Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Mi kell a jó túrázáshoz?
2011/07/21 15:15:20 Küldte: petour

Badarigy túratársunk - sajátos logikával - azt kérdezte: "Mikor ne induljunk el?"

A legbölcsebb, amit válaszolni tudok: a jó túrázás előfeltétele a kifogástalan testi-lelki-szellemi erőnlét!

A testi erőnlét azt jelenti, hogy fizikailag egészséges vagyok, izomzatom és érzékszerveim rendben vannak, nem vagyok fáradt és kialvatlan, így elegendő erőt érzek magamban, hogy végigcsináljam az eltervezett  programot.

A lelki erőnlét alatt azt értem, hogy képes vagyok hátrahagyni az otthoni problémákat, erős bennem az elhatározás és nagy kedvem van a túrához. Vágyom már megpillantani az úticél tájat, örömünnep számomra a természettel való bensőséges találkozás. Tudom-érzem, hogy ha szeretettel és hittel közelítek hozzá, nem érhet komolyabb baj.

A szellemi erőnlét pedig azt fejezi ki, hogy ismereti szinten is felkészülök: az indulás előtti napokban alaposan tanulmányozom a térképet és a kapcsolódó szöveges ismertetőket, kinyomtatom azokat a menetrendeket és telefonszámokat, amelyekre rendkívüli helyzetben esetleg szükségem lehet, továbbá átgondolom és gondosan összerakom a szükséges felszerelést*.

Hazai viszonyok között, ha a fentiek rendben vannak, tulajdonképpen minden egyéb másodlagos és kezelhető!

Nem igazán fontos, hogy milyen évszak van, és nem esek pánikba akkor se, ha egyedül vagyok, besötétedik, kint kell éjszakázni, vagy elered az eső.


*Az általam - hosszú tapasztalat alapján - kifejlesztett Alapfelszerelés listát már korábban feltöltöttem. (Sok bosszúságtól-bajtól kíméli meg magát, aki betartja.) Elérési útja: Fórumok >> Túrafelszerelés - Gyakran Ismételt kérdések >> Eü. csomagok; Túlélési cuccok... Ki hord ilyet? 4. oldal

Címkék: Tanácsok





Bejegyzések 1 - 4-ig. Összes bejegyzésed: 4

Ejszaka_Portyazo
2011/07/24 23:19:38

Szerintem nem csak mindenkinek kell más, hanem van, hogy ugyanannak az embernek is más-más kell éppen, ott és akkor, hogy jó túra kerekdjen belőle a számára, de legnagyobb részben belülről kell valamiféle "beállítódás".



petour
2011/07/22 12:56:05

Számítottam rá, hogy bőven lesznek eltérő vélemények, hisz' minden vérbeli turista megannyi karizmatikus személyiség, saját jellegzetes szokás-rendszerrel és stílussal!       Ki a fizikai, ki a lelki, ki a tudati tényezőt tartja a legfontosabbnak.

(Kérkedhetnék, hogy fiatal koromban jómagam is hány eszement, veszélyes kalandba keveredtem, - néha akaratom ellenére, néha tudatosan, virtusból, - s csak a Teremtőn múlott, hogy ép bőrrel megúsztam...)

A fentiekben megpróbáltam olyan axiómát megfogalmazni, ami a döntő többséget alkotó kezdő, vagy átlagos képességű természetjáró tízezrek számára használható jótanács.




maris
2011/07/21 19:53:15

Ady Endre



maris
2011/07/21 19:52:38

Jártam már fáradtan, kialvatlanul, lelkileg összetörve a természetben.

S a következöö történt:

"Mikor elhagytak,

mikor lelkem roskadozva vittem,

cöndesen és váratlanul

átölelt az Isten"


m




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.