Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Szakrális emlékek a Bükk alján
2011/04/26 06:05:23 Küldte: Gejza

Akik az Eger környéki falvakat járják, lépten-nyomon riolit kibúvásokba mélyített pincéket, és barlanglakások sorát találja a dombok lábánál. Kácson és Cserépfalun égész lakótelepet vájtak a puha kőzetbe. A szépen meszelt szobák, ajtó-, és ablakkeret helyek, kemencék, füstjáratok, polcok és padkák arról tanúskodnak, hogy két-három emberöltővel ezelőtt még lakták ezeket a hajlékokat.

A tufának más érdekessége is van. Ahol a víz kovasavval itatta át a kőzetet, keményebb részek alakultak ki, mely megvédte a lemosódástól az alatta lévő puhább rétegeket. Így alakultak ki Sirok, Egerbakta, Egerszalók, Szomolya, Cserépváralja határában a tornyok, kúpok és gerincek. Ezek a geológiai formációk önmagukban is érdekesek lennének a turisták számára, de az oldalukba vájt vakablakok rejtélye rég óta foglalkoztatja az erdőt járók fantáziáját.

Amikor a Mátrai várakat jártam kerültem összeköttetésbe Baráz Csabával, egri középiskolai tanárral. (Azóta már a Bükki Nemzeti Parknál dolgozik) Ő mesélt nekem a kaptárkövekről (is). Korábban azt gondolták, hogy a török időkben vadméheket telepítettek az üregekbe – innen a kaptárkő elnevezés -. Ezt azonban elvethetjük, mert északi fekvésbe soha se tennének kaptárt. Még kevésbé visszahajló falba, hisz a méhek lépeiket függőlegesen építik. Pedig ilyen helyeken is vannak fülkék.

Ma egyre inkább terjed az a nézet, hogy Krisztus után 600 és 1100 között egy itt élt népcsoport véste a sziklákba a fülkéket. Talán, a halott nemzetségfők hamvait helyezték el ott, majd falappal lezárták. Bizonyára nem véletlen a kúpok csúcsán talált bemélyedés és vér felfogó csatornák, valamint a tornyok oldalába vájt lépés nyomok sem. Talán itt vitte fel a sámán az ősök szellemének áldozott állat belső szerveit. Ilyen áldozati hely lehetett a Siroki vár közelében található Török-asztal is.

Demjén határában a szikla letörés két oldalán lyuk sorok is láthatók. A vízszintes vonalban, egymástól arasznyi távolságra vésett mélyedések vélhetően a gonosz szellemek távoltartását kívánta elősegíteni a szent helyektől. Könnyen lehet, hogy e gondolatot örökítették át a román kori kőfaragók a templomok eresze alatt körbefutó farkasfogakban, Majd a gótikában a sarkukkal kifelé fordított téglák soraival.

A legszebb kaptárköveket az Egerből induló sárga sávjelzésen a Nyerges-hegyen és a Cakó-tetőn, valamint Cserépváralja határában, a piros háromszögjelzésen a Mangó-tető oldalában találjuk. Kora tavasszal, vagy késő ősszel, lombtalan állapotban érdemes arra túrázni, mert ilyenkor sokkal többet láthatunk belőlük. 

Szádeczky-Kardoss Géza

szadeczky-kg@freemail.hu

+3630/35-439-35

 

Címkék: Kaptárkő Szomolya Cserépváralja





Bejegyzések 1 - 1-ig. Összes bejegyzésed: 1

petour
2011/04/29 10:56:56

Kedves Géza!

Nagyon örülök, hogy rövid írásoddal ráirányítottad a Túratársak figyelmét hazánk egy - jelentőségéhez képest még mindig nem eléggé közismert - kulturális/szakrális érték-együttesére, a bükkaljai kaptárkövekre és áldozósziklákra!

S ha már megemlítetted Baráz Csaba nevét, úgy gondolom, feltététlenül hozzá kell tenni: az ő elévülhetetlen érdeme, hogy 2 könyvében ("Kaptárkövek a Bükkalján" 1999 Főnix, és "Kaptárkövek" 2000, Eger), továbbá az általa szerkesztett "Bükki Nemzeti Park" c. antológiában - saját kutatásaival kiegészítve - összefoglalja mindazt, amit jelenleg a kaptárkövekről tudni lehet!

Mivel - amatőr-szinten - jómagam is kb. két évtizede a Kárpát-medencei ősvallás nagyrészt feledésbe merült emlékhelyeit keresem (nem is sikertelenül), annyit tennék csak hozzá a fentiekhez, hogy kaptárkövek Biatorbágy és Abaújszántó között elszórtan, de többségükben kétségtelenül a Bükkalján találhatók. A jól behatárolható elterjedési terület arra enged következtetni, hogy ezek valóban egy időben és térben elszigetelt (trák? agrikánus?) kultúra termékei.  

Más a helyzet a viszonylag nagyszámú kőbálvánnyal és oltárkővel, amelyek elhelyezkedése nem szorítható földrajzi határok közé. (Képgalériámban sok ilyesféle található. Ezek közül kiválasztott alábbi fotómon - stílszerűen egy Bükkhöz közeli áldozószikla - a kevéssé ismert ivádi 'Kőkosár' látható.)


Aki közelebbről is érdeklődik a téma iránt és szeretné a bükkaljai kőemlékek felkeresését túráiba beépíteni, - a fenti, sajnos nehezen beszerezhető könyveken kívül - tájékozódhat a következő honlapon is: http://www.kaptarko.hu/





*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.