Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Gyors segítség...
2011/06/23 11:07:05 Küldte: easybiker

Most nem túráról írok, vagy éppen versenyről ahogy megszokhattátok tőlem, hanem, baleset  tapasztalatai alapján írom ki magamból amire hosszú idejű ülepedés után szántam el magam... Megosztom veletek az így szerzett tapasztalatokat tanulságos azt hiszem...

 Egy szép májusi reggelen bringán közlekedtem munkába a fővárosban. A kerékpárúton láncfelkapás miatt meg kellett állnom , és lehúzódtam az úttestről. Bringámat szereltem, mikor láttam hogy jőn egy gyalogos az út közepén, ekkor érkezett két bicajos szorosan követve egyik a másikat. A "gyalogkakukk" (mert hát nem kicsit volt bekávézva) éléjük lépett hirtelen mikor épp oda értek. Az első bringás épp kikerülte de a mögötte jövő nem láthatta mi zajlik elötte. és eltalálta. nagyot repülve landolt a betonon és  mozdulatlanul ott maradt. A "gyalogkakukk" meg eliszkolt.

Bringám elhajítva rohantam a sérülthöz, és láttam vérzik a füle, eszméletlen, azonnal mentőt kellett hívni, tudtam nagyon komoly a baj...

Sisakot nem viselt így mint kiderült koponyatörés lett az eredmény! 

Teltek múltak a hetek, majd a tanúkihallgatás alkalmával megtudtam, hogy a sérült kerékpáros életét a gyors reagálásom és a segélyhívas mentette meg, és azóta jobban van. (Most nem magam akarom fényezni ezzel, jobb lett volna ha erre a "kalandra" soha nem kerül sor)

Ez az esemény örökre nyomot hagyott bennem, hatása arra ösztönzött hogy megosszak veletek pár hasznos megszívlelendő tanácsot a városi kerékpározással kapcsolatban, amire oda kell figyelni.

Bukósisak használata: Azt hiszem ezt már nem kell részleteznem...

Követési távolság, fékút: Mindig úgy helyezkedj a forgalomban hogy lásd mi zajlik elötted és legyen elegendő fékút ha meg kell állni

Veszélyt okozó tereptárgyak!

-Úttestre belógó növényzet:

Sérülést okozhat írányváltoztatásra késztet, meglepve a mögöttünk haladót!

-Esőcsatorna fedél!!!:

Volt szerencsém nagyot borulni azért mert a fedél nyillásába esett at első kerekem, s a fedél nyílása párhuzamos volt az úttestel. Valószínű hogy mikor az aknát tisztították, elforditva rakták vissza a fedelet...

-Villamos és vasúti sínen való áthajtás:

 Lehetőleg minnél meredekebb szögben kell áthajtani rajta mert  a sin megvezeti külömben az első kereket és hatalmas esés lesz a jutalom!

Gyalogos kontra kerékpáros: A gyalogosok többsége nem törödik azzal hogy kerékpárúton halad vagy keresztezi azt. Meggondolatlanul váltanak irányt vagy rohannak elötted át. Különösen veszélyes helyek a tömegközlekedési eszközök megállói, gyalogátkelőhelyek, iskolák, játszóterek bevásárlóközpontok, kocsmák(!!!) környéke.

 Itt fokozott figyelemmel kell haladni.

Gépjármű kontra kerékpáros: Az autóvezetők többsége türelmetlen és nem adja meg az elsöbbséget mikor útvonala keresztezi a kerékpárosét. Nem is gondolnak bele mennyire kiszolgáltatottak vagyunk kerékpárosok, minket nem védd a karosszéria. Másodperc tört része alatt lehet özvegyet vagy nyomorékot csinálni!!! Akkor van elsőbségünk ha megadják! Inkább mondjunk le róla, ha bizonytalan hogy megadják lasítsunk le annyira hogy ha kell meg bírjunk állni.

Ha nagy autó után megyünk, tehergépkocsi, busz, stb. ne az autó holtterében menjünk ahol a jármű vezető nem lát minket. Régen majdnem rámtolatott egy kamion... Azt sem tudtam hogyan meneküljek pánikszerűen, szerencsére megúsztam.

Ha ezeket betartjátok, biztosan épségben megérkeztek!Remélem nem vettem egy turatárs  kedvét sem  a kerékpározástól!

 

Címkék: Easybiker Kalandjai





Bejegyzések 1 - 4-ig. Összes bejegyzésed: 4

dcr8
2011/06/24 21:40:09


Jók a meglátásaid. Amiről nem írtál:

Én is szeretem nyomni a pedált, és amatőrök között lehet mondani, van is erőm hozzá. Ettől függetlenül lakott területen visszafogom magam. Nem csak a gépkocsiknak hasznos ugyanis, ha óvatosabbak lakott területen. Sok ilyen irányú tapasztalatom van már. Az általad látotthoz hasonló körülmények között szenvedett balesetet  barátom és kollégám. Hetekig volt táppénzen. Úgy is nagyon kellemetlen volt neki, hogy "csak a térde és a csuklója" sérült.

A gyalogosokról. Nekem is van jogsim, ha kiszállok a gépkocsiból, az addigi "rugalmas" szabálytiszteletem ilyenkor még lejjebb száll. Van még hova fejlődni közlekedési kultúránknak.

Egyéb közlekedésben résztvevők okán.- Most jöttem meg Itáliából. Ott ébresztett rá túratársam, hogy bizony meg kell osztoznunk másokkal is az út használatában. Ott történetesen a sok német motoros tünt fel. Tovább gondolva csak néhány biciklis kedvéért nem lenne még ilyen úthálózatunk sem. Még tovább gondolva, ha csak egy biciklis teker az úton, önmagában is véthet olyan hibát, amikor valaki más tud csak segíteni rajta.



maris
2011/06/24 12:55:33

E kapcsán jutott eszembe...

Pár évvel ezelöött sajnos egy kedves ismeröösöm vesztette életét, mert a bicajos úton elütötte egy gyalogos, s pont ahogy írtad Easy " A gyalogosok többsége nem törödik azzal hogy kerékpárúton halad vagy keresztezi azt"

Jó lenne kevesebb munkát adni az ööranygaloknak. 

Emberek, vigyázzunk egymásra is!

m



easybiker
2011/06/24 00:04:20

Ezt sosem értettem Gyula! Miből gondolják, hogy megúszhatják? Hiszen az autó alapján beazonosítható a gazdája!



ZsZs
2011/06/23 16:12:35

Mielőbbi gyógyulást a srácnak!


Ha már tanácsok, akkor egy további link:

http://magwas.freeblog.hu/files/nothit/html/nothit_kesz.html


A bringautakra vonatkozó véleményemet inkább nem írom le...




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.