Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

2011.02.26-27. Börzsöny, Farsang, szombat
2011/05/26 13:00:57 Küldte: domi

2011.02.26-27. Börzsöny, Farsang, szombat


Február vége, nyakunkon a farsang, régi hiedelmek szerint ilyenkor maskarába öltözve hangoskodással kell elűzni az ártó szellemeket. Meg persze a télnek is legyen már vége.
Nos, kaptunk az alkalmon, nekiálltunk szervezni! Börzsönyre eset a választás, a Toboz kulcsosház megteszi szállás gyanánt. Találkozó Kóspallagon itt összeverődik a csapat. Csípős, hűvös hideg van. Sapkát, kesztyűt szinte mindenki kiveszi a hátizsákból. 30 túrázó indul a vezetésem alatt az OKT ösvénynek s fagyott talajon.
Utunk masszívan felfelé vezet, az első öt kilométeren 500 méter szintkülönbséget küzdünk le. 
A Hálás-bércen, ami utunk első két kilométere, már hóban gyalogolunk. Felfelé haladva kicsit vastagodik, 10 cm-nél azonban már nem vastagabb a hóréteg. Etel pihenőnél megállunk, összevárjuk a csapatot. Lekerülnek a kabátok, pulcsik minden felesleges ruhadarabok, pár korty víz csoki és irány tovább a Nagy-hideg-hegy felé. Azonban mi most nem megyünk fel a menedékházhoz, pedig nagy a csábítás!
A Gács-nyeregben tízóraizunk, készítünk egy közös fotót, majd nyugat felé vesszük az irányt, Nagybörzsöny felé. Páran nem bírnak ellenállni a kísértésnek, és felmennek a házhoz. Mi kigyönyörködjük magunkat, gyönyörű kék égbolt van felettünk, hó csillog a talpunk alatt, szemben a Nagy-hideg és a Csóványos, kilátóval a tetején büszkén magasodik előttünk.
Búcsút intünk a szép kilátásnak, megyünk lefelé a kék négyzeten. Az erdő javában alussza téli álmát a hótakaró alatt. A fákon madarak csiripelnek vidáman, a fák közé a nap sugarai alig-alig szűrődnek be. Érezni a hideget! A nyílt terepen olyan jól melegítettek a nap sugarai, itt viszont érezhetően még a fagy az úr.
Vasedény kulcsosháznál tartunk egy kis pihenőt! Feltöltjük a flakonjainkat forrásvízzel, szendvics csoki, elolvassuk az intelmeket amiket kiírtak ház falára. Ezek alap dolgoknak kellene lenni, de sajnos sok hülye, meg felelőtlen ember van. Fotóknál megnézhetitek, a szövegeket. De lépjünk tovább! Megyünk a kék kereszten! Azaz csak egy darabig.Rátévedünk a régi kisvasút nyomvonalára. Egy darabig ezen megyünk, ugyanarra visz. Azonban mikor felfelé kezd indulni az ösvényre szűkült út, inkább lecsapatok a kék keresztre. És kit látnak szemeim! Ilona a két csöpp túrakutyussal! Örülünk a találkozásnak, ő még tesz egy kört, mi lemegyünk a faluba. Azaz inkább lecsúszkálunk a jeges úton.

Címkék: Kalandorok Túrakaland Domi Farsang Börzsöny

*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.