Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Kreuzspitze, mindenkinek!
2011/09/07 17:24:03 Küldte: pavluxek

Rágják a fülemet, hogy ha már emlegettem – pl. a Glockner-blogban – akkor írjam is meg a Kreuzspitzét, mert megérdemli. Szabadkoztam ugyan, hogy élményeim nem egészen frissek, hiszen legutóbb 1989 augusztusában jártam ott, de a lelkes kapacitáló azt írta: „szerintem az időszerűség sem képez akadályt abban, hogy átlényegüljünk, fényképes beszámolóid alapján.”

Ilyen kedves unszolásnak nem könnyű ellenállni… Hát, akkor lényegüljünk!

A Kreuzspitze a maga 3457m-ével, Tirolban, az Ötztali-Alpokban, a Wildspitzetől délre tornyosul. Nagyon fontos hegy! Az egyik legkönnyebben mászható háromezres ugyanis, ráadásul nem is az „épphogy csak háromezres”-ek sorából. Szép, nyári időben a normál úton – amely jelzett turistaút – segédeszközök (kötél, hágóvas, jégcsákány, hegymászásban jártas vezető) és különösebb mászás nélkül elérhető, mégis megadja a hegymászás élményét, hiszen nem a felvonótól kell körömcipőben átsétálni a csúcsra, hanem a völgyből, 1900m-ről felgyalogolni, bakancsban.

Magyarán a Kreuzspitze azok hegye, akiket valami visszatart a klasszikus alpinizmustól, de azért – valamiféle biztonságosabb módon – mégiscsak belekóstolnának; lenéznének egyszer „a nagy hegyről”.

A megközelítés: Tirolban, Innsbruckon is túl bekanyarodunk az Ötztalba, fölfelé menet átmegyünk Söldenen, majd Zwieselsteinből (1472m) a Ventertalba kanyarodva keskeny, de autóval járható 13km hosszú úton felmegyünk Vent községig (1900m), ahol leparkolunk.

Vent faluból 3 órán belül 8 neves turistaház is elérhető. Van továbbá – a bédekkerek szerint – a körzetben 75 db. 3000m feletti, 12 db. 3500m feletti hegycsúcs és 48 db. gleccser. Szóval, elég béna hely, azért is ajánlgatom…

Ventből végtelennek tűnő, egyenletesen emelkedő úton – kezdetben cirbolyafenyők, aztán meg napozó, kócos lovak között – 3 óra gyaloglás (7,3km) a Martin-Busch-Hütte (2500m) menedékház. Az esti órákban itt elég közelről lehet tanulmányozni és/vagy fotografálni a mormotákat.

A háztól északnyugatra a turistaösvény a Brizzi-See (2900m) érintésével füves, majd köves terepen szerpentinez fel a gerincig (2 óra menetidő). A gerincen további félóra alatt a Kreuzspitze csúcskeresztjéhez (3457m, mostani térképeken 3455m) érünk. Azzal a magától értetődő természetességgel, ahogy ezt írom. Sem lánc, sem mászás, sem kitett helyek nincsenek. Esetleg néha jól esik kézzel is megtámaszkodni egy-egy nagyobb lépésnél, de amúgy, a leküzdendő 950m szintet leszámítva semmi különösebb nehézség nincs az úton, ha jó az időjárás. A csúcsról teljes a körkilátás az Ötztali- és a Stubai-Alpok ormaira, gleccsereire, aztán az „5300 éves similauni ember”, azaz „Ötzi” halálának (megtalálásának) helyére, a nyáron is síelő olaszokra és egy darabka Svájcra is. Lélekemelő, remek panoráma!

Visszaúton érdemes körülnézni a Brizzi-See partján. A virágokon (encián) kívül a köveket is vegyük szemügyre: a szürke csillámpalában 2-3 cm-es hatszögletes barna prizmákat találhatunk! Ezek a staurolit nevű ásvány szép példányai. Aki egymást keresztező ikerásványokat is talál, különösen szerencsés gyűjtő! Merthogy érdemes egy-két nem túl nehéz kőzetpéldányt emlékbe hazahozni s megalapozni a családi ásványgyűjteményt! (A kő alá teendő határozó címke szövege: „staurolitos csillámpala, Brizzi-See, Ötztal, Ausztria, 2011. szeptember …”) Az ásványlelőhely egyébként nem közismert, nem szerepel a „Mineralfundstellen” kiadványokban. Ez a mi felfedezésünk, a Fekete Halfdannal, 1990-ből.

A visszaút azonos a felfelé menettel. Gyakorlott és edzett turista Ventből egy nap alatt is megjárhatja a csúcsot, érdemes azonban a menedékházban megszállni és további túrákat tenni a környéken, pl. a Marzellgrat gerincen. A Kreuzspitzénél egyébként nincsen optimális hajnali idulási idő, mert az útvonal nem érint jeges-havas, vagy omlásos, instabil részeket. Délután is neki lehet szaladni, estig is fönt lehet maradni. Nyárias, szép időben...

Ha sok a hó (július elején általában még sok), a fárasztó hótaposás miatt nem ajánlott a „csúcstámadás”.

Vent - Martin-Busch-Hütte - Kreuzspitze és vissza

Modern fényképem nincs a környékről, csak egy képeslap, amit 1989. augusztus 20-án küldtünk haza a Martin-Busch-Hütte postaládája által. (Nem magunknak küldtünk képeslapot, hanem a családnak.) Viola!

Címkék: Kreuzspitze Ötztal Tirol





Bejegyzések 1 - 3-ig. Összes bejegyzésed: 3

pavluxek
2011/09/12 10:48:13


NOMAD7573 írta:
Üdv Pavu!Válaszoltam privire is, hát nem tudom elküldődöt-t é feléd, mert "gúglén" a túrablogg elég furcsán viselkedett, nem akarta a választ eltranszpotálni,  viszont mikor átléptem a mozilla" tűzrókába" , bejelentkezés után etünt az üzneted , úgyhogy remélem elment a privim.

Szeretnélek megnyugtatni, hogy nem ment el. Nem kaptam Tőled mostanában sehol semmit. Kezdheted elölről.



NOMAD7573
2011/09/12 10:45:15

Üdv Pavu!Válaszoltam privire is, hát nem tudom elküldődöt-t é feléd, mert "gúglén" a túrablogg elég furcsán viselkedett, nem akarta a választ eltranszpotálni,  viszont mikor átléptem a mozilla" tűzrókába" , bejelentkezés után etünt az üzneted , úgyhogy remélem elment a privim.



NOMAD7573
2011/09/11 08:39:50

Köszönjük széken , azt hiszen kedvet kaptam hoozzááá.Talán a jövő nyárra összejön.  Remélem nem sok ásvánnyal találkozom, vagy bekötöm a szemem , mert akkor azzal fog telni a túra,hogy órákig nézegetem a köveket ,el ücsörögve.Aztán még  elfelejtek lejönni a hegyről. A Goldbergben való mászkálásom során jelentősen megnövelte a túrán időtartamát a csillogó villogó kövek színpompája .




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.