Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Fingó-kút dicsérete! ( ez nem vicc!)
2011/09/20 11:54:43 Küldte: kismaci

Aki már járt erre---Taliándörögd és Sáska között---- tudja,, komoly a duma.    Megkóstolni a hegy levét ((  ááá, rosszak vagytok,, nem a borra gondoltam! )) mindig jó dolog.

  Minden túrának kiemelkedő pillanata ( sokszor célja is) a kút vagy forrás meglelése.  Lehet a vándor gyalogos és bringás, mindkettő vágyik a friss vízre és mellette egy pihenésre.   Sokfelé jártam már és minden víznyerő helynél megállok, másért nem is csak kóstolás végett.  Szemrevételezem a környezetet és a kút állapotát majd jön a kósta!

Három csoportba osztom hát a vizeket:

1/ elmegy = iható de nem igazán kellemes, megteszi  (( ebből kevés van))

2/ vízvíz= átlagos,,patakvíz forma. Tiszta, hideg, jó de semmi különös (( ebből van a legtöbb))

3/vizek vize,ez már döfi!= hideg és tiszta valamint külön íze van (( ebből is kevés van))

Ez a kút a legjobbak versenyén a dobogón áll.  Minden tekintetben.    Gyalogosan Taliándörögd felől a legközelebb és bicóval Sáska vagy Szőc irányából illik támadni.

  Aki nem hisz nekem,, járjon utána!  Én véletlenül keveredtem erre de ha a sorsom ismét erre vetne,, bizony, nem hagynám ki ezt a kutat.

 Jó ivászatot, cimborák!





Bejegyzések 1 - 5-ig. Összes bejegyzésed: 5

kismaci
2011/09/23 07:32:00

Azt elfeledtem megemlíteni, hogy a térképen nem ott van a kút ahol a valóságban,, de aki keres, talál.

  A csevicékről se beszéltem de hát az már  valami más, félig víz---borvíz.(fröccs!)



Gejza
2011/09/22 16:13:42

A térképen már láttam ezt a forrást, de még nem jártam ott. viszont megemlítem, hogy nem egyedi névadás. A régebbi térképeken ezen a néven szerepelt a Pilis-hegységben, Esztergom mellett, a Búbánat völgy déli végében ma Cigány-kút néven jelölt forrás. (Az infót Dobay Páltól kaptam, aki a Pilisi Parkerdőgazdaság nyugalmazott erőfelügyelője)


Továbbá Erdélyben, a Bálványos vár allatt van a Büdös kút, amely neves orvos kút. Úgy tartották, hogy aki megmossa benne az arcát, annak meggyógyul tőle a szeme. Feltéve, ha utána egy fehérkendővel megtörli azt, és a kendőt a forrás melletti mogyoró bokorra köti. Ott jártamkor már nem volt meg a mogyoró bokor. Állítólag a kerületi orvos kivágatta. De a környező bokrok és fák teli voltak rájuk kötött fehér szallagokkal.



dalos
2011/09/21 11:55:29

Pont a Bakony felé indulok, és örömmel olvastam erről a vicces nevű forrásról. A Bakonyerdő Zrt. honlapján megtalálható, és olvasható hogy milyen gázfeltörések miatt kapta nevét. Lehet hogy ezért van külön "íze"...



easybiker
2011/09/21 09:32:04

Meglepődve néztem, tudatlanul a címben szereplő nevet, azért mert még nem jártam arra. Ha a sors és a kerék arra visz, feltétlenül felkeresem ezt a kútat.



cztamas
2011/09/20 20:04:45

Mi is szeretjük.




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.