Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Magányos cross over
2011/02/04 15:48:02 Küldte: easybiker

Az elmúlt hétvégén azon gondolkoztam hogy menni kellene valamerre. Napos időt ígértek, de egyben fagyos télies volt a hőmérséklet. A bicajozás kilőve, de nem is bántam mert már kezdem megunni a pedál taposást. Magamra vettem a  hátizsákomat és irány a buszpályaudvar. A Velencei-hegységet céloztam meg, mivel van pár rövid útvonal amit még nem jártam be. Itt volt az ideje hogy megnézzem. A busz viszonylag hamar repített ki Sukoróra ahonnét neki vágtam a felderitő útamnak a P háromszög jelzésen. Ennek az útvonalnak csak egy kis része volt számora új kb 70%ban ismertem. Eleinte hosszú emelkedős aszfalt út vezetett a hétvégi házak és szöllők között, de ahogy egyre feljebb jutottam úgy kezdet eluralkodni az erdő a tájon. Egyszer csak az út kétfelé váltott és a bal ösvényt választva bent találtam magamat egy gyönyörű völgyben.

 

Tovább haladva ért a kellemes meglepetés. Idáig azt hittem az ősszes ingó követ ismerem, (hát bizony a legjelentősebbeket már évek óta látogatom) így rácsodálkoztam pár szép szikla alkzatra, ami elégedett mosolyt varázsolt az arcomra. Haladtam előre a hóban és csak fotóztam szüntelenül.

így haladtam egyre feljebb a hegyen, mikor az emelkedő enyhülni kezdett. Szemem egyfolytában kuttatta az érdekes sziklákat, annyira hogy majdnem túlmentem a jelzett útvonalon. Az egyik fán balra nyilazott jel mutatott a fák bokrok felé, de út sehol sem látszott. Nem túl gyakran járt útvonal lehet! -jegyeztem meg. De sebaj annál izgalmasabb lesz!Hát ebben nem is tévedtem, mert pár méter megtétele után máris tövisek hada szúrkálta keresztűl a nadrágomat.  

Sűrű akác tősarjak meredeztek az égnek szaggatva börömet ruházatomat. Meleg vér folyott végig a kezemen, így megálltam letörölni a kézfejemet. Mikor felnéztem a bozótban megpillantottam a Pákozdi Kocka kő kicsinyített mását!!! Nyomban neki is indultam a tüskék hadával küzdve, hogy szemügyre vehessem és lefényképezzem.

 

Mikor kigyönyörködtem magamat, vissza megint a  a tüske áradaton át, de már a sorozasos szúrások nyomán már nem is éreztem a fájdalmat. Kiértem egy tisztább részre amit azért már nem bántam.

Nagy nehezen rátaláltam a jelzésre, egy befagyott patak túloldalán. Járkáltam föl alá, hol tudok átmenni tartva a beszakadástól, de úgy láttam sehol sem jobb a helyzet. Gyors átszaladás mellett döntöttem. Az első szökellés után nagy reccsenéssel beszakadtam, bakancsom a vizbe merült, és már léptem is tovább. Ezt olyan gyorsanl sikerült kiviteleznem hogy a lábbelim nem ázott be. Úgy száz méter gyaloglás után a tölgyest felváltotta a fenyves erdő, így megkezdődött a bújócskázás.  Kidőlt fák keresztezék az útat minden felé!

Igy folytattam útamat bújkálva a fatörzsek alatt, mikor ismét szembe találtam magamat a tájra oly jellemző ingókő képződmények kisebb nagyob csoportjával.

Elég érdekes és egyben szép sziklákat kutattam fel és kaptam lencse végre.

Innét tovább indulva a fenyvesen ami egyre inkább keveredett lombosfákkal, az egyik sziklán egy igazi túlélőre lettem figyelmes amely felcseperedve egyszer szép kis bonsai fácskává fejlődik, amennyiben szét nem tudja repeszteni a követ. A kis gyertyán csemetét otthagytam.

Túl sokat bámészkodtam már, és eszembe jutot kicsit rákapcsolok, mert még van út elöttem bőven. Az útvonal egyre hullámvasútszerűvé változott, hol leereszkedtem egy kicsit, azért hogy utána vissza másszak.

A fenyves bozótján átküzdve magamat, ismét a tüskék marták a kezemet, de most változatosság kedvéért a szeder indák végezték az akupunktúrás kezelésemet. Lereszkedve egy kis völgybe, ismét emelkedőre váltott az ösvény, még fel nem értem a kopár Csúcsos-hegyre.

Innét hangulatosan tekergő út vezetett az erdőn keresztűl le a Hurka-völgybe. Patak csobogása adta meg az idilli hangulatot.

Itt úgy határoztam végig megyek  a piroson a Bodza-völgy becsatlakozásáig, mert régen jártam végig pedig valaha ez volt a kedvenc útvonalam.

A völgy peremét végig sziklák szegélyezik ami elég jó látványt kölcsönzött a havas erdőnek. Nyáron ezek a lomb takarásába kerülnek.

A Bodza-völgyi elágazásnál a p+ ra fordulva felsétáltam az emelkedön, majd még egy pillanatra elém tárult a völgy szépsége.

Tovább haladva elbúcsúztam az erdőtől, és mivel az út további része már unalmas volt számomra( Erre szoktam a kerékpáros edzéseimet tartani) igy a kocogás mellett döntöttem, meg sem állva a Pákozdi ingókövekig.

Ezt az útvonalat most nem ismertetem, mert már olvashattatok róla  délutáni hegymenet c. blog beszámolómban.

Még felnéztem a Pogány-kö-höz, mielött a megszokott bringás útvonalamat követve elégedetten távoztam a jól megszokott helyszínről. Hazafelé menet a nap élményei kavarogtak a fejemben, és azon gondolkoztam, tüske ide vagy oda, párszor még  vissza kell mennem... 

Címkék: Easybiker Kalandjai





Bejegyzések 1 - 4-ig. Összes bejegyzésed: 4

Willy
2011/02/08 10:32:19

Jók a képek, nagyon visszaadják a hangulatát a túrádnak.
Mehetnénk egy nagyobbat Pázmándtól-Sukoróig vagy vissza, vagy oda-vissza. (Legföljebb addig megtanulok bicajozni.) :-)))  Látnivaló is akadna Zsidó-hegy, Bence-hegy, Róka-hegy stb



dcr8
2011/02/06 22:06:04

Veled egy időben Hévízen áztattam öreg csontjaimat. Tegnapelőtt viszont megkezdtem a tekerést. Napról napra növelem a távokat. Egyre jobb az idő.



szilaci
2011/02/05 09:08:17

Két hete jártam arra....sokadszor. Blogodtól kedvet kaptam újra . Már indulok is.


 



dalos
2011/02/04 18:01:38

Szép lehetett egyedül a csendes erdőben... Nem voltam még a Velencei-hg.-ben, de meghoztad a kedvet a képekkel, szavakkal. Köszönöm.


További jó utakat!




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.