Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Bejárni Tolnát-Baranyát 3 nap alatt
2011/09/01 18:37:09 Küldte: ildiko1120

Miért is érdemes Pécsre tervezni egy hétvégét? Azért, mert bármilyen korosztály, bármilyen érdeklődéssel és temperamentummal talál magának Pécsett és harminc kilométeres körzetében látni- és kipróbálni-valót. A lehetőségek tárháza annyira gazdag, hogy a legnehezebb feladat belőni a mindenképpen megnézendő helyek listáját.   Ha az ember ráadásul belefelejtkezős fajta, akkor a túra során dilemmák sorozatával fogja magát szembetalálni: a tervhez ragaszkodjon, vagy inkább áldozzon fel belőle azért, hogy a váratlanul fellelt természeti, tárgyi vagy emberi varázslatot érdeme szerint megcsodálja.

Mi autóval mentünk; három nap alatt 1400 km már kimeríti a csavargás fogalmát. Úgy alakult, hogy Somogyon át jutottunk el Pécsre, jobbára a 65-ös úton, jó kis hullámvasút, szép, rendezett tájakon át.  A szállásunk Sikondán volt, de ez egy nyüzsgős programhoz nem szerencsés, jobb lett volna valamit a városban találni.

Aki szeret egy talpalós nap végén wellness-ezni, annak viszont szívből ajánlom, a mecseki levegőről nem is beszélve.

A város klasszikus látnivalóit most nem sorolnám, egy-két kattintással mindent meg lehet találni a neten. Ha a belvárost kocsival akarnánk megközelíteni, vigyázzunk, mert a várba bevezető utcáknál nem mindig könnyű észrevenni a korlátozó táblákat; viszont a közterület-felügyelők nem könyörületesek. Tehát: a déli várfalhoz közeli bevásárlóközpont parkolójában az első óra ingyenes, utána 250 Ft óránként. Az északi kapuhoz közel (Kálvária út, nyugatabbra Aradi vértanúk útja) már találni díjmentes parkolóhelyeket, ha elég korán kelünk. Innen egyébként egyenesen vezet fel az út a Misina-tetőre, az Állatkerthez vagy a Tettyére, ha arraelé akarnánk olytatni a napot később.

 A Hunyadi János úton dél felé indulva áthaladunk a várkapu alatt, majd az első sarkon jobbra fordulva mindjárt találunk egy csokorra-való múzeumot: Zsolnay, Vasarely, Amerigo Tot és a bánya-múzeum. Ez utóbbi különösen meglepő volt több okból is. Elsőre meg sem találtuk, mert nem tűnt ésszerűnek, hogy a Vasarely múzeum udvarán keressük.

A Mecseki Bányászati Múzeum szerény földfelszíni kiállítását (a Vasarely-múzeum melléképületében) bejárva a múzeum ősz őre a főépület pincelejárata felé terelt minket, ahol a nagyon sok lépcsőn lejutottunk a Káptalan utca és a Janus Pannónius utca által határolt tömb alatti 400 méter hosszú, többszintű pinceredszer mélyére, a Földalatti Bányászati Kiállítás található 1052m2 kiállítási területen, igazi bányaeszközökkel, -gépekkel, és -járművekkel, rengeteg ásvánnyal, kristállyal, tárnákkal, fejtésekkel.  Meleg holmit érdemes vinni, és legalább egy egész órát rászánni. Ha netán egy iskolás csoport éppen előttünk érkezne, akkor inkább kanyarodjunk a Zsolnay múzeumhoz előbb, mert viszonylag szűkös a hely a tárnákban.

A Zsolnayak, de főként Zsolnay Vilmos hatása a város és lakóinak életére szembeötlő. Ajánlatos a Káptalan-utcai múzeummal kezdeni a család történetének megismerését, és csak másodjára kimenni a Zsolnay negyedbe. A csodálatos épületkerámiák, amelyek az ő műhelyeikben készültek 100-140 éve, a mai napig őrzik friss színeiket (a Cifra Palota Kecskeméten, az Iparművészeti Múzeum, a Postapalota a Mátyás templom és sok más épület még Budapesten), de említhetjük a pirogránitot is, amelyet Zsolnay Vilmos talált fel, és amely sok köztéri épület mellett a Parlament külső burkolatát is adja, mert épp olyan remekül faragható, mint a mészkő, de sokkal időjárás-állóbb. A mai napig nincs versenytársa az épületkerámiák piacán.

A Zsolnay-negyedet könnyű megtalálni, az említett úton haladva a város keleti széle felé, és az eozin-csempékkel díszített gyárkéményt keresve. A Zsolnay negyed most még előzetes bejelentkezéssel járható be, adott időpontokban, vezetővel. Júliustól viszont már látogatható a gyárkéménnyel egy vonalban a Felsővámház utca másik oldalán, egy dombon álló megkapó fekvésű Zsolnay Mauzóleum. Előtte olvassunk egy kicsit a szabadkőművességről, érdemes; de ha már túl vagyunk Dan Brown néhány könyvén, annyi is elég lehet az emlékmű szimbólumainak (meg)fejtéséhez. Az egész épület a hozzá vezető lépcsősorral, és a lépcsőt őrző pirogránit oroszlánokkal igazi különlegesség.  

Visszatérve a Várnegyedhez, a Káptalan, majd a Janus Pannonius utcán továbbsétálva eljutunk a Székesegyházhoz. Ha szembeállunk az épület főbejáratával, akkor a tér bal oldalán álló palota sarokbalkonjára is érdemes vetni egy pillantást, ahonnan Liszt Ferenc életnagyságú szobra hajol felénk.

Egyenesen továbbhaladva jutunk el a Barbakánhoz, ahonnan tiszta időben szép panoráma nyílik a városra. Ha visszafelé végig a Janus Pannonius utat választjuk, akkor először útba fog esni a Csontváry múzeum is, ahol a varázslatos képek mellett megtudhatjuk a Csontváry-legendárium mögött rejtőző valóságot is, amely legalább annyira érdekes és elgondolkodtató, mint a hozzá kötődő mesék.

A Janus Pannonius úton elérhetjük a Dóm tér északnyugati sarkát, de előtte még elmélázhatunk a híressé vált lakatfal elképesztő méretein, és szerelmeken, amelyek emlékét ez a tarka lakatbozont őrzi.( facebook: pécsi lakatfal)

Ha a Dómba jókor vezet el a szerencsénk, akkor profi orgonakoncertet is hallgathatunk, zeneiskolai gyakorlat címén. Lenyűgöző élmény orgona-klasszikusokat hallgatni ebben nagyszerű akusztikával rendelkező, sajátos hangulatú és szokatlan elrendezésű térben.

Aki ragaszkodik a szabványos étrendhez, találhat gyorséttermet a tér alsó keleti sarkában, de aki már úgy érzi, hogy megérdemel egy rendesebb pihenőt és néhány minőségi falatot, számtalan apróbb-nagyobb kávézó, cukrászda, vagy akár étterem közül válogathat a teret övező utcákban. Figyelemre méltó még a tér dél-nyugati szegletében álló könyvesbolt, ahol elképesztően széles idegen-nyelvű és zenei kínálatot is találhatunk. 

Feljegyeztünk még egy OLVASÓLIGETET is, valahol a vár tövében; bizonyára kellemes lehet ott letelepedni, és átgondolni a legújabb élményeket, vagy megnézegetni a fényképeinket. A fogalom  nagyon megtetszett, de végül nem jutottunk el oda időszűke miatt.

Érdemes esti programot is tervezni, nemcsak a színházi vagy zenei előadás miatt, hanem azért is, hogy ki ne hagyjuk Pécs esti fényeit sem. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Egy egész napot érdemes tervezni a Szigetvár, Siklós, Harkány, Villány útvonalra, alacsonyabb rendű utakon is akár. Az Ormánság kisebb településein áthaladva mindenfelé ápolt házakat, kerteket, dúsan virágzó muskátlit, mályvafát és tarka egynyáriakat látni. A földek megművelve, az árokpartok kaszálva, az utak elfogadható állapotban.

Szigetvár

A vár, a történelem, a park, a fürdő. Mind megcsodálható. Nekem mégis inkább az itt élő emberek maradtak meg a legjobb emlékeimben. A vár bejáratánál álló pénztárfülkében azt az információt kaptuk, hogy óránként van tárlatvezetés. A barokk kastélyépület első termében már jópár család gyűlt össze, és böngészte a vár és Zrínyi Miklós történetét elmondó feliratokat. Majd megjelent egy vitéz, teljes XVI. századi ruházatban és fegyverzetben, és egy olyan kétórás előadást tartott, három órányi tartalommal, és amely nemcsak a történelmi tények, összefüggések és adatok gazdag áradása volt, hanem számtalan apró személyes részletet is tartalmazott, amitől az egész százszor elképzelhetőbb és élőbb lett, mint amennyire iskolai tanulmányaink során valaha eljuthattunk.

A múzeum történelmi tárgyakat gyakorlatilag nem mutat be, a Vár ereklyéit évtizedek óta a Baranya-megyei Múzeum őrzi -  dobozokban ()  

A Várbarátok ezt úgy hidalták át, hogy a haditornákhoz használt eszközöket, korhű ruhákat, vérteket, fegyvereket állítják ki, ami által az egész hely interaktívvá vált; " a fegyverek és vértek nem múzeumi tárgyak, bátran kézbevehetőek" mondat varázsigeként hatott, amelytől az addig jólnevelten unatkozó tizenévesek tekintetében fény gyúlt, és attól kezdve lett számukra is igazi élmény a vár és vitézeinek története.

Aki még ennél is bátrabb, az Apródiskola fiatal vitézeitől továbbképzésben részerülhet, íjászatban és vívásban. Ifju és csinos hölgyeket is szívesen elrabolnak egy-egy óvatlan pillanatban, természetesen lovagias keretek közt. A harci cselekményeknek a várkaputól jobbra eső bástya ad tágas és biztonságos teret.

Harkány - gyógy- és élményfürdő, hatalmas park, nagyszerű vendéglátás.  Nem volt időnk szétnézni, Szigetvár túlságosan is rabul ejtett minket. (bocs)

Siklós - Hm, ez az első kivétel, hogy a gyerekkori élményeimhez képest a várat felnőttként nagyobbnak látom. A Tenkes kapitányából ismert kocsifeljáró felújítás alatt van jelenleg, ezért a vár bejárata a másik oldalról nyílik.  Festői látvány, akár a váralról kifelé nézünk, akár az alsóvárban körbesétálva tekergetjük a nyakunkat az égbetörő falakat méregetve.  Élményfürdőt itt is találhatunk.

Villány - Sokat olvastam a híres somlyói borról, amely állítólag fiúgyermekre vágyó apák védőitala, de csak most tudtam meg, hogy a villányi Szársomlyó hegyet és annak borát kell érteni ez alatt. Siklós - vagyis nyugat-  felől érkezve könnyű megtalálni a Szársomlyót, amelynek mészkőtömbje  442 méterre emelkedik ki a Dráva által lapogatott síkságból; a hegy nyugati szelvényében valaha működött mészkőbánya fehér-sárga színe messzire énylik a leszálló szürkületben. Ha még időben érkezünk,  benézhetünk a hegy lábánál lévő szoborparkba is.

A Szársomlyót nevezik Ördögszánotta hegynek is, az oldalán lévő mély hosszanti barázdák miatt. Akit érdekel, utánaolvashat a Harka nevű szép leány történetének, akit az ördög feleségül kért, de sosem kapott meg, mert a lány anyja kicselezte, és ahol végül mérgében toppantott, ott fakadt fel  Harkány kénes vize.

A Villányi-hegység különleges klímája és talaja nemcsak a szőlőnek kedvez, hanem különleges élővilágnak is: a növényrezervátum 47 fajtát véd, köztük a magyar kikericset. Itt él a félelmetes nevű, de emberre ártalmatlan haragos sikló is.

Nagyharsánynak van még egy titka, de sajnos csak szakemberek számára elérhető. 1994-ben egy robbantás során omlott be egy kristálybarlang, amelyet 600 méter hoszan tártak már fel. Szigorúan védett (még tőlünk is)

A pincesort nagyon nem is említeném, mert Villány fő attrakciója mégiscsak a szőlő és a nagyszerű borok. A hegyet kelet felől megkerülve Villánykövesden és Palkonyán át fél óra alatt visszaérhetünk Pécsre, hacsak meg nem állít minket a villánykövesdi takaros dupla-pincesor festői látványa.  

A hazautazás napjára tervezhetünk még egy kis kitérőt az orfűi tavakhoz, fürdésre, csónakázásra, vagy csak egy jó halászlére, vagy a Mecsekbe, egy kissebb gyalogos-, vagy akár adrenalin-túrára.

Ajánlás, hazai csatangolások megtervezéséhez:

A táj-túrák tervezésére bevált módszer a "Magyarország 100 csodája" című, immár három kötetes könyv + autóatlasz+ internet együttes alkalmazása. A könyv tájegységenként csoportosítja a látnivalókat, és ha már kialakult, hogy nagyjából hova megyünk, és milyen útvonalon, akkor még érdemes hozzákeresni az autótérképen jelölt, útbaeső műemlékeket vagy egyéb látnivalókat.

Kellemes barangolást!

 

Címkék: Itthon Otthon Vagyunk





Bejegyzések 1 - 5-ig. Összes bejegyzésed: 5

ildiko1120
2011/09/03 08:28:34


dcr8 írta:


Az én édesanyám is mindig azt mondja, hogy "vigyázz magadra kisfiam". Nem baj, ha hallgatunk az anyakra. Az örangyaloknak így hatékonyabb a munkájuk.


Különben magam hívő ember lennék. Protestáns.


További jó túraélményeket kívánok! (Tisztelettel:Á.Laci)


 


 köszönöm, Nektek is hasonlóképpen! 


Ildikó



dcr8
2011/09/03 05:04:35

Az én édesanyám is mindig azt mondja, hogy "vigyázz magadra kisfiam". Nem baj, ha hallgatunk az anyakra. Az örangyaloknak így hatékonyabb a munkájuk.

Különben magam hívő ember lennék. Protestáns.

További jó túraélményeket kívánok! (Tisztelettel:Á.Laci)




ildiko1120
2011/09/02 23:58:56

Kedves DCR8, köszönöm, hogy írtál pár sort, alkalmat adva arra, hogy még egy élményt megosszak. 


Voltaképpen bringásoknak köszönhetem, hogy megírhattam ezt a pécsi történetet.


Visszafelé Orfűről "toronyiránt" Paksnak vettük az irányt, jelöletlen utakon. Meglepően szerpentines domboldak során kapaszkodtunk fel-le, másfél órája, amikor beértünk három ráérősen, az út teljes szélességét elfoglaló biciglissel. Megtehették, szombat délutáni gyér fogalom volt csak.


Beálltam csendben mögéjük, ráértünk. Hamarosan észrevettek, és sietség nélkül a balszélső előrehúzott, és elengedett. Lassan gyorsultunk, és még alig 60-al mentünk, amikor nem sokkal előttünk hatalmas porfelhő keveredett, majd kibukkant belőle egy mikrobusz. Később láttuk, a nyomvonalból, hogy az előttünk lévő derkszögű kanyart nem tudta bevenni, és átvágva a mi sávunkon kifutott a mezőre, majd nagy üggyel-bajjal keveredett vissza az útra.


Ha nincsenek a bringások, egy perccel hamarabb találkozunk. A kanyarban, kivédhetetlenül.  Az élet akár egy percen is múlhat.


Édesanyám útra bocsájtó szava: csak annyira hajts gyorsan, hogy le ne hagyd az őrangyalod. Azon a névetelen úton, akkor, nekem három őrangyal is jutott.  



dcr8
2011/09/02 22:42:45

Pécs nekem is bejön. Jó lenne újra elmenni oda, mert már rég volt a
sikondai úttörőtábor a hetvenes évek elején. Meg a mozdonyvezetői
tanfolyam négy hónapja 1983-ban. Míg Baján laktam nagyon kézenfekvő volt
Pécsre vagy környékére elutazni, elkerékpározni. Mára kissé beszűkült a
tudatom, mert már csak kerékpár nyergében tudom elképzelni már a
megközelítést is. De egyenlőre más útjaim vannak. Remélem ami késik,
nem múlik, és eljutok a Misina tetőre Dömör kapuhoz Tettyére vagy
Harkányba, Siklósra Máré várához... Az Ormánság sem rossz hely. Ettem
már ott jó dinnyét is, és bringáztam is jókat.

Ezek a dimbes-dombos tájak Mohácstól Komlóig, Sellyétől Pécsváradig sok szép élményt tartogatnak.

Nekem
már az is nagy élmény,  amikor vonatot továbbitva, a mozdony
vezetőállásáról Bácsalmást elhagyva felérve a dombtetőre tiszta időben
mintegy ötven kilométerről látni lehet a Zengőt.



ildiko1120
2011/09/02 18:30:45


megyula írta:



Örülök, ha tetszett,már megérte azt a fél éjszakányi betűvetést :)




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.