Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Levél az otthon maradottaknak
2011/08/05 11:08:56 Küldte: utazom


Levél az itthon maradottaknak

Nyár van, hívnak a hegyek, tengerek, távoli tájak: az év más időszakához képest jóval több időt töltünk kedvenc sporttevékenységünknek hódolva. Hétvégenként megtelnek a hegyek parkolói, via ferrátára, szikla- vagy hegymászásra készülődő, boldog mosollyal hátizsákot pakoló emberekkel, míg másutt rafting hajót vagy kerékpárbelsőt fújnak fel, hogy meglovagolják a zabolátlan hullámú folyókat vagy egy bringa nyergében szeljék át a hegyi tájat. Esetleg a tenger sóillatát követve dél felé indulnak a tengeri kajakosok, szörfösök, a legbátrabbak pedig siklóernyővel szállnak a felhők közé, vagy overállban ereszkednek barlangok mélyére.
Aztán az élmények fotókba komponálva öntik el a népszerű közösségi portálokat, képnézegető oldalakat, élménybeszámolók születnek, és az visszatekintés távlatából már picit túlexponált, romantikus emléknek tűnik a néhány nappal ezelőtti kaland.


De nem csak az adrenalintól fűtött élmények száma szaporodik meg a jó időnek hála. Sűrűbben szállnak sóhajok az égnek, azoktól az aggódóktól, akik távol lévőkért fohászkodnak. Te megetted a gázfőzőn készült vacsorád, vidáman és égő izmokkal készülsz a hálózsákban alvásra, apró sátrad fölé feszül a csillagos ég pompája: de eszedbe jut e azok neve, akik hazavárnak?
Néha nehéz összeegyeztetni a hobbit az érzelmekkel: nem viheted magaddal minden kalandodra a nagymamát/szülőket/barátokat/barátnőket. Kell, hogy megéld a távoli magány lelki és fizikai erőt próbáló kihívását, és kell, hogy a hegyek csendjébe burkolózva megtaláld saját, belső szótlanságodat. Kell, hogy többnapos mosdatlanságod és nyers borostád ne karcoljon érzékeny, illatos bőrt, kellenek a gyermekkori táborozás emlékeit hívó, ősemberi dimenziók, mikor a túlélés és az élet számít csak, nem zavarják össze a pillanat teljességét régóta hurcolt gondok és gondolatok, kell egy szeglet, ahol nincs helye a hétköznapok ráncolt homlokának. De mi értenek ebből az otthon maradottak?


Próbálkozhatsz elmagyarázni, mi a jó ebben: ugyanolyan nehéz feladat, mint amilyen könnyű túlzott aggodalmaskodásnak minősíteni a féltést, szerető gondoskodást. Nem háborúba indulnak a férfiak és nők, mint egykoron, de számon kell tartanunk a vissza nem térés realitását: minden egyes búcsú akár örökre is szólhat.
Hangosan csak az élményeket meséljük- az aggódókról szó nem sokszor esik, hiszen ők látszólag nem kockázatnak semmit. Persze a valóság nagyon más. A legfontosabb dolgot teszik fel rulettre, ha nem önzésük és birtoklási vágyuk kerül ki győztesen a lelkükben dúló öldöklő, hangtalan csatából: és engedik menni, majd engedik hazamenni szívük kincsét, gyermeküket, szerelmüket, barátjukat.
Szóljon nekik ez a pár sor, akiknek türelmét és szeretetét oly sokszor tettünk próbára, mi, akik az ősi félelem izgalmát keresve járjuk be a kalandok világát, és a megismerés, felfedezés örök vágyával engedünk a távolság hívó szavának, néha mostoha körülmények, zűrös helyzetek között bejárva e sárgolyót:
Köszönjük.

Köszönjük azt a néha terhesnek tűnő féltést, köszönjük a gondosan elcsomagolt szendvicset, a hegyen a hátizsákból kihulló, oda gondosan elrejtett meglepetést, köszönjük az viszontlátás örömkönnyeit, és köszönjük az újabb elindulás lehetőségét. Köszönjük a megértését annak, hogy felesleges lenne maradásra bírni, azt, kinek vére és lélegzete a magas és a távoli, és köszönjük a legfontosabb dolgot, ami lehet, még kimondatlanul is értékesebb a gyönyörű fotóknál, izgalmas történeteknél, életre szóló élményeknél. Köszönjük azt a megkönnyebbült sóhajt, ami önkéntelenül is kiszakad belőlünk, mikor hegyi naptól, metsző széltől szárított és keményített lelkünket átjárja egy melengető, vacsoraillatú érzés: a hazatérés.
 





Bejegyzések 1 - 4-ig. Összes bejegyzésed: 4

carnivolo
2011/08/08 21:57:57

Jeles gondolatok!

A Kevesek közül való sok ember érzelmeit fogalmaztad meg!



dalos
2011/08/06 00:15:27

Nagyon köszönjük! Gyönyörűen megfogalmaztad, nagyon szépen összefoglaltad a "két oldal" érzelmeit...

Páromnak is megmutatom, biztos segíteni fog neki, ha újra úton leszek...

A kettő alkot egészet, az OTTHON, ahonnan indulunk, és az ÚT amelyre tartunk, s rajta mindig HAZATÉRÜNK. Hogy így legyen, segít vigyázni magunkra szeretteink hiánya, és aggodalma...



dipilidium
2011/08/05 20:29:17

Nagyon jó írás!



petour
2011/08/05 17:40:57

Régen olvastam már ilyen jól
megfogalmazott, őszinte, lírai, s egyben filozofikus vallomást a
felfedezni vágyás szenvedélyéről, az elindulás és a visszaérkezés
ambivalens érzelmi állapotairól!

Talán az egyik legősibb emberi ösztön, belső kényszer mindig újabb és újabb tájak megismerése és jelképes birtokba vétele. 

Az
írás nagyon jól érzékelteti, hogy az expedíció nem tévesztendő össze a
hontalanok és kozmopoliták világcsavargásával, akiknek mindegy hová
sodorja sorsuk, nekik mindenhol/sehol se jó.

Aki
bármiféle expedícióra indul (gyerekkoromban a városunk fölött magasodó
hegy túloldala is "terra incognita" volt), az esze is, a szíve is
megszakad egy kicsit. Otthagyni az otthon melegét, a komfortot, a
biztonságot, a szeretett embereket - valami ismeretlenért? Olykor
tényleg irracionális döntés, s mégis MENNI KELL!

Mi
hajt, mire vágyunk? Magam is sokat törtem ezen a fejem. Azt hiszem, a
lényeg: találkozni akarunk a világmindenséggel, a Teremtővel, s ha
egyszer sikerül, - nem mindenki ilyen szerencsés! - rádöbbenünk, hogy
ÖNMAGUNKAT találtuk meg! Az igazi énünket, a kiteljesedett EMBERT!




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.