessenek vagy 'csak' barátságok szülessenek. Mert amíg csak könyvben olvasnak róla, vagy a  hírekben hallanak olyan dolgokat, amiket nem is értenek, nem várható el, hogy értsék, amiről igazában szó van. Hisz hiába egy határvonal, ha az emberek egynek érzik magukat a másik emberrel, akkor a határvonal már csak egy díszlet lesz... Ez pedig a mi feladatunk, felnőtteké, akik még talán mi magunk se nagyon értjük, hogyan történhetett meg az, hogy diribdarabjaira hullott az országunk, de egy nemzet egysége nem a határvonalak hollététől függ, vagy nem attól kellene, hogy függjön... Egy tőlem okosabb és bölcsebb embertől, de vhogy így gondolom én is: 'A nemzet élete a kultúrával azonos, nem a politikai történésekkel, melyek csak átfutnak fölötte, mint a szél. A kultúra és a nemzet azonossága az a mindeneken felül álló erő, mely ellen tehetetlenek a fegyverek, és mellyel szemben értelmüket vesztik a szögesdrótok.' (W. A.)...




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.