Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Nyelvünk gazdagsága - egykor
2011/11/12 16:58:20 Küldte: karcfali


A magyar nyelvről, ill. a nyelvekről kibontakozó beszélgetés kapcsán Dugonics András hatalmas munkájából, az 1820-ban megjelent Magyar beszédek és jeles mondások c. gyűjteményből idéznék (a korabeli írásmódot meghagyva). Ebbe gyűjtötte a szerző a magyar nyelv "hervadathatlan virágai"-t, egy olyan korban, amikor az élet, így a nyelv is még nagyon különbözött a maitól. Nézzük csak egyetlen mondás néhány változatát.


Egy húron pendűlnek. Egy gyékényen árúlnak. Egy hajóban eveznek. Egy malomban őrölnek. Egy nótát fúnnak. Egy oskolába járnak. Egy mestertűl tanúlnak. Egy bakot nyúznak. Egy lukba járnak. Egy szűrűn nyomtatnak. Egy szelen szelelnek. Egy szín alatt hevernek. Egy disznót pörzsölnek. Egy rónán járnak. Egy vágásra találnak. Egy szemmel néznek. Egy füllel hallanak. Egy kézzel tapogatnak. Egy útra indúlnak. Egygyütt járnak kelnek. Egy fába vágnak. Egy tehenet fejnek. Egy horgat vetnek. Egy gügyüt törnek. Egy kilincset rántanak. Egy hójagba fúnnak. Egy fazék mellé szítanak. Egy bogrács alá tüzelnek. Egy rüht vakarnak. Egy bibét fájlalnak. Egy kemencébe sütnek. Egy tálba morzsolnak. Egy dudára ugranak. Egy tóban halásznak. Egy tanyán dolgoznak. Egy lovat nyergelnek. Egy kuckóba bújnak. Egy patkán ülnek. Egy terht válalnak. Egy tombácon faragnak. Egy gúzst kötnek. Egy levet hörpölnek. Egy koncon rágódnak. Egy kesztyűbe fújnak. Egy igát vonnak. Egy lapáttal szelelnek. Egy hójagbúl dohányoznak. Egy szekér farkon űlnek. Egy szánon csúsznak. Egy szem bé kötösdit játszanak. Egy macskát símogatnak. Egy szőllőt kapálnak. Egy kápolnába járnak. Egy dögöt hántanak. Egy tűkörbe néznek. Egy kanállal ösznek. Egy késsel szelnek. Egy villával szúrnak. Egy tálba aprítanak. Egy dobot vernek. Egy csávát fordítanak. Egy követ hengerítenek. Egy pokolba bújnak. Egy szemeten kotoráznak. Egy pocsban locskálnak. Egy búzát aratnak. Egy zabot kaszálnak. Egy regét dallanak. Egy kemence mellett fütöznek. Egy pénzen vesznek. Egy kenyeren élnek. Egy disznót hízlalnak. Egy szegen fügnek. Egy kemencét pemetelnek. Egy kovászszal élnek. Egy tésztát dagasztanak. Egy tekenőben gyúrnak. Egy kemencébe hánnak. Egy kádba förödnek. Egy tehenet fejelnek. Egy kását fúnnak. Egy tányért nyalnak. Egy vallást tartanak. Egy Urat szolgálnak. Egy réten kaszálnak. Egy lantot vernek. Egy kötelet gyártanak. Egy lisztet szitálnak. Egy Bográcsba hánnak. Egy lócán fekszenek. Egy kúcscsal élnek. Egy bakot hajtanak. Egy paripán nyargalnak. Egy nyeregben ülnek. Egy korpán híznak. Egy csordában vannak. Egy gúnárt mellyeztenek. Egy ösvényen járnak. Egy falatot ösznek. Egy faluban zsidóskodnak. Egy táncot járnak. Egy ördögöt szolgálnak. Egy parét főznek. Egy talpat cserzenek. Egy rámán varnak. Egy húrt penditenek. Egy járomban járnak. Egy fazékban főznek.





Bejegyzések 1 - 3-ig. Összes bejegyzésed: 3

petour
2011/11/14 22:22:35

Örömmel olvastam nyelvi témájú blogod, amelyet nyilván tudatosan időzítettél a magyar nyelv napjának előestéjére!

Aki esetleg nem értesült róla: az országgyűlés szeptember 26-án egyhangúlag, 339 igen szavazattal (kivételesen
ellenszavazat és tartózkodás nélkül) november 13-át a magyar nyelv
napjává nyilvánította, hogy évente egyszer a közfigyelem ráirányuljon a
szellemi-kulturális örökségünk és nemzeti identitásunk alapját jelentő
magyar nyelvre.

S hogy' miért éppen november 13.? E napon tették a
magyart államnyelvvé 1844-ben...



repeics
2011/11/12 18:43:20

Ami igaz, igaz, ha éppenséggel nem ez lenne az anyanyelvem, nem hiszem, hogy elkezdenék magyarul tanulni...



Angyom
2011/11/12 18:38:29

Nem semmi! Nem hiába nehéz a magyar nyelv. Lehet pont nem e miatt, na de amire valaki ennyi mindent megtanul értelmezni... És ez, ahogy említetted, csak egy mondás változathalmaza. 

Mennyi minden van még..... 




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.