Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Végleg elpusztul Sástó? Video-blog
2011/08/26 16:29:27 Küldte: furge

Szokatlan blog,de közzé kell tennem ezt a videót. Az elmúlt napokban én is jártam a helyszínen,és eléggé lehangolt a látvány.



Címkék: MátraSástó Fürge





Bejegyzések 1 - 9-ig. Összes bejegyzésed: 9

Gejza
2013/03/14 09:51:51
Felteszek ezzel kapcsolatban egy új írást "Miért haldoklik a Sástó" címmel. Üdv: Géza


gorby
2011/09/16 12:57:57

ördögöd van



furge
2011/09/16 01:20:17

Lehet, hogy olyan böngészőt használsz gorby, ami nem jeleníti meg a beágyazott videót???? ...



gorby
2011/09/15 12:36:17

nagyon épületes hozzászolások

csak a blogot nem látni...   eltávolitották?



petour
2011/08/28 14:31:46

Évekig éltem Gyöngyösön, emlékszem, hogy a tó környéke sokáig mocsaras lápvidék volt, amelynek irdatlan "szúnyog-termése" zavarta a Mátrafüreden és Mátraházán üdülőket. Gyöngyös város vezetése elhatározta a terület rendezését és turisztikai céloknak
megfelelő kialakítását. A mocsár lecsapolására és a tó kitisztítására az
1960-as években került sor. A munkálatokat Halász János gyöngyösi párttitkár koordinálta, a kivitelezést pedig a Gyöngyösön és
környékén működő vállalatok végezték el közpénzből, állami eszközökkel és anyagokkal. A tómeder vízzáróvá tételéhez szükséges agyagot pl. a gyöngyösi téglagyár szállította.  Hétvégenként az emberek a saját szabadidejükben, ingyen, ún. társadalmi munkában is rengeteget dolgoztak a területen! (A közreműködő üzemek később a tó déli oldalán elterülő erdőben parcellákat kaptak, ahol kisméretű vállalati üdülőket létesíthettek.) Kialakult egy országos jelentőségű üdülőhely, ahol évtizedeken át százezrek pihenhettek.


Ugyanekkor - "szocialista összeköttetés" révén - került ide Algyőről egy leselejtezett olaj-fúrótorony, amelyet kilátó céljára a kempinggel szemben, a tó
túloldalán állítottak fel. A torony 1998-ban felújításra került,
kanárisárgára festették(!), jelenleg egy rádiótelefon társaság bérli és tartja karban. A kemping is ekkortájt kezdett kiépülni a Heves Megyei Idegenforgalmi Hivatal jóvoltából. A kemping üzemeltetése a 90-es évek elején az egri központú EGER
TOURIST KFT kezébe került, és egészen 2000. év őszéig ott is maradt. A
Heves Megyei Önkormányzat, aki a kemping tulajdonosa volt, 2000-ben
elhatározta a kemping értékesítését, amelyet árverésen az ÉLPAK Zrt. nyert meg. 

Közben maga a tó és a környező erdők egy része - feltehetőleg nem teljesen törvényes úton és messze áron alul - szintén magántulajdonba került. S hogy ez hova vezetett, a videón látható-hallható... Sajnos Sástó nem az egyetlen áldozata hazánkban a privatizációnak nevezett szabad rablásnak. Napestig sorolhatnánk - akár csak a turisztika területéről is - az elszenvedett károkat! A kárpótlás során bagóért eladott, majd tarra vágott gyönyörű erdőket, a magánterületként hermetikusan lezárt több száz hektáros, erdővel, rétekkel körülvett tavakat, természetvédelmi területeket, a bezárt/megszűnt/lebontott turista- és kulcsosházakat, sátor-táborokat, a felszámolt erdei kisvasutakat, az összedőlt kilátó-tornyokat, stb.
Úgy gondolom, még rengeteg dolga lesz az elszámoltatási kormánybiztosnak!  


hcsaba
2011/08/27 23:39:39

Nagyon megbotränkoztam a dolgon. Nem, hogy összefüggö beszedet nem tud, de meg a szerzödött feleinek a nevet sem. Ö is 6 elemit vegezhetett valamikor es Gyulanak van igaza. Elkobozni es utäna ätadni Fürge gondolatainak... De mind, akik a volt KÖZtulajdont elpredäljäk. Ha en lennek az unokäja jol szembeköpnem a öröksegert... stb. Undorito.



Ironka
2011/08/26 18:17:14

Bosszantó ez az érdektelenség a tuladonos részéről! Szégyenletes...


 



kismaci
2011/08/26 18:00:21

Szülőföldem gyöngyszeme volt ez a tó és a nyáron ottjártamkor majdnem elsírtam magam a látottak hatására.  Most, hogy a videót megnéztem----kár volt-----felötlött bennem,, állampolgárságot cserélek valamelyik erdélyi cimbivel. (( ha már választhatnék,, legyen kanadai a cimbi))

Most nem vagyok büszke semmire,,........



furge
2011/08/26 16:31:15




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.