Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 


A Spartacus ösvény, Vasas-szakadék
2011/09/01 14:30:18 Küldte: Gejza

A Pilis-hegység talán leggyakrabban járt jelzetlen útja a Spartacus ösvény. Nagy népszerűségét viszonylag könnyű megközelítésének köszönheti. Pilisszentlászlóról, Visegrádra átsétálva kora tavasztól, késő őszig minimális szint-különbséggel szép kilátás nyílik róla a Duna-kanyarra. Utóbb már geo-ládákat is helyeztek el a környékén, amit a Duna-Ipoly Nemzeti Park ugyan betiltott, de ez csak tovább növelte hírnevét a világhálón.

A ösvényt valójában vadászati céllal vágták a meredek hegyoldalba. A Trianoni békeszerződést követően felértékelődtek megmaradt hegyeink.  Az uradalmak ahol a terepviszonyok ezt megengedték, nyiladékokkal osztották a területet erdő-parcellákra. A meredekebb hegyoldalakon pedig szintben futó cserkelő ösvényeket készítettek a vadászatok megkönnyítésére.

Több, a harmincas évek elején készített ösvényt később turistajelzéssel is elláttak. Ilyenek például a Nagymaros vasútállomásról induló sárga sávjelzésből kiágazó barlangjelzés, mely a Rigó-hegy - Szürke-hegy - Ördög-hegy - Remete-bérc oldalában a Remete-barlanghoz vezet. Vagy a Budai-hegységben, a Csiki-hegyekben, a Végvári-sziklától a Huszonnégy-ökrösig haladó szintén sárga sávjelzés.

Hegységeinkben számos kevésbé, vagy alig ismert hasonló cserkész-utat találunk, melyeket szintén érdemes felkeresni.

Például a Pilisben, Dunabogdány felett, a Len-hegy oldalában a Kutya-hegytől, a János-bükk, Körös-hegyen át, a Csádri-völgyig körbe futó párkányút.

Az Apátkúti-völgy keleti oldalában, a Somos-bérc, és az Apátkúti-bércek alatt, a Géza forrástól, a Süllyedéken át, a Szakadásig haladó szintút.

És ilyen a Spartacus ösvény is, melynek csak az Apátkúti vadászháztól, a Jenő-kunyhón át, a Pilisszentlászlóról jövő zöld sávjelzésig vezető szakaszát szokták járni. Pedig az ösvény a Bánya-hegyet megkerülve, a Som-hegy aljáig tovább vezet. Másik ága pedig a Jenő-kunyhótól a Kis-Kilián gerincét megkerülve, dél-keleti irányban az Apátkúti-völgyet követi.

A II. Világháborút követően a Pilis-hegység turista jelzéseinek felújítását a budapesti egyesületek vállalták magukra. Így a Kő-hegy, Lajos-forrás környékét a XXI. Kerületi szövetség turistái tették rendbe. Ők nevezték el a Cseresznyés-árokban foglalt forrást Csepel-forrásnak, s a felette lévő hegycsuszamlást Vasas-szakadéknak.

Visegrád környékén a Helyi Ipari Szövetkezetek Spartacus Turista Egyesülete tevékenykedett, akik egy jól sikerült őszi túra után javaslatot tettek a Budapesti Természetbarát Szövetségben az  ösvény jelzéssel való ellátására. A vadászok azonban ezt a tervet megtorpedózták. Később a Pilisi Parkerdő Gazdaság sem támogatta az ötletet. Mint ahogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park is elzárkózik minden újabb turistaút létesítésétől. Ha jelzés nem is került rá, a tervezett út a köztudatban mégis hozzájuk kapcsolódott, s a hetvenes évek közepétől szerkesztett új térképeken már így jelent meg.

Szádeczky-Kardoss Géza

szadeczky-kg@freemail.hu

+3630/35-439-35

 

Címkék: Pilis Börzsöny Budai-hg Jelzetlenút

*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.