Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

A Horthy-csúcs
2011/11/14 08:35:24 Küldte:

 Az utóbbi három évben hatszor is megfordultam a Radnai-havasokban. Ez sok, vagy kevés? Erre azt mondom, hogy soha se elég. Tán soha nem mászom meg a hegyet, ha nem hagyom el szülőföldem, azt a páratlan szép vidéket, ami Csíki havasok és a Hargita ölelésébe esik. Ott kijöttem a házból, és bármilyen irányba indultam félórán belül fenyőerdőben találtam magam kiránduló hangulatban.

A magyarországi turistának arra fele sláger a Gyilkos-tó és Szent Anna-tó, mert ezek gépkocsival bejárható helyek. Istenem, hányszor jártam az Anna tónál, persze akkoriban gyalog. Ha rokonok érkeztek M-országról már tudtam mi vár rám; vidd fel őket fiam a mindkét tóhoz, hangzott apám parancsa és én mentem télen, mentem nyáron mentem, amikor csak kellett. Aztán jött apám ötlete, építsünk egy házat ott fent a rengetegben, a ház elkészült, patak folyt át az udvarán, ott volt a borvíz és a mofetta. Attól kezdve csak ide jártunk. Az idő, közbe oda tellett, hogy Apám elment én meg ide jöttem. Ide, ahol sok a hegy csak nem látszik a házaktól. Uram! Mennyire hiányzik ennek a kis országnak egy magas hegy és mennyire nekem?

 Horthy-csúcs? „Hazánk jelenleg legnagyobb hegységének, a Radnai-havasoknak megismerése méltán ösztönzi kirándulásra azok százait, akik még nem jártak rajta.” Ez egy mondat 1943-ból.

Az a csúcs az a legmagasabb, ha felbukkan, rögtön megmutatja tragikus szépségét.

De ennél fontosabb, hogy mielőtt megnyílnak a szemek és néznek és gyönyörködnek, nyíljék meg a lélek is s lásson messze a mélyre.

1944. január, itt történt a magyar hegymászás történetének legnagyobb tragédiája.

1796. augusztus, amikor a természetjárást még hírből sem ismerték, három magyar tudós mászta meg a csúcsot és tanulmányozták az ott talált növényeket.

Ez a hegy, harangoz, hívogat és beszél a múltról és a jövőről. Már érzem a gyanta-és, fenyő illatát, meredek füves részek, sziklafal, patak, jéghideg forrás, smaragdzöld tó.

 Rövid az idő a körültekintésre, jönnek a felhők a felséges kilátás hamar eltűnik. Ilyen minden boldogság, rövid és eltűnik. Elvonul az eső, kisüt a nap, ragyog a sok vízcsepp a fenyőtűkön, itt nincs hütte, nincs tumultus. Ilyenkor úgy érzem az enyém az egész hegy.





Bejegyzések 1 - 9-ig. Összes bejegyzésed: 9

Ejszaka_Portyazo
2011/11/16 10:26:25




hajduviki
2011/11/15 21:18:01

Attila, rég hallottam felőled és most örültem, hogy elolvashattam ezeket a szép gondolatokat!

Remélem jövő nyáron találkozunk Erdély valamelyik gyönyörű helyén!!

Üdv., Viki



simona
2011/11/15 19:06:46

Csatlakozom Kornél véleményéhez , nekünk is sok emléket hagyott a Radnai   Biztos, hogy fogunk még arra túrázni.

Nagyon tetszett az írásod, hangulatában Wass Albert sok szép gondolata jutott eszembe, amiket a természet szeretetéről írt.

Köszönjük !!!! Andi




kornel
2011/11/15 15:41:08

Szia Attila!


Ahogy elolvastam az írásodat  eszembe jutott a nyári  általad szervezett Radnai túránk.  Gyönyörő volt a Radnai még úgy is , hogy az időjárás nem kényeztetett el bennünket. Nam múlik el úgy hét , hogy ne gondolnék azokra a napokra. Attila köszönet  a túráért!!!!!


Üdv:Kornél



Karpatfi
2011/11/14 21:35:50

Nagyon tetszik amit írtál.Édesapám néha honapokat töltött a hegyekben és mitután megszülettem és tudtam járni,vitt engem is.Aztán kiköltöztünk Magy.-ra és már neki nem volt lehetősége otthon kirándulni.Sajnos az idén meghalt ,de az utolsó kivánsága az volt hogy vigyem haza a Révi szorosba a hamvait .Most már őrzi a szorost.



Angyom
2011/11/14 20:37:21

A Monarchiától kezdve csak alacsonyodnak a legmagasabb hegyeink.

Mily dicső volt akkor kimondani a 3905m-es Ortlert, most épp karcoljuk az ezret. Szerencsére felűlről. Volt már a Gerlachfalvi és a Nagy-Pietrosz is(ha jól tévedek) a max magasság. reméljük lejjebb nem lesz már soha...  



repeics
2011/11/14 16:59:54

Tényleg ilyen a boldogság... de nem tűnik el... mert az ilyen emlékezetes boldog pillanatok aztán egy életre megmaradnak bennünk ...




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.