Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

2010.12.18. Pilis, Pilistető
2011/01/11 19:18:27 Küldte: domi


Ezen a szombat reggelen 34 túrázó várakozik Pilisszentkereszten. Reggeli kávé után hóesésben indulunk, célpont Pilis-tető. Viktornak ez az útvonal a kedvence, ezért rábízom a túravezetői státuszt. Örömmel áll a csapat élére, vidáman indulunk is a mai távnak. Pár lépés után lemaradok, beugrok a csárdába lerendezni az esti szarvasragu levest. Örömmel veszik a 31 adag rendelést, egy pálinkával kapásból megkínál a tulaj. Pár percet időzöm ezalatt a csapat már árkon-bokron túl van. 
Lihegek utánuk a hóesésben. Gyönyörű nagy pelyhekben esik, most kezdett rá  talán fél órája, de már 2cm hó borít mindent. A kis templom előtt gyanús a járda, alig van nyom, a többiek nem erre jöttek. Befordulok a kis utcába biztos ami biztos alapon egy telefont megeresztek. Jó döntés volt. 150 méter után utolérem Anitát és Legeát. Majd a Klastrom romoknál a többieket. 
Gejza pár mondatban elmeséli a romok történetét. Ő rutinos túravezető több évtizede járja erdőket-mezőket. Ez a hely arról híres, hogy III. Béla 1184-ben, megalapította a pilisi ciszterci apátságot. Anyakolostora a franciaországi Acey-ben található. A kolostort egy kora Árpád-kori település mellett építették, egy időben az esztergomi székesegyházzal és palotával. Háromhajós, négyszögszentélyű templomát Szűz Mária tiszteletére szentelték. A kolostorhoz tartozó halastavat a Pilis patakjai táplálták. 
A kolostor mellett Árpád-házi királyaink vadászházát is megtalálták, mivel a környező erdők a király vadászterületei voltak. A tatárjárás és a török pusztítás nem kímélte a kolostort sem,1526-ban leégett és elnéptelenedett. Később sem épült újra, köveit elhordták a környék falvainak és az Esztergomi vár építéséhez... 


Címkék: Túra Pilis Kalandorok Túrakaland





*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.