Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 


2011. aug.20. Huszárokelőpuszta / előzetes bejárás /
2011/09/26 22:07:19 Küldte: Amadeus

2011.augusztus 20.

Előzetes bejárás / Huszárokelőpuszta /

 

2005-ttől ismerem ezt a területet, Kőris hegy nyugati oldalát. Tavaly megint jártam erre felé, de nem minden részén. Például az új erdészeti feltáró úttal már tavaly is találkoztam, de csak most volt alkalmam meg is nézni teljes hosszban. Tavaly Kőris hegy felől jöttem és nem mentem ki Huszárokelőre, így nem láttam az egészet, már jó ideje. De hazahúzott a szívem!

 Jól esett ismét szétnézni a vadászház udvarán!

Miután jól szétnéztem és kiérdeklődtem magam, elindultam. Műúton át, majd a kis portaépület mellet el a Gerencén átvezető fahídon keresztül.

Nagyot nézetem az új fakitermelő út láttán. Ennek előtte a szántóföld szélén lavírozott az út jó darabig, amit nem is egyszer befolyt a sár. Most határozott, kövezett út vezeti az embert. Közben érintettem, a viszonylag nem is oly régen felfestett zöld jelzést is. Ezért jó mindent átbóklászni.

2005-ben erdészeti üzemi térképpel vágtam neki a területnek. Mikor odaértem egy üzemi ponthoz, akkor a térkép alapján mindig pontosan tudtam, merre is vagyok. Így sosem keveredtem el.

9/1-es pont után nem sokkal, amint felértem az emelkedőn, ott látni a három egymás mellett fekvő bükk rönköt, ott nem messze értem el a Nyírmegyi utat. Nem árulom el hol is van az a Nyírmegy. Majd eljöttök egyszer és megnézitek.

A 20-as ponttól felfele tartva a Kőris hegyre, nem volt erős az emelkedés. Néha ki-kimentem a gerincre, hogy lenézzek az alattam, a mélyben húzódó Márvány-árokba.

Jól éreztem magam újra otthon. Én itt otthon vagyok, szeretem ezt a helyet, sok-sok részletéhez emlékek kötnek! Olyanok, mint amit láthatsz is, hogyan megterítettem az ebédhez.

Kőris hegy tövében nekiálltam szemetelni, hogy mire jöttök, legalább a nagyja ne legyen ott. Te, pillanatok alatt lett egy szatyor szemét. De hova is tegyem? Szerencsére találtam egy kukát. Kőrisen nincs szemetes, csak nekem létezik az a kuka.

Mint, ahogyan a kilátó alatti kövön is csak én láthatom, amint a kőbe belevésette a nevét Gróf Eszterházy. Bogászd át és ha megtalálod, legyél nagyon, nagyon boldog. Hisz alapból csak kevesen tudnak róla.

Forgalmas hely a Kőris, jó páran voltak fent most is. Folyamatosan érkeztek.

Kőrist elhagyva, visszafelé ballagtam északi irányban a turistaúton. addig, ahol a kék sáv jelzés elkanyarodik Kisszépalma felé. Én meg, vele szemben, a 122-es üzemi pontnál az ellenkező irányba, lefele a Márvány-árokba.

 Régebben nem volt ennyire átjárva sem a felső része, sem az alsó része, teherautók által. Ez volt benne a szép. De így is meg van a varázsa. Készítettem pár képet itt is. A Márvány-árok, beletorkollik a Répás-árokba és így ér le Huszárok előre. Nem oly rég még zárt lombozattal. Most viszont beindultak a fakitermeléssel az alsó részen,  már a Nyögéri ároktól. Fájt a szívem, mert emlékszem, még a hosszú, zárt lombozat alatt futó árokra. Az alsó részen nem volt út, majd csak a Répás-árok legalsó részén.

Ha már unod, ezt a számodra sok ismeretlen nevet, támpontot, akkor itt az ideje, hogy el gyere!

A helynek a titka téged is vár!

Címkék: Huszárokelőpuszta Kőris Hegy Amadeus Nyírmegy

Bejegyzések 1 - 4-ig. Összes bejegyzésed: 4

Amadeus
2011/10/07 21:55:01

Szeretnék veled egyszer összefutni és ezekről jó sokat beszélni! nagyon érdekes számomra, hogy anno, meglehetősen ismerted a környéket. De jó lenne hallani tőled erről bőveben. Tudsz a kerekes kútról is? Te még láttad a kisvasútat is, ami a Kék hegyre ment fel?Gejza
2011/10/07 10:59:56

69 karácsonyán jártam a bakonyi KÉK túrát. Aztán amikor a reptéren dolgoztam gyakran megfordultam a távolkörzeti radar állomáson. Akkoriban sokat csavarogtam a hegyen, és meglehetősen ismertem is a környéket. De ennek bizony van már vagy húsz éve. Utoljára Pápateszérről mentem fel az erdőn át Köris-hegyre, majd tovább délre Herendre.Amadeus
2011/10/05 00:19:42


Gejza írta:

A Nyírmegy a Márvány ároktól északra, a Két-Csúcs-árok és a Régi kunyhó-árok közötti hátság. Az 1800-as évek közepén, amikor tarra vágták az erdőt, csak a vadgyümölcs fákat hagyták meg.Hajdan én is sokat jártam arra. Jó voplt felidézni a régi emlékeket. Persze a régi szekér utak szebbek voltak, mint a mai fakitermelők...


Szevasz Gejza!

Nagyon örülök, hogy találkozhattam olyannal, aki ismeri szintén azt a területet. Szeretném újra folytatni a feltárását, az átmászkálását.. Így is már eléggé jól átjártam és tavaly óta újra járhattam arra, majd meg most. Jó volt újra feleveleníteni az emlékeket. Tudsz egy kerekes kútról a Pál házához közel?

Én találtam, de nem tudom, hogy mikor és miért épült? Olyan magasságban, fent? Vannak ilyen dolgok, amikről nem igen tudom a pontosat. Nagyon érdekelnek az ilyen részletek!

Jó volt bejárni ezt a nagy területet, fokról- fokra: Márvány árok környéke, Levélkúti árok környéke, Hálóvetá árok, de újra kell frisíteni az emlékeket és vannak még hiányzó kockák. Aztán, ott van a kőris heggyel szembeni terület, a Huszárokelőpuszta alatti terület, arra lefele Bakonybélnek. Te jártál ott amikor mégh járt a kisvasút?

Köszönöm a hozzászólásod!Gejza
2011/10/04 22:30:34

A Nyírmegy a Márvány ároktól északra, a Két-Csúcs-árok és a Régi kunyhó-árok közötti hátság. Az 1800-as évek közepén, amikor tarra vágták az erdőt, csak a vadgyümölcs fákat hagyták meg.


Hajdan én is sokat jártam arra. Jó voplt felidézni a régi emlékeket. Persze a régi szekér utak szebbek voltak, mint a mai fakitermelők...
*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.