Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Medve támadások Székelyföldön
2011/08/31 15:57:49 Küldte: NOMAD70
Csíkdánfalva határában támadt meg kedden kora délután egy 65 éves férfit egy medve, de Gyergyóhollóban is támadás ért egy pásztort.
medve_01_b
Mint Gáll Attila csíkdánfalvi alpolgármestertől megtudtuk, a karcfalvi férfi Dánfalva határában, Gödör patakán halászott, amikor a támadás érte, de sikerült megmenekülnie, segítségért kiáltania és a helybéliek riasztották a mentőket. A csíkszeredai mentőszolgálat diszpécserszolgálatának tájékoztatása szerint a fej és mellkasi tájékon súlyosan sérült férfit a megyei kórház sürgősségi osztályára szállították.
Gáll Attila alpolgármester elmondása szerint mintegy három héttel ezelőtt Csíkdánfalva határában egy helybéli férfit ért medvetámadás, az áldozat kórházi kezelésre szorult. „Jelentettük akkor is a vadásztársulatnál, most is azt fogjuk tenni. Valamit tenni kell, egyre súlyosabb a helyzet” – jegyezte meg Gáll.
Nem sokkal a Dánfalván történtek után érkezett a riasztás a mentőszolgálathoz, szintén kedden délután, hogy Gyergyóholló közelében egy pásztorra támadt a medve. A Neamţ megyei férfit ltöbbrendbeli sérüléssel szállították a gyergyószentmiklósi kórházba.
Kapcsolódó cikk itt a blogban:   

http://szatmarizsolt.blogspot.com/2011/04/helyes-viselkedes-medvekkel.html

D. BALÁZS ILDIKÓSzékelyhon.ro

Címkék: Székelyföld Románia





Bejegyzések 1 - 4-ig. Összes bejegyzésed: 4

NOMAD70
2011/09/16 12:07:14

Hát igen.

Szóval azért nagyrészt az szűrhető le tapasztalatként, hogy főképp mi emberek vagyunk /most is/ a hibásak ember és állat konfliktusában...



NOMAD7573
2011/09/16 11:56:12

http://szekelyhon.ro/szekelyfold/udvarhelyszek/megsokszorozodott-a-medvetamadasok-szama



NOMAD7573
2011/09/01 17:22:03

Sajnos jelenleg az a helyzet Székelylandon ,hogy nagyon elszaporodott a medve populáció.Pár éve folyik a monitoringozás , és talán ebben az évben és az elkövetkezőben jutnak el Hargita megyében addig, hogy reális egyedszámmal reendelkezzenek Bundásékról.

Az erdőkitermelés révén az utóbbi években csökkent az életterük , de hozászoktak az ember jelenlétéhez.

A  területbirtoklás következtében a bocsaikat a hímek támadásától féltő anyák levonulnak a hegyekből a lakott területekre , mezőkre ,kaszálókra , ahol élelemszerzés végett rendszerességgel öszetűzésbe keverednek az emberekkel. Bocsaik már eleve olyan "neveltetést" lesnek el az anyuktól, mely során felnőtt korukra természetesnek veszik az emberek lakta területen történő élelemszerzést . Ebben az is közre játszik, hogy valamivel eggyszerűbb a kukákból és állattartásokból,  méhészetekből  élelemhez jutni. 

A belső hegyek erőit az erőteljesebb hímek és nöstények uralják , oda bocs az anyuktól leválás után is általában akkor jut fel, ha elég erős les és valamelyik terültbirtokló hím kiöregszik , elpusztul. Fenti a hegyen az élelemszerzés is bonyolultabb, jobban rákényszerülnek a bogyókra, földi darázs fészkekre , hanygákra, és fűre ... az az a növényzetre. 

Lent a mezőn ott az árpa , a kukorica, a háziállatok egyszóval már meg van terítve, és ha egyszer a Bundás ebbe belkóstól nagon nehezen veszi rá magát , hogy inkább fent a hegyen boldoguljon.

Olvastam egy hargitai fórumon , hogy szemrevételezve a medvék azon állománya , amely a mezőket , kaszálókat az az az emberi környzet adta lehetőségeket használja ki, sokkal kövérebbek és szebbek mint fent a vadon erdeiben bolyongók.

Az emberi környezethez szokómedvék idővel kinőve a bocskort rájönek ,hogy bizony az ember sebezhető és többségük ha medvét lát kereket old, ezért bátrabbkká válnak. Sajnos a szemétlerakás is hozzájárul ehhez, hiszen bár a környzetvédelem kezd teret nyerni ( www. zödszékely.ro) , de ennek ellenér a települések lakó töbször kihordják a háztartási hulladékot a mezzőkre . Ez ne csak a helyi guberálók romák kedvenc helyeivé vállnak, hanem a mackóknak is.





NOMAD7573
2011/09/01 17:01:00

http://www.turatars.com/blog/view/id_1493/title_Hargitai-fel-gerinctura-eszaki-es-kozepso/

Üdvözletem mindenkinek. Fenti blogban besámoltam pár kalandról a Bundással, hátha hasznos lehet.




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.