Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Szélsebes hegység átszelés
2011/05/05 20:36:11 Küldte: easybiker

Egy  fárasztó szerdai napomat követően, vonaton zötykölödtem a bringám társaságában hazafelé a munkából. Bámultam kifelé az ablakon, néztem ahogyan szalad a táj. A napos időt látva kedvet kaptam egy kis erdei bringázásra, annak ellenére hogy hideg viharos szél kavarta a port. Vonat begurult Velencére, és nekem sem kellett több, egy hirtelem elhatározást követően a peronról néztem hogyan távolodik. Bicajra ültem és irány az északi part!

Tudtam, hogy sietnem kell mert csupán pár óra áll rendelkezésre a teljes sötétedésig, így megnyomtam a pedált. A Bence-hegy aszfaltos utcáin kezdtem, a küzdelmet, és nagy meglepetésemre igen hamar felértem a hegy tetejére, tán még sosem sikerült ezt az emelkedőt ilyen gyorsan abszolválnom. A szél alaposan kifujta az arcomat, de ezzel mit sem törődve folytattam az utamat végre terepen.

Nekilódultam az első lejtőnek ahol fék nélkül eresztettem bringámat lefelé a lejtőn. A Nadapi réten átgurulva igen jó iramban kezdtem meg a Kövecses-hegy megmászását.

Mikor felértem nem sokáig tartott a pihentetőbb kevésbé meredek út, mert máris jött a Meleg-hegy gránitmurvás emelkedője.

A hegyre felérve kellemes galagonyavirág illat lengte be a környéket, és valami varázslatos hangulata volt ahogyan a lenyugvó nap fénye aranyló köntösbe öltöztette a virágzó bokrokat.

Ezután egy lendületes szakasz következett, kedvemre száguldottam amíg el nem érkeztem az Angelika -forráshoz.

Jó kis technikás, köves, gyökeres szakaszal idul a Bodza-völgy amit mindig is nagyon kedveltem. Az óvatos ereszkedést csakhamar száguldós szakasz váltotta fel. A völgy közepénél aztán majdnem el is sokaltam, kis híjján lecsúsztam a patak mederbe.  (valószínüleg nem röhögtem volna ha sikerül)

A nagy iramnak köszönhetően igen hamar átrobogtam a völgyön, érintve a Hurka-völgyet és már el is búcstam az erdőtől. Az erdőtalaj löszösre változott, úgy ereszkedtem Abajka felé. Egy óvatlan pillanatban, egy fácánkakas futott velem versenyt hangosan kakatolva. Mosolyt csalt az arcomra ahogy szaladt, úgy festett, mint az a bizonyos kengyelfutó rajfilmfigura.

Elképesztő volt volt a nyugalom sehol senki rajtam kívűl. Máskor szembe szoktam találkozni kirándulókkal, de ezúttal ez nem így történt amit cseppet sem bántam.

Hamar megérkeztem a Pogány-kőhöz ahol megpillantottam a lenyugvó napot, amint arany köntösét bíbor színüre cserélve igyekezett a horizont alá bukni.

Itt döbbentem rá hogy most aztán jobb ha sietek, mert az nem lesz kellemes ha terepen talál a szükület. Éppen ezért a Kockánál lefelé kockáztattam, és 2km hullámvasútazós száguldozás után az utolsó lejtőt is letudva,...

...a lovastanyánál meg tanyáltam! Szerencsére a mély homok tompította az esést, így csak a meglepetés lett, sérülés nem. Feltápázkodva leporoltam nadrágomat, és kigurultam a főútra ahonnét 10 perc alatt bent voltam a városban. Kiválló idózítéssel, mert éppen hogy beesteledett.

Egy élvezetes edzőkörön voltam túl,  24 km terepezésen, amit háromnyegyed óra leforgása alatt abszolváltam. Elégedetten gurultam haza, mert az unásig ismert hegység most számomra megmutata egy új arcát, amit eddig még nem láttam...

Címkék: Easybiker Kalandjai





Bejegyzések 1 - 4-ig. Összes bejegyzésed: 4

dalos
2011/05/06 17:14:59

Jól tetted hogy leszálltál a vonatról! És jó hogy figyelmes vagy... ha már Gejza szóba hozta...  Jó példa vagy.



easybiker
2011/05/06 13:35:06

Üdv Géza!


Jogos az észrevételed, és egyet is értek veled!


Én csak és kizárólag a  kocsi szélességű útvonalakon merek gyorsan menni ahol előre látni mi és ki jöhet szembe. Beláthatalan szakaszokra kanyarokra lefékezek. A Bodza völgyben nem mertem meggurítani, mert az elég keskeny. Miután én is gyalogtúrázom, át éltem már párszor mikor vetődni eszetlen bringás elől félre kellett vetődni. Ezt én sem értékelem! Én ügyelek arra hogy meg bírjak állni, úgy választok sebességet!


Valóban elértem az 50km/h-t, de azt már az egykori harckocsi lőtéren, igazán ott jó száguldozni, nem pedig az egynyomsávos túristautakon, ahol meglepetésként érhet ha szembe jön valaki. 


Miután kerékpárversenyzek, a legnagyobb versenyeken sem tudnak a futam idejére lezárni 50km-t, gyakran keresztezünk túrista útvonalakat. Nekem sosem volt konfliktusom bicózás közben kirándulókkal, még akkor sem mikor a széles úton csatárláncban haladva mentek és teljesen meg kellett álnom, ami aztán a dobogó elvesztésébe került. Csalódott voltam, de haragot nem érzek ez miatt.


Úgy fogom fel hogy ez benne van, nem csak az enyém az erdő!


Hiszem hogy megfér egymás mellett gyalogtúrázó és kerékpáros, csupán mint mindent az életben, ezt is ésszel kell csinálni.


Örülök a hozzászólásodnak mert a véleményeddel egy nagyon lényeges és fontos dologra hívtad fel a figyelmet, amit én eddig sosem írtam meg.


Üdv: Easy



Gejza
2011/05/06 08:50:40

A bringázás önmagában is hatalmas élmény. Terepen, szántóföldek között, vagy egy unalmasabb erdei szakaszon gyorsabban lehet áthaladni, mint gyalogosan. Így valóbvan érdekesebb a táj.


Azt írod: 24 kilométert háromnegyed óra alatt tettél meg. Tehát óránként átlag harminckettővel mentél. Felfelé lassabban, lefelé az ötvenet is átléphetted. Ha jól értem a leírásból, jelzett turista utakon kerekeztél. Azt írod nem járt arra senki. És ha mégis járt volna? Ki tudtad volna kerülni? Megtudtál volna állni? Szóval, nem értek egyet az ilyesmivel! Ha nyílt, messzire belátható helyen - például a Kocka szikla környékén és a hajdani tanklőtér területén - edzel, az a te dolgod. Nagyon útálom, amikor le kell húzódnom az útról, mert látom, hogy a kerékpáros nem tudna megállni, vagy kikerülni. A nem belátható terepen nem biztos, hogy félre tudnék állni...



szilaci
2011/05/05 22:34:40

Kalandjaidat olvasva az általam is "unásig ismert" hegységbeli túráimon már többször is eszembe jutott - vajon ezen a helyen Easy már esett, vagy esni fog? Remélem egyik sem. Jó bringázást!




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.