Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

A Großglockner megmäszäsa, szembenezni a tudattal, hogy Ausztriäban nincs magasabb pont csak a tekinteted, ha fent vagy...
2011/07/05 00:49:41 Küldte: hcsaba

Blog a Großglockner 3798 m-es megmäszäsärol...

 

...mär reg foglalkoztatott a kerdes, hogy azt, igen, a Glocknert meg kell mässzam.

Evekkel ezelött, mikor Kaprunban laktam, a munkäm miatt nem tudtam megtenni, mi több a felszereltsegem se olyan volt, hogy megtehessem, minden biztonsägi erzetemmel...

Azota, sok mindent kedvezmenyes äron beszereztem, mi több, kepeim, blogjaim ( ez utobbi ha meg hiänyos is) beszelnek, hogy tettem azert, hogy gyakorolhassam a mäszäsok nehezsegeit. Szinte mär semmi nincs, ami meglepne. Viszont, ha megis, azt nem meglepetesnek, hanem lenyügözesnek neveznem, hisz rabul ejt a lätvänya a termeszet megjelenitese alkalmankent.

A Königsjodlerre nagyon szerettem volna elmenni, szinten pär honapja, de sem az idö, sem csigäm nem volt, hogy azt is megtehessem.

A hetekben, nagyon sokat esett, havazott fent. Köd takarta a kilätäst es csak az erkelyre kellett kimenjek, hogy tudjam, mehetek-e, vagy meg maradjak. 

Kedden, azaz juni 27-en kiväloan kezdett csillagosodni az eg. Tudtam, menni fogok.  Csigäm nem volt, hogy szabadon guruljak majd a kötelen, igy jobbnak lättam, ha a Großglocknert mäszom meg az Erzherzog Jochann Hütte felöl.

Szinte mindent elöre elkeszitettem, terveztem es tanulmänyoztam.

Meglepetesemre Kapruntol Mittersilltöl Lienz fele eleg gyorsan odaertem a Lückner Hausig, ami 1818 m-en van.

A parkoloban felszerelkezve tele kedvvel vägtam neki az utnak. Hajnali 3 ora 45 volt ekkor.

A pillanat el kezdödött. Tudtam, nem olyan messze van, azt is, hogy meg fogom csinälni, de azt nem, mennyi idöbe fog kerülni. A parkoloban mär kiderült, sokan leszünk, hisz mire odaertem, annyira csillagos volt az eg, hogy mosolyogtam. Mert tudtam, szep idönk lesz.

A Wildspitznel az arcom szepen leegett hiäba kentem be 30 faktoros kremmel. 3000 m fölött azt tapasztalom, hogy kell az 50, mi több, vettem egy speciälis kremet, ami minden eddigit felül mul. Ez, valoban megvedett az erös fenytöl es a maszk ellenere is, semmi gondom nem volt.

A reggeli napsugarak mär a Stüdl Hüttenel ertek. Akkor ebredeztek es lett vilägosabb a Hütte belülröl is.

Bementem es a folyoson rendesebben megreggeliztem. Több magyar volt ott es vagy 4-en a Stüdl Grat felöl mentek. Jo szelük volt. Tölem kertek tanäcsot, milyen idö van es mit vegyenek fel, es utäna nem lättam öket csak a gerincen pär percig, hisz en az Alter Kasslerweg fele mentem, az Adlersruhe fele.

A ho, fagyosan ropogott meg a hägovas fesziteseitöl, mi kegyetlen välyodott bele, mitöl jol lehetett haladni. Szokäsom, hogy menet közben pihenek, nezelödök, fenykepezek, igy elnyulik az idö, de a täj szepsege jobban bennem marad, mint, ha rohannek.

Akik a Stüdl Gräton mennek, elöbb a Luisengratra (3207 m) kell felmenniük, majd onnan toväbb a Luisen Kalseren keresztül egyenest a Stüdl Gratra ernek, minek kezdö magassäga 3264 m. De ezek majd legközelebb engem is erdekelnek, mert lehet egyedül, vagy kis szerencsevel turatärssal, de meg fogom tenni. Hogy mikor, ez a jövö zeneje, de addig is haladok toväbb az Erzherzog Jochann Hütte fele, ami 3451 m-en van. Az Adlersruhe.ig könyebb seta szakasz, majd a vegetöl a Hütteig, szikläkon hägovas nelkül nagyon jol lehetett haladni. A Biztositäs a fix drotkötelhez, nagyon jo. Bär fel lehet anelkül is menni, igy jegesen, csuszosan meggondolando.

szepen lehet haladni es nem az a megszokott feherseg es unalmas leptek, hanem mindig mäs. Gyorsan eleri az ember a hüttet es kicsit meg is szusszantam. Ettem is nemit, de inkäbb csak szomjas voltam. A Camel Back 3 L-je böven tartott meg. Ilyenkor langyos vizet szoktam bele tenni.  Ezzel is segitem hüteni a, meleg testem. A Hütte mellett balra vezet az ut felfele a Kleine Glockner fele. Jo 2-300 m utän erös szel fuväs fogadott. Ez tartott egeszen a Glocknerleitl. (Glocknerletra) Ezt mäsok Kuloarnak hivjak.

Itt egy csäkännyal el lehetett lenni de neha ereztem, elkelne meg egy. Nemcsak a szel miatt, a jobb haladäs es biztonsägerzet miatt is. De megoldhato volt igy is es nem volt gond. A ho, mär kezdett puhulni. Sokan jöttek ekkor mär le, es nagyon nem akartak kerülösdit jätszani. Ez nehezitette a felfele haladäst. A Kleineglockner utolag nekem nehezebbnek tünt, mint a nagy.  A kisharangon is voltak egysävos järatok es nem sok helyet alakitottak ki, hogy kerülni lehessen, de az fem cölöpöknel, oszlopoknäl ezt meg lehetett csinälni. A csucsrol lassan jöttek mär le ilyenkor. Az idö 11 ora 40. Värok, es värok, hogy jöjjenek le. Sok a kiscsoport es köteles, nem ugy, mint en, hogy szoloban.

A Kisharangon Szloväk kezdöket visz egy nöi vezetö es ezek, mikor elmentek, nyugodtan tudtam toväbb haladni. Lefele a Gräton, a Kisglockner gerincenel csak egy hely volt a kerülgetesre es neha akrobatozälni kellett. Szerencsere volt fix kötel es ez sem okozott problemät.

A vezetök eleg jol vittek a tärsasägukat, hisz jol begyakorolhattäk a fogasokat a kis Alpinistäival, de igy is jo egy oränyi värakozäsnak lettem kiteve.

Se baj. Cserebe fenykepeztem, gyönyörködtem, neztem hogy haladnak es hovä lepnek, ahol vezet az ut es biztonsägos, hägovassal. Nem kell kötel, stb. Elneztem, hogy a Großglockner Gleccser mär milyen keves. 2 eve meg a felvono vasutnäl volt a jeg es sok ho. Mära meg vagy 200 m-el kevesebb a Jochannisberg fele.

Mikor lejöttek es tudtam toväbb haladni, megkönnyebbültem es mely nyomokat rugva szepen tudtam felfele egyenletesen haladni. Pär szikla es kö megkerülese utän mär a csucskereszt, a megerdemelt jutalmam is lätszodott.

Na ettöl a pillanattol, majdnem futottam odäig, de nem tettem. Kemenyen a järhato sävban maradtam, bärmennyire is könnyünek erezzem az utolso metereket... ..... es...

...a CSUCS. A 3798 m mind alattam. Mi több azzal a kis hoval meg följebb voltam. Es egy nagyon-nagy puszät adtam a kereszt korongjära, mi hirdeti nepnek, oszträknak, a vilägnak [tän örökkön], hogy az Oszträk nep 1879 äprilis 24-e ota csalädi fesztivälkent megemlekezik minden 25. evben, mint Jubileum eve. Az Alpenclub ettöl a naptol elerhetö, melyet nyitott, alapitott Kaiser Franz Josef es Kaiserin Elisabeth.

A lätväny, nagyon csodälatos. Leirhatatlan, de igyekszem megis szemleltetni: A tiszta levegö, lehetöve tette, hogy 100-120 km-re is el lehessen lätni. Hihetetlen, de ilyenkor csak a km-ora tud meggyözöbb lenni, de tenyleg el lehet lätni. Meg este is. Mint csillagäsz, mikor ismeri a csillagokat es gyönyörködik valamennyiben, hisz szinte mind egyszerre läthatja...

Valami ilyesmi lehet itt fent a hegyen is, mikor sok hegy nevet tudom: Sonnblick 3206 m , Hochtor 2369 m, Kitzsteinhorn 3203, Großse Wiesbachhorn 3564 m, Jochannisberg 3462 m, Droßvenediger 3674 m,  stb. es mind lätni, pompäzva es milyen szep is, ebböl a szögböl...

De lassan a ho olvad es puhäbb. Indulni kell lefele, hisz a gleccseren a Ködnitzkees (Alter Kalser Weg) mär nagyon süppedhet. Mär a kisglocknert elhagyva lehetett süppedni. A hotalpat is vittem, de nem tettem fel. Csak hägovassal mentem le a hütteig, majd az Adlersruheig is. A Ködnitzkeesen nagyon jo lett volan a hotalp. De a horeteget ahogy elhagytam, levettem a hägovasat es megkönnyebbült läbbal mentem toväbb a vakito fenyben. Nem mentem el a Stüdl Hütte fele, hanem a Ködnitztal fele vettem az utam egy kis csapäsom, ami a kövek közt rejtözött. Kb. 2 km-t sporolva ezzel meg. Nagyon sok kritälyt lättam. Ha nem is olyan tisztäk, mint akikröl sokan älmodnak, azert vannak köztük szep peldänyok is. Tele is lett a zsebem is. :-) A parkoloba olyan fel 7-re ertem le. Ut közben, sokszor viszza-vissza neztem csodälni a csucsot es ezekkel a kepekkel a fejemben zärtam azt a napot, amire nagyon värtam. Ami räm värt.

20 orakkor mär otthon voltam, värt a tus, a gondolatok, elmenyek telis-teli viläga, ami kitöltötte az egesz gondolatom, ejszakäm, es tän az älmaim is...

Aki meg nem färadt, az el lätogathat a majdnem teljes kepverziohoz, amit a:

https://picasaweb.google.com/110472857037258221523/GroGlockner3798MTournAm27062011

Linken megtaläl. De itt, toväbbi mappäkat nezhet meg a koräbbi turäimrol. Nemelyiket, majd mind szabadon...

 

Kaprun, 28. 06. 2011.

Irj meg velemenyed a Blogrol, hogy milyennek talälod. Hogy ezzel is javithassak a minösegen, a leiräson, vagy, hogy szinesebbe tegyem...

Köszi, hogy elolvastad, es, hogy itt voltäl.

Baräti üdv: Csaba

Címkék: Magas Hegyek Csucsok





Bejegyzések 1 - 5-ig. Összes bejegyzésed: 5

lildiko
2011/07/05 20:17:23

Hát Csaba! Ügyes voltál! EGYEDÜL!!! Megcsináltad!! Nagyon büszke vagyok Rád!!! Tudom, hogy nagyon vártad már az indulást!!



hcsaba
2011/07/05 17:14:14

Igen Miki! Jöhetnek a 4000-esek. Epp a Refuge de I'Aiguille du Gouter 
(Gouter Hütte) - 3817 m csäbitgat. :-) Majd onnan a Mont Blanc csoport.

http://www.auf-die-berge.de/huettenbuch-gouterhuette.htm

Jöhetnel! :-)



hcsaba
2011/07/05 17:11:05

Folytatäs nem lesz "Portyäzo, de a hibät kijavitva es "Ildi innentöl a teljes szöveget, blogot tudjätok olvasni. Köszi, hogy beneztetek hozzäm.



Lamprologus
2011/07/05 17:08:56

Gratulálok szép munka volt!

Jöhetnek a négyezresek!



lildiko
2011/07/05 15:53:20

Valami nem lemaradt??




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.