Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Derencsényi-karszt
2011/05/03 21:47:34 Küldte: petour

Szeretném felhívni a túratársak figyelmét a Felvidék egy igen szép, érdekes, sőt izgalmas tájegységére, a Derencsényi-karsztvidékre.

Derencsény (Drienčany) festői fekvésű falucska Gömörben, Rimaszombattól néhány kilométerre északkeletre, a Meleghegyi mesterséges-tó közelében található. A helybeliek többsége ért magyarul.

A település a magyar nevét a 10. században, Geyza udvarában élt 'Derencs' nevű főtáltosról kapta. A szlovák elnevezés pedig a 'drieny' = 'somfa' szóból eredhet. Ha a magyar és a szlovák név között van kapcsolat, akkor az valószínűleg arra utal, hogy a szóban forgó táltos olyan somfa-pásztorbottal járt, amelyre rovásírásos szent szöveg volt vésve. (Fontos szöveg botra rovása általános volt annak idején.)

A falu legértékeseb műemléke az evangélikus templom, amely a 13. századból való római katolikus templom alapjaira épült. A lőréses fallal kerített templom egy kisebb magaslaton épült és fedett falépcső vezet fel hozzá. Mellette külön épületként egy 17. századi harangtorny áll.

A közeli Meleg-hegyen a bronzkorban földvár állott, azért ilyen feltűnően lapos a teteje. (Nem dejá vu, ha az Istenszéke jut róla az eszünkbe...)

A Derencsényi-karszt (Driečanský kras) bemutatására 2002-ben egy tanösvényt létesítettek, amely a karsztvidék legfontosabb jellegzetességeivel ismerteti meg a látogatókat. Annak ellenére, hogy a karsztvidék területe csak 16 négyzetkilométer, a táj festői szépségű karsztszigeteket, két barlangot és egy szakadék-töbört tartalmaz. A tanösvény induló szakaszán egy olyan 52 hektáros védett területet érint, ahol 4 fajta exóta hikori (amerikából származó diófa-féle) burjánzik.

A tanösvény útvonalán 15 -  információs táblákkal ellátott - megálló található. 1,5-2 óra alatt kényelmesen bejárható, és nem megerőltető gyerekek és idősek számára sem. Ismertetője (angolul): http://www.driencany.sk/atrakcie/naucny-chodnik/?ln=en

A  környék látványosságai közé karsztüregek, hasadékok és barlangok is tartoznak. A nagyobb barlangokban ősemberek éltek a neolitikumban és a hallstatti korszakban. A közelben található Kiéte (Kijatice) falucska, mely - az ott talált egyedi régészeti leletek alapján - az ún. Kiéte-i kultúra névadója. Egy nem túl régi felfedezés szerint az egyik barlangban Mátyás király korában hamis pénzverő műhely működött, melyben selejt arany- és ezüstérmékre, valamint különböző pénzek gyártáshoz szükséges verődúcokra bukkantak a régészek.

A túrához szükséges szlovák turistatérkép: 135. Stolické vrchy 

Jellegzetes táj a Derencsényi-karsztvidéken (További képek a galériámban!)

 

Címkék: Derencsény Karszt Tanösvény





*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.