Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

2011.02.05. Pilis, Dömös-Vadálló kövek-Leányfalu
2011/04/19 13:34:33 Küldte: domi

Vadálló kövek és persze a prédikálószék ott egészen fent!

Dömös kistemplom kora reggel. Téli szeles idő fogad, amint lelépünk a buszról egyből bevetjük magunkat a kocsmába. Szokásos reggeli kaffe, sör, túrajelentés kitöltés meg ilyenek! Fél órát időzünk, mivel már nagyon mehetnékünk van nekivágunk. A Rám szakadék felé indulva Cseta hirtelen megkérdezi. Nem ezen a hídon kell átmenni? Ez nem a mi hidunk. De a GPS szerint… nos ha GPS ezt mondja… Hééé… hátra arc! Itt megyünk át! Az eleje nagy szemekkel néz rám, mi a francért itt megyünk át. A csapat egy része átballag a hídon, a meglepetés a túloldalon várakozik. 
Nincs tovább út, csak kerítés. Cseta nézi GPS-t majd beépítették volna? A többiek kérőn néznek rám. Mi van most? 
Nos, a GPS azt mondta itt kell átmenni,azonban ezt nem szabad szentírásnak venni. Néha hibázik a gép is! A mi hidunk a következő, aki bátor az alatta meg át a patakon. Na, mondanom sem kell Ádi kapásból a patakot választotta! Egy tempóban haladunk megállás nélkül a Szentfa kápolnáig. Megérkezve pár mondat a helyről.
A hagyomány szerint 1885-ben, május első vasárnapján két dömösi kisleány libákat legeltetett a falu mögötti mezőkön. Miután egy szép bükkfa alatt letelepedtek, az ég csodálatos kékre váltott, és felnéztükben Szűz Mária képét pillantották meg a fán a kis Jézussal. Mindkét alakon a Szent Korona és a fejük körül glória látszott. Egy arra járó nagyobb gyermek gyorsan a faluba szaladt. A Dömösről hamar megérkező idősebb asszonyok szintén látták a képet. A csodafa búcsújáró hellyé vált. 
Szerelvényigazítás, és kezdődik a kaptató. Pár centi hó teszi izgalmasabbá az utat felfelé a Vadálló kövek felé. Két kilométer és 500m szint Prédikálószékig. Viszont a kilátásért megéri felkapaszkodni. Nos, mi még a kaptató első harmadánál vagyunk. Itt már kezd szétszakadozni a csapat. Egy csaj nagyon nehezen viseli az emelkedőt. Őt a barátai vették rá a túrára,mondva nem olyan vészes. Hát neki vészes, 3km-t jöttünk és vissza akar fordulni. Megértem hisz első túrázó, látszik rajta nem bírja, nincs hozzászokva a túrázáshoz. Viktor és a barátai bátorítják, nagy nehezen felérnek. Mi addigra megesszük a szendvicseinket. 

Nos a Vadálló kövek.
 12millió évvel ezelőtt, itt a Pilis ezen részeén...

Címkék: Kalandorok Túrakaland Domi Pilis





Bejegyzések 1 - 1-ig. Összes bejegyzésed: 1

Rebeca
2011/04/21 08:43:21

Köszönöm, hogy megosztottad az élményt. Nekem nagyon tetszett az út, ötletet is adtál...mielőbb kipróbáljuk!

Rebeca 





*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.