Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Kerékpáros diszharmónia
2011/04/21 16:56:45 Küldte: dalos

    Tegnap olvastam egy remekbeszabott kerékpáros élményről beszámoló blogot, nevezetesen Maty-ét. Nagyon tetszett, felidézte bennem saját hegyikerékpár maratonos élményeim. Aztán a megyei lapban ma újra kerékpáros „élményekről” olvastam, melyek kedvenc (lévén hozzám legközelebb eső J) hegységemben, a Kőszegi-ben estek meg.

    Maty blogjához hozzá is szóltam, mint „ex-mountainbike-os”, amiért Ő kérdőre is vont J(már az ex-ért), hiszen kerékpározni oly jó mindig, legyen akár tél vagy nyár.

-Vagy mégsem mindig? - Ötlött fel bennem a kérdés, hogy eképp használjam Maty blogját, az úságcikk, és az általa generált gondolataim szülte blog bevezetőjének.

 

    A cikket mindenképpen belinkelem, abból pontosabb képet kaphattok a történekről, és csak dióhéjban vázolnám a történetet, és vele kapcsolatos érzéseim.

    Egyszerűen csak érdekelne többetek véleménye a dologról, ezért döntöttem e pár sor közzététele mellett.

 

   A történtek tömören, a sajtó közlései alapján:

Múlt hétvégén egy kb. 40 fős kerékpáros társaság gyűlt össze, a Kőszegi-hegység egy pontján, hogy közös szenvedélyüknek (amelyet többen versenyszerűen űznek) a downhill kerékpározásnak hódoljanak.

A sportág lényege speciális bringákkal nyaktörő lejtőkön, minél hamarabb annak aljára érni. Nem pontos definíció, de nagyjából ez…

Tették ezt, egy illegálisan épített pályán, amely az Őrségi Nemzeti Park által óvott területen található.

Engedélyt kértek korábban többször is, hiába. A természetvédelem már egy ideje figyelte a hegyen ezt a tevékenységet, és ez esetben „razziát” tartottak. Bekerítés, gázspray és efféle eszközök lettek állítólagosan bevetve.

A bringások túlkapás miatt akár perelnének, a természetvédelem igazgatósága pedig jogszerűséget kommunikál.

 

    Nem szeretném egyik oldal felett sem pálcát törni, csak elmondanám a véleményem, és erre kérlek benneteket is.

Általában ha történik valami égbekiáltó disznóság, mindenki a másikra mutogat. A törvényekkel lehet egyet nem érteni, de tetszik-nem tetszik, azokat be kell tartani. Illetve nem kell, de ez esetben viselni vagyunk kénytelenek a következményeket.

Mivel az erdő talajának, és általában vett zavartalanságának védelméről van szó, nem tagadom, elfogult vagyok.

Én már nem járom kerékpárral, csak gyalogosan az erdőket, de mégis aggódom, hogy ilyen esetek a nyilvánosság elé kerülve, rossz fényben tüntetik fel a kerékpárosoknak legalábbis ezen szegmensét.

    Szinte látom is, ahogy egy, a cikket olvasó alkalmi, hétvégi kiránduló polgártárs durván beszól az amúgy természetet szerető és tisztelő, a többi erdőben közlekedőre odafigyelő hegyibringásnak, aki talán felveszi a kesztyűt, és máris újabb fronton áll a harc.

Mert az általánosítás sajnos létező, romboló jelenség.

És ezeknek a srácoknak, ha felelős természetkedvelő, szabadtéri sportot űző emberek, nem szabadott volna kihúzni a gyufát a hatóságnál, és nem megfelelő helyen hódolni szenvedélyüknek.

Ez az én véleményem, szerintem a természet érdeke az ELSŐ.

Nagyon sokat elvettünk már tőle, tartsuk tiszteletben az őt védő törvényeket.

 

A cikket itt találjátok:  http://www.vasnepe.hu/cimlapon/20110420_termeszetorok_vs_biciklisek

 

 

Olyan indulatokat remélem a blogom nem kavar, mint az online cikk erősen puskaporos, és zabolátlan kommentjei, csak érdekel a túratársak véleménye, mind kétkerekű, mind gyalogos oldalról.

 

Ha mégis felzaklatna Benneteket a cikk, azért a Vas Népe online-on, szintén a közelmúltból, van nyugtatóként is funkcionáló, kedves történet is a Kőszegi- hegységből: http://www.vasnepe.hu/cimlapon/20110419_gyalogturak_koszegi_hegyseg?s=rel

 

Ehhez is hozzá lehet szólni!

 

Címkék: Downhill Kerékpár Dalos Természetvédelem





Bejegyzések 1 - 3-ig. Összes bejegyzésed: 3

dalos
2011/04/25 19:45:18


r0t0 írta:


Ezt a mondatot nem igazán értem....


"A fiatalok nem értik, hogy amit az Írottkő nyugati oldalán engednek, azt a keleti felén miért tiltják."


Szóval, miért nem mennek a bicajosok a nyugati oldalra akkor ?


hmmm... talán mert kiemelten védett terület? Jó a kérdésed . Hát igen, valószínű hogy oka van, amit estleg meg lehet érteni.




dalos
2011/04/22 11:57:00


kismaci írta:


Igen! Nehéz erről a kérdésről elfogulatlanul és indulatoktól mentesen szólni.  A tény,,  Megyula a megmondhatója, milyen ritka kincs az érintetlen terület  (( szinte nincs))  és a másik fájó pont,, túl sok a Jupiter ebben az országban---és 1 is sok.    Az igazság általában valahol félúton szokott lenni.  Nagyon sűrítve,, ennyi. ( uff)


Nagyon köszönöm Kismaci! A félút dologban, tényleg lehet igazság.



ZsZs
2011/04/21 20:09:44

Az erdőtörvény nevetséges. Az erdőt tarra lehet vágni, de sportolni, szabad levegőn lenni nem. Nemde jobb, ha a fiatalok kocsmába mennek, vagy drogoznak...

Ráadásul az erdei kerékpározás sem egy homogén dolog:

Vannak a síhez hasonló lejtőzős hegyikerékpáros irányzatok (ez a downhill - DH) amelyben vagy épített pályákon mennek, vagy szabadon, általában saját
ösvényeken, nyomvonalakon. Ez az utóbbit ami ténylegesen környezetkárosító. Ahogy tőlünk nyugatabbra, ki kellene jelölni számukra pályát. Amit persze nem tesznek, így ezen ágazat szerelmeseit valójába rákényszerítik (mint a cikkben is) hogy önmaguknak keressenek utakat, vagy építsenek pályát.


Az erdei bringások egy másik része, csak élvezni akarja az erdőt, és turista utakon jár, megmássza a hegyet, és legurul a túloldalán. Semmit nem árt az erdőnek, ám illegális. A soktonnás monstrumokkal felszántani az utakat nem...


Én az utóbbi csoportba tartozom, számomra a bringa kiterjeszti azt amit a gyalogtúra ad. Élmény és kihivás megmászni a hegyet (bringával mindig sokkal nehezebb) és a lejtőkön való lejutás mindig harc önmagammal, az ügyességemmel. De mindig meg lehet állni és meg is kell állni, nem elrohanni a csodák mellett. Kifeküdni a napra egy réten, vagy egy fa alatt meditálni. Egyedül. És hagyni hogy átöleljen az erdő. Más bringával, mint gyalog, megnyilik az összes út, nincs kockázta ha letér az ember egy ismeretlen útra, s nem tudja, hogy hova vezet: 10-15km plussz semmit nem számít. Gyalog az ember csak a közvetlen környezetét látja, kétkeréken perspektívát, szabadabbá és teljesebbé válik...


Eddig még semmilyen problémám nem volt az erdészekkel. Köszönni szoktam nekik, éppúgy, mint a rablógazdaság embereinek (ők csak azt teszik amit mondank nekik...). A túrázók, akikkel egy ösvényen járok, velük sem volt problémám: köszönés, "nem engedne-e el...", "jó utat...", esetenként beszélgetés...

Jól elférne az erdőben a gyalogos és a bringás... dehát ez magyarország, ahol mindenki csak elvenni akar és adni semmit sem.





*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.