Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Terepbringázás íratlan szabályai
2011/05/06 15:57:52 Küldte: easybiker

A legutobbi blogomhoz küldött Gejza túratárs hozzászólása arra ösztönzött hogy az elmúlt 16 éves hegyikerékpározás tapasztalata alapján, összefoglaljam mire ügyeljünk az erdei kerékpározás közben, hogy ne történjen semmi baj, ne rontsa el a túrát semmi, hogy élményekel gazdagodva egyben érhessünk haza.

Lássuk hát mire is kell vigyázni:

 

-Soha ne száguldozz a lejtőn, turistaútakon beláthatatlan szakaszokon saját és mások testi épségének érdekében!!!

Mi mindennel lehet találkozni egy kanyar után, ami elég csúnya véget vethet a gondtalan bringázásunknak. Én találkoztam, kirándulókkal,(ez a leggyakoribb, vigyázzunk rájuk!) motorossal,másik kerékpárossal, terepjáróval, erdészeti erőgéppel, autóval, kidölt fával, hatalmas árokkal, és ami elképesztő alacsonyan szálló sárkányrepülővel aki éppen landolni készült!

Feleslegesen ne kockáztass az jót nem szűlhet. Szóval kanyar után bármi lehetséges!!!

-Ha nincs kellő tapasztalatod, ne vágj neki a terepnek egyedül, mert ha valami ér nincs ki segítsen. Jobb ha tapasztalt kerékpárossal indulsz el. 

-Sose hidd el  azt hogy, egy adott környéket már jól ismersz!

A környezet folyamatosan változik a természet erőinek, és az emberi tevékenységnek köszönhetően. Mindig abból van az esés, ha már elbíztuk magunkat és megszokásból megyünk!

-Sohasem hagyjátok el a kitaposott ösvényt!

Lehet hogy épp egy ritka növényt tiportok el, és sok helyen bírságolnak is ezért a természetvédelmi területen. Ha nem muszáj, ne fékezzük állóra a kereket a kanyarban, mert az elősegíti az eróziót, és a csapadékvíz leviszi a talaj termőrétegét. Ugye nem szeretnél kopár hegyen bringázni? Óvjuk az erdőt, hogy sokáig élvezhessük annak szépségét.

-Mindig jó műszaki állapotú bringával indulj el!  Ne a sziklás lejtőn döbbenj rá hogy nincs fék! Megéri átnézni/nézetni. Ha új gumikat szerelsz fel, tapasztald ki hogy viselkedik a régihez képest. Volt hogy ez miatt buktam egy nagyot, mert nem úgy tapadt a kanyarban.

-Használj fejvéddőt!!! Elvégre csak egy fejed  van! Én már kettőt elhasználtam, védte az életem!!!

Na és hát ami a halálom amikor gyalogtúrázok!!!

-Soha ne ordíts rá az elötted haladó gyalogtúrázóra ha el akarsz menni mellette, meg akarod előzni!

Inkább lassíts le, köszönj rá, várd meg még elenged! Ha így teszel biztosan készségesen félreáll és nem fogja utálni a kerékpárosokat!!! Ne feledd nem csak a tiéd az erdő! Miért ne férne meg egymás mellett gyalogtúrázó és kerékpártúrázó?! Ha gyerekek is vannak elötted még inkább lasíts le, ha kell állj meg, mert a kicsik képesek eléd szaladni körülnézés nélkül.

Ha ezt a pár íratlan szabályt betartjátok, biztosan elkerültök egy csomó bajt és bosszúságot.

Címkék: Easybiker Kalandjai





Bejegyzések 1 - 3-ig. Összes bejegyzésed: 3

Gejza
2011/05/08 22:12:51

Örülök, hogy te is így gondolod! Tényleg jól összefoglaltad a tudni valókat, köszönet érte! Egyébként jövő héten megyünk egy hétre kerekezni, és annak az útnak is 30-40%-a föld utakon lesz. Persze sátorral, derékaljal, hálózsákkal és egy heti cuccal nem fogunk száguldozni



Tomm
2011/05/06 23:45:49

Nagyon korrekt a véleményed. Megmondom öszintén, előző bejegyzéseidnél nekem is bevillant, hogy vajon mennyire figyelsz/ figyeltek oda a gyalogosokra, és magára az ösvényekre tekerés közben .Sajnos volt már rossz tapasztalatom bringásokkal, bár szerencsére nem sokszor. Mondjuk az nem fér a fejembe, hogy nem kijelölt, vékony gyalog!ösvényeken miért kell tekrni és ezzel zavarni túrázókat ( nem rád gondolok).Amúgy nagy bringás vagyok, bár főleg városi.Kicsit hasonló, én pl. ha járdán is tekerek, inkább lelassítok-megállok, ha gyalogos van előttem,mert övé ott az elsőbbség, és én csak vendég vagyok ott, ezért respekt az utolsó mondatodért.

A leírtakkal tökéletesen egyetéretek, és köszi, hogy megosztottad.



dalos
2011/05/06 17:18:24

Igazság. Respekt.




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.