Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

A Harlekinkatica - új közellenség?
2011/11/08 19:32:50 Küldte: petour

     A novemberben szokatlan meleg, verőfényes időjárás sokakat csal ki a természetbe. Nagyon sok kisgyermekes család kereste fel a hétvégén a közelmúltban átadott, szép erdei környezetben kialakított új Katalinpuszta-i játszóteret és kirándulóközpontot is.

Azoknak viszont, akik a tanösvény bejárására is vállalkoztak, szokatlan élményben lehetett részük: a napos réteken furcsa mintázatú katicabogarak ezrei rajzottak a levegőben. A szülők és a gyerekek először örömmel nézték az ismerős bogárkák tömegeinek látványos légi táncát, amelyek azonban rászálltak mindenre és mindenkire, ellepték az embereket, bemásztak a ruházatuk alá, sőt megpróbáltak bejutni az orr- és fülnyílásokba is. 

Ennek már fele se tréfa: mindenki igyekezett lesöpörni magáról a tolakodók százait és amikor az egyik kisgyerek felkiáltott, hogy "Ezek harapnak" - a sok kiránduló menekülőre fogta a dolgot. Egy apuka még megjegyezte: "Hitchcock katicái..." - aztán nyomás be az autókba és hazáig meg se álltak.

        A kellemetlen, furcsa mintázatú bogár a Harlekinkatica (Harmonia axyridis)! Eredetileg távol-keleti, szibériai elterjedésű katicafaj. Észak-Amerikába és Európába a levéltetvek elleni védekezés céljából telepítették be. Az első, 1988-ban leírt, önfenntartó populációból mára az USA leggyakoribb katicafajává vált, kiszorítva az őshonos fajokat. Európai elterjedése a 90-es évek közepén kezdődött, amikor Franciaországban, Hollandiában és Belgiumban kereskedelmi forgalomba hozták, mint a levéltetvek elleni biológiai védekezésben felhasználható ragadozó fajt.

A harlekinkatica a burgonyabogárhoz és a kukoricabogárhoz hasonlóan pár év alatt meghódította Európa legtöbb országát, veszélyeztetve ezzel az őshonos katicafajokat. Magyarországon 2008-ban észlelték először. Elterjedésével a legnagyobb problémát az őshonos katicafajok kiszorítása jelenti. Nagyobb testméretével, gyors szaporodásával egyszerűen megelőzi a mi kisebb őshonos fajainkat, és a táplálékot eleszi előlük, így azok egyszerűen éhen halnak.

A levéltetvek meggyérülése esetén szívesen fogyaszt el más rovarokat is, így például a rokon katicafajok petéit, lárváit. A hazai fajokkal ellentétben nagy távolságokat képes repülni, így terjedése gyors, természetes ellensége nem sok van.

A növényvédő szerekkel szemben is sokkal ellenállóbb, mint pl. a mi hétpettyes katicánk. Mivel a szaporodásához nem szükséges előzetes nyugalmi állapot (a gyakoribb őshonos fajoknál ez elengedhetetlen), ha az éghajlati körülmények megfelelőek, évente 2-4 nemzedéke is kinevelődhet.

A harlekinkatica bizonyítottan ragadozója a Hétpettyes, a Kétpettyes és a Tizennégy-pettyes katicabogárnak, ezért magyarországi megjelenésével e három faj jelentős megritkulásával, esetleg kihalásával kell számolni!

Az őshonos rovarfajok veszélyeztetése mellett komoly károkat okozhat a mezőgazdaságnak is. Állati eredetű táplálék hiányában előszeretettel megrágja a bogyós gyümölcsöket, mint például a szőlőt. Pollenfogyasztásával, a virágok megrágásával csökkentheti a termés mennyiségét. Nagyobb tömegben a szőlő közé keveredve rontja a bor ízét.

Jelenléte az emberi környezetben zavaró lehet, különösen, amikor a telelni vonuló állatok késő ősszel nagy tömegekben költöznek be az emberi  környezetbe. A lakásokba télre beköltöző állatok bár nem veszélyesek, de sok ember kellemetlennek tartja a lakásában a téli napokon nemritkán százasával előmászó bogarakat. A harlekinkatica meg is haraphatja az embert, melynek következtében allergia alakulhat ki.

Amint a fenti képen is látható, a harlekinkatica színezete nagyon változatos, felismerése így nem is annyira könnyű feladat.

A fajnak Európában három színváltozata terjedt el:

1. Harmonia axyridis forma succinea:

A szárnyfedők sötétebb vagy világosabb narancssárgák, esetleg vörösek. 15-21 fekete pont van rajtuk. Az előtor hátán általában világos alapon sötét M (vagy fordítva nézve W) alakú mintázat van, esetleg a fekete foltok teljes összeolvadásával trapézalakzat is keletkezhet.

2. Harmonia axyridis forma spectabilis:

Szárnyfedői feketék, rajtuk 2-4 vöröses folttal. Ez az alak hasonlít a kétpettyes katica néhány sötét változatára, azonban a harlekinkatica piros foltjai sohasem terjednek ki a szárnyfedők felső szegélyéig, és előtorukon is általában lényegesen nagyobb a fehér terület. A fejen fehér színű, háromszögletű folt van.

3. Harmonia axyridis forma conspicua:

Szárnyfedői feketék, rajtuk 2 piros folttal. A piros foltok közepén gyakran apróbb fekete foltok vannak.


(A fenti bejegyzés Pozsgai Gábor ökológus információinak felhasználásával készült.)

Címkék: Invázió





Bejegyzések 1 - 9-ig. Összes bejegyzésed: 9

maris
2011/11/15 20:23:14

Na, Katalinka szállj el, mert jönnek a törökök ...



Ejszaka_Portyazo
2011/11/11 12:39:27

És mi lett a raktárkészlettel? :)



Gejza
2011/11/10 20:36:22

Mivel bort csak elvétve iszom,  a szőlőmet kivágtam, s az eredetileg borospincének épült vityillót kulcsos-házzá alakítottam.



easybiker
2011/11/10 19:40:59

Kiszabadult a "szellem" a palackból! 


Ezt az inváziót megfékezni nem hiszem hogy egyszerű feladat lesz a jövöben. Úgy gondolom, hogy az ilyen írányú inszekticides kezelések, az őshonos fajok kihalását gyorsítaná meg... 



Ejszaka_Portyazo
2011/11/10 18:43:21

G: te borospincékben szoktál aludni? :D



Ejszaka_Portyazo
2011/11/10 12:32:53

Ezek is harlekinkaticák?:

http://www.turatars.com/gallery/view/id_105958/field_time/title_katica/



szilaci
2011/11/09 20:03:36


" ...Megtelepedését követôen, az egyik leggyakoribb hasznos ízeltlábú ragadozóként,számos kártevô szabályozásához járul hozzá. Elterjedése viszont nagy veszélyt jelent több ôshonos ízeltlábúra, ezért a harlekinkatica betelepítése mára az elhibázott biológiai védekezés iskolapéldája lett..." idézet Pozsgai Gábor egyik cikkéből


 




Gejza
2011/11/09 00:21:52

Igen, sajnos a Balaton-felvidéken is tömegesen költöznek be a borospincékbe és hétvégi házakba. Kellemetlen, amikor éjjel rámásznak az ember arcára.



petour
2011/11/08 20:37:57

Jómagam is így vagyok ezzel: tisztelek minden életet, - ezért nem is írtam oda a felhívást, hogy "irtsuk tűzzel-vassal a Harlekint!"

(Mellesleg úgy se tudunk többé megszabadulni tőle, akárcsak a krumplibogártól, a fehér szövőlepkétől,  kukoricabogártól, a parlagfűtől és a többi amerikai átoktól...)




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.