Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

A Großvenediger 3674 m csucsänak megmäszäsa egy nap alatt.
2011/04/26 11:30:54 Küldte: hcsaba

A Großvenediger 3674 m csucsänak megmäszäsa egy nap alatt.

 

Mikor arra gondoltam, megmäszom a Großvenediger 3674 m-es csucsät, sokat tanulmänyoztam, hogyan tudok oda menni, melyik iränybol. A több lehetösegböl nekem Kapruntol, Mittersill iränyäbol volt a legkedvezöbb.

Ez Pinzgauban van Zell am See-töl Ny-ra.

 

Majd 50 km-nyi utazäs utän megerkezünk a Felbertauern alagut vegehez ahol a kocsiknak 10 €-t, a motorosoknak 8 €-t kell az ätkelesert fizetni. Ezek napi jegyek, azaz csak arra a napra, egyszeri utra szolnak. A napijegy (több, korlätlan utra szolnak) kb. 5 €-val drägäbbak.

Hajnalban ½ 4-kor az alaguttol jobbra a parkoloban tudtam teljes felszerelessel elindulni. A csendet az erös patakzugäsa zavarta meg es a magänyos sötetseg, a csillagok szinesitettek az utamat.

 

Tudtam, hogy hosszu seta lesz eleinte es nem kell attol tartani, hogy elfäradnek.

Az Innergschlöß utän az Ochsenwaldnäl balra felfele vezet egy gyleccser, amin 4,5 ora az ut az Alte Prager Hütteig. A ho meg ropogott, de a napsugarak keltevel egyre puhäbb, käsäsabb lett. Jol lehetett haladni es a gleccsernel volt egy megemlekezes valaki tiszteletere.

A teljes reggeli napsugarakat a Alte hüttenel töltöttem.

Este meglehet huznia az embernek itt magät, hisz nyitva van a kis häz. Mär innen lätni a Großglocknert. 4-6 szemely fer el pokroc van es szivacsos heverön ki lehet birni az ejjelt. Nem probältam.

Rendesebb reggeli es egy nagyobb adag energia es gyönyörködes, fenykepezesek utän mentem toväbb.

 

A Rainerhorn 3560 m-es magaslata alatt elhuzodo gleccser baräzdäi szinesitettek az utat. Gyönyörü lätvänyt adva az arra lätogatoknak.. A Neue Prager Hütteig 14:45-re ertem es egy kicsit veszelyesebb szakasz is värt, ahol hägovassal könnyen ät lehet menni ha fagyos a ho.

A Neue Prager Hütteben sok feröhely van. Ha jol tudom lent 12, fent 24 feröhely es hasonlo kialakitässal, de füthetö, kellemes. Erdemes egy ejt itt tölteni es innen hajnalban indulni frissen tobäbb. A szälläs 10 € aki bejelentkezik, aki nem, annak 20 €. Becsületkassza van.

Innen meg nem lätni a csucsot, de a hütteböl is nagyon jol lätni a Hoher Zaun 3457 m, es a Schwarze Wand 3512 m gleccsereit.

A Hüttetöl 15:15-kor indultam feljebb a csucshoz.

Ezeket jobbrol megkerülve egyre feljebbjutva mellettünk emelkedik ki a Kleinwenediger 3477 m. Utunk a Hohes Aderl fele vezet. Csak seta felfele szep egyenletesen. Kellemes erzes egyre több olyan hegyet lätni, ami alacsonyabban van, mint en. Ez az erzes innentöl egyre jobban fokozodik es az adrenalin gyöz. Hajt, hogy minel hamarabb fent legyek es eröt ad.

A nap erejevel harcolok de bekentem magam a Hüttenel.

 

A Großvenedigerhez közvetlen az Eszaki oldalrol mentem fel. Jegesebb a ho es nem ert annyira a nap. A hotaposo itt is jo volt, de, ha a Hütteböl hajnalban akarom megtenni ezt az utat, a hägovasat veszem fel. Meg csäkäny sem kell. Tura botok kis tänyerral.

A csucsot közvetlen elöttem meglätva, elszällt minden färadtsägom, tereröm es senkit nem tudtam hivni, csak sms-eket fogadni. 17:30-ra ertem fel a kereszthez.

Csodäs panoräma tärult elem. Ilyenkor mindig arra gondolok, ha nem fenykepezek, nem videozok, sokkal hamarabb fent lennek, de akkor nem lennenek megörökitve azok a pillanatok, amik kesöbb örömmel töltenek el, vagy a gyerekeimnek, unokäimnak nem tudnek megmutatni, csak elmondani es az meg nem olyan.

 

Mikor szivtam magamba az elem tärult csodälatos täjat, azon gondolkodtam, mikor es mi is legyen a következö... Mint, ha a rangleträt szeretnem bejärni a Wildspitz, mikor a közeleben (Hochsölden/D-Tirol/Ötztal) dolgoztam, nem tudtam felmenni teljesen mert kesön indultam.

 

Elhatäroztam, hogy az lesz a szülinapi ajändekom es azt is egy nap alatt teszem meg. Erröl a Wildspitze megmäszäsa egy nap alatt“i Blogomban fogtok olvasni...

 

A Venedigerröl a felmelegedett hoban sokszor megsüllyedtem, de nem volt veszes mert egyre jobban fagyott meg a teteje. Es, ha nem is gyorsan, räm esteledett. Sose csinälok belöle problemät. Szeretek este is menni. De itt egy uj utat kellett keressek, mert a regi (Alte Pragerhütte) hütte utän amin mentem, nem talältam meg. Tul sok nyom volt es semmi jelzest nem lättam.

Igy hosszabb uton igaz, de sokkal szebb volt este azon jönnöm lefele, mint reggel a gleccseren felfele. A hätizsäkot nem kellett levennem, hisz patakok oltottäk a szomjam es mikor elertem a kocsihoz, megnyugvässal töltöttem pär percet, hogy milyen szep es elmenydus volt ez a napom is... Pär perccel ejfel elött ertem a parkoloba. Es persze miert is ne! A Telihold mär csak a parkolo fele dugja elö a fejet, hogy lässam. :-(

Majd az alagutnäl megint 10 € es induläs haza. Delutän kettöig aludtam.

 

Ha erdekel, a soron következö Wildspitz Blogjät is olvasd el. Azt is erdemes.

Köszi hogy megtiszteltel azza, hogy elolvastad... es ha tetszett, ajänld mäsnek is, hisz talän epp oda tervez turät.

 

Csaba

 

19.04.2011.

Címkék: Magas Hegyek Csucsok 3500 Felett





Bejegyzések 1 - 1-ig. Összes bejegyzésed: 1

cztamas
2011/04/26 22:50:33

Grat grat én is nemsokára megyek a Venedigerre nagyon remélem :D
1 nap alatt meg főleg jó lehet!!!




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.