Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 


Az előkészületek...
2011/08/22 22:21:50 Küldte: Gejza

Igen kedves barátom, az alábbiakban a történelmi Magyarország Kárpátokkal övezett gerincvonulatának legszebb gyöngyszeméről: a Magas-Tátráról lesz szó. Hajdan sokat jártam oda. A hegymászó igazolvány megszerzésével a jelzett utakon kívül számos mászással keresztbe-kasba csavarogtuk ezt az elvarázsolt mesevilágot.

 

Februárban egyik barátom kérdezte, mi a véleményem a Sas-útról? Volna-e kedvem velük tartani? Mint mondta, többen is szerveznek oda elérhető áron vezetett utakat…

- Soha sem jártam még azt a gerincet… Persze, hogy van hozzá kedvem! De minek az iroda? Szállást mi is tudunk foglalni, térképünk, leírásunk van róla…

Még azon a héten lefoglaltunk a Lengyel-Tátrában egy négy ágyas szobát Muronaiwec házba július végére, két éjszakára. Így lesz egy tartalék napunk is, ha rossz idő lenne. Nem is gondoltam rá többet. Aztán indulás előtt két héttel átjöttek társaim s nagyjából az alábbiakat mondtam el nekik:

 

A Magas-Tátra a világ legkisebb magas-hegysége. K-Ny-i főgerince 26.7 km. Területe kisebb, mint a Pilis-hegység. Nincsenek előhegyei. Aki először látja meg a poprádi vasút állomásról, szinte tátva marad a szája az égbeszökő csúcsok, kőcsipkés gerincek láttán. Mind az megtalálható benne, ami a magas-hegységekre jellemző: 2.000 méter feletti csúcsok, kőcsipkés gerincek, jégkorszak gleccserei által vájt mély „U” alakú völgyek, több tucat tengerszem.

Akik magas-hegyekbe készülnek tudniuk kell, hogy a 2.000 méter feletti hegyek nem csak magasságukban térnek el a közép-hegységektől. Más az időjárás, mások a veszélyek. Jó erőnlét, és kitartás kell hozzá. A túrák tervezésekor fel kell mérni, hogy időváltozás esetén milyen menekülő utak jöhetnek számításba.

A Tátra jelzett útjain számos hágó és csúcs elérhető. A jelzett utak többsége a helyben található sziklákból van kiépítve. (Nem lesz sáros a cipőnk, de hosszabb távon nagyon fárasztó rajta a járás) A jelzés, kitűnő minőségű. Azokon a helyeken, ahol a hó hosszabb ideig megmarad, az ösvényeket láncokkal biztosítják. Ezek a láncos utak azonban nem olyanok, mint az Osztrák kletter-steigek, vagy mint az Olasz via-ferráták. Amikor ezek épültek még nem voltak karabinerek, beülő hevederek. A hegymászók zakóba, bricsesz nadrágba, szöges bakancsal, kender kötéllel mászták a hegyeket. A láncokba kézzel kapaszkodtak, karizommal húzták fel magukat, vagy ereszkedtek le. (A beülő általában nem használható hozzá, de a kesztyű jó szolgálatot tesz.)

A Sas-út több ilyen láncos szakasz összekapcsolásával jött létre. Két helyen rövidebb függőleges létrát is beépítettek. Azt is tudni kell róla, hogy bár az út, döntő többsége magas-hegyi túraterep, vannak szakaszai, ahol nincs ösvény. A jelzés a sziklán vezet. Itt nélkülözhetetlen az alapfokú hegymászó ismeret. ( Hogyan fogjuk meg a sziklát? Hogyan kapaszkodjunk repedésbe? Mi a nyomófogás? Hogyan járjunk kőfolyáson, havon, firnen? Hogyan lépjünk vályúba, repedésbe, simafalra, stb.)

Az Osztrák és Olasz vasalt-utakhoz viszonyítva nem számít nehéznek. Amik még is nehézzé teszik, az

-         Az út hossza. A fel-, és lemenettel együtt a kalauz ideje 10,5-12, 00 óra.

-         A tömeg. Kedvező időben naponta több ezren járják, így nem tud az ember saját ütemében haladni.

-         Az időjárás. A Tátra Lengyel (északi) oldala jóval csapadékosabb, mint a Szlovák rész. Július, augusztusban 55-60 %-ban számíthatunk esőre, vagy hóra. A szeptemberben kiegyensúlyozottabb az időjárás, de rövidebbek már a napok.

Ezeket a korai indulással lehet kivédeni. Tehát délután bepakolunk. Este 7 és 8 között lefekszünk. 03.00-kor kelünk, megreggelizünk, 04.00 indulás. Ha minden rendben megy,  16.00 körül visszaérkezés. De sérülés, vagy idő romlás esetén, még van 5 óra tartalék időnk sötétedésig!

 

2011. 07.23 szombat.

Parassa-puszta – Zólyom – Rózsahegy – Zakopáne az utunk. A GPS-nek köszönhetően több vargabetűvel megtoldva 11.20-kor leparkoltunk. Nehezek a zsákok, mert a csapadékos időre számítva egyaránt hoztunk váltás-, és téli meleg ruhát. Így is hamarább értünk fel, mint a kalauz idő. A kipakolás és ebéd után rövid bemelegítés gyanánt bejártuk, amit holnap hajnalban sötétbe kell megtennünk. Egyelőre használható az idő, de nem sok jóval kecsegtetnek holnapra. Vacsora a ház éttermében. 8-10 féle egy tál étel közül lehet választani. Ahhoz képest, hogy hegyi ház, egész olcsó. A sült csirke burgonya krokettel és párolt káposztával és egy borzalmas alma lével átszámítva  1.240 forint volt.

19.40 Már bepakoltunk holnapra. Elvackolunk, de a többiek még hosszan beszélgetnek.

 

IgyeXem hamarosan lekörmölni a folytatást is…

 

 

 

Címkék: Magas-Tátra Sas-út Muronaiwec-ház

*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.