Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Édes anyanyelvünk 5.
2011/11/30 15:19:14 Küldte: Gejza

Hímzés a térképen

 

Hajdan a leányok kedvesüknek szépen hímzett keszkenőt, vagy más néven jegykendőt adtak. Hímzésen ma azt értjük, amikor a tűbe fűzött színes fonalat a vászon nyílásán áthúzva az anyagra cifra mintákat készítünk. A szó valódi értelme azonban kiveszett már nyelvünkből.  Helyneveinkben itt-ott még is visszaköszön:

A Zemplén-hegység térképet böngészve Sima községtől észak-nyugatra kb. 800 méterre találunk Hímváró-sziklát. Egyéb olvasmányaim alapján vannak sejtéseim mit is takarhat ez. Bizonyára ide várta titkos kedvesét a leány.

A Badacsony déli oldalában szintén van egy szikla. Erről a nép-rege azt tartja, ha két egymást szerető fiatal holdtöltekor, háttal a Balatonnak reáülnek, egy éven belül egybekelnek. Az ezernyolcszázas évek elején Kisfaludy Sándor romantikus költeményt is írt erről. Ennek hatására később a bazaltasztalba leveles ágakat és rózsát véstek, s a mai térképek már, mint Rózsakö-vet jelölik.

Másutt is találunk hasonló jelentésű helyneveket. Ilyen például a Balaton Györök feletti Szerelem-domb, vagy Csongrád megye legmagasabb pontja az Öttömös melletti Szerelem-domb (128 m)

 

Anonymus (P. mester) krónikájának (17) magyar fordításában ezt olvashatjuk:

„A fönt említett Turszol pedig Árpád vezér kegyelméből ama hegy lábánál, ahol a Budrug a Tiszába ömlik, nagy földet kapott és azon helyen földvárat épített, mely most a jelenben Hymusuduornak neveztetik.”

Vajon kik építhették ezt a Tisza parti földvárat? Erre a kérdésre maga Anonymus adja meg a választ egy másik fejezetében (18):

„Bors pedig… jó szerencsével megindulván, parasztoknak sokaságát összegyűjtvén, a Boldva folyó mellett várat rakatott”

Bors vitéz vára a határvidéki gyepürendszerbe tartozott, Tarcal vitézé meg a „Hymesuduor”, az Alföld peremén a Tiszánál volt. A nép építkezésének módját, a közelben található anyagok határozzák meg. Földvárat ott építettek, ahol kő helyett földdel, fával, sövénnyel kellett beérni.

Ahogy már előző írásomban elmondtam, a sövény vár úgy készült, hogy a földbe ásott karókat fűzvesszőkkel egymáshoz erősítették, majd két ilyen falközét földdel meghányták, s a tetejébe líceum vesszőket szúrtak.

A hymesudour”, mint az udour (=udvar) rész mutatja összetett szó. Ebben tehát a hymus, az udour jelzője: mint jelzői melléknéven képző az –s, a tő a hym (ejsd: hím) Tehát, annak kell utána néznünk, hogy a sövényfonásos földvár nevében az udvar szónak lehet-e olyan jelzője, melyben a tő: hím.

Ecsedi István „Népies halászat a Közép-Tiszán és a tiszántúli kis vizeken” című munkájában (A Debreceni Déry Múzeum Évkönyve 1933, 123) a következőket írja: A lésza készítése… A vesszőket vastagabb végükkel a földbe szúrja és azután a vékony, hajlós vesszővel a szükséghez képest áthímeli”

A kisvizi halász a szép nádszálakat egymás mellé állítja, aztán náddal, gyékénnyel összehímeli…

Máshol meg ezeket olvashatjuk:

„Tavasszal a madarak hímeznek” (Kassai J. Szókönyv II. 429.)

„Átmegy a hímzés a mesgyén” (Bakó Elemér MNy. 37:337.)

 Sárközben az öreg nádazók a tetőre rakott nádkévéket a sulykoló fával eligazítják, a vonókéssel egyenesre vágják, majd a hímfával keresztülszúrva, dróttal (régebben fűzveszőkkel) korcolták össze.”

A Csallóköz térképén Hímző-rétet találunk, ahol a teheneket és a falu bikájához terelték.

Szintén e gondolatsorhoz tartozik még, Kubinyi Ágoston „Magyarországi mérges növények” című 1842-ben Budán, megjelent munkájában a virágról ezt írja:

Virág (flos), melyben a nőszés véghez megy, a növény-szaporításra szolgál.

Mint láthatjuk honfoglaló őseinknek is megvoltak a természetes szükségleteikre a maguk kifejezései.

A ma használt ige a babona és boszorkány szavak családjába tartozik. Utóbbi lerövidüléséből keletkezett, s a keresztyénséget hirdető térítőkkel került nyelvünkbe. Erre is van egy példa mondatom:

„A leány szépségével megbabonázza  a legényt, aki szerelembe esve megbosz(orkányoz)za  kedvesét.”

 

Ajánlott irodalom:

Dr. Mészöly Gedeon: A babona és boszorkány szavak eredete.

Dr. Mészöly Gedeon: Ómagyar szövegek nyelvtörténeti magyarázatokkal. Tankönyv kiadó 1956.

Szádeczky-Kardoss Géza

szadeczky-kg@freemail.hu

+3630/35-439-35

 

 

Címkék: Meghímel Kancsatt Nőcsatt Babona





Bejegyzések 1 - 5-ig. Összes bejegyzésed: 5

Gejza
2011/12/03 10:49:37

Azt gondolom senkinek sem kell különösebben magyaráznom, hogy a "Hymesuduor"-ban, a halász eszközök hímelésében, vagy az ünnepi öltözet hímzésében a példát a nyelv, a nemi élet nyílásba helyezett eszközéről vette.


Amíg a hímzés egyszerre jelenti a vászon lyukán átfűzött fonalat (tehát a munka végzést), és a szöveten megjelenő cifra hímet (a kész mintát), addig a hímestojáson már csak a tojás díszes voltát értjük.


Hogy ez mennyire így van, gondoljunk csak Arany János Toldijának első énekére:


Itt van ím már a had, Laczfy nádor hada. / Itt kevély hadával Laczfy Endre maga. / Délcegen megüli sárga paripáját, / Sok nehéz arany hím terheli ruháját. / És utána nyalka, kolcsagos legények / Tombolván alattuk cifra nyergű mének.


Így mondatba foglalva már egyértelműbb, hogy az "aranyos hím" a ruha díszítése. Míg a "cifra" a nyereg virág motívumos voltára utal.


 



Gejza
2011/12/02 22:32:04

Kedves Csilla! Ez a vers fergeteges, köszi, hogy feltetted!


Vannak emberek, akiknek ilyenre áll az agyuk. Egyszeri olvasat után, oldalakat tudnak idézni a versekből. Gondolj csak a TV-ben a Lyukas-óra résztvevőire!


 Hajdan volt szerencsém találkozni rím-hányó Romhányival, kiből csak úgy dőlt a hülyeség, s minden kérdésre rímekben válaszolt.



Gejza
2011/12/02 22:14:54
Kedves Ángyom!
A györöki Szerelem-dombot a turista térkép jelöli, de a felirat már nem fért a térképre. A Szép-kilátótól északra, az Apró-hegyektől délre, a Gara-hegyi Bél Mátyás kilátó és a Pap-hegyi Batsányi János kilátó között helyezkedik el. A piros sáv, a sárga +, és a sárga háromszög turista jelzések által határolt területen.

A nép monda úgy tartja, hogy a vad-leányok énekükkel ide csábították az erdőt járó legényeket, hogy kedvüket leljék bennük. Így hát ha egymagad járod az erdőt, csak a vad-lányok dalát kell követned!

Talán te is hallottad már azt a félig vicces mondást, amikor a másnapos, kialvatlan legénynek azt mondják: Tán vadlányokkal háltál?


Angyom
2011/11/30 23:24:17

Kedves Csilla, fantasztikus a vers! Vajon mennyit kell egy ilyenhez agyalni? 



A györöki szerelem dombról nem hallottam még, ideje lenne meglátogatni közel van. No de nem egyedül! 

A Rózsa kőnél volam tán' 15 évvel ezelőtt... Köszi az infókat!



repeics
2011/11/30 19:06:58

A magyar nyelv tényleg utánozhatatlan, ezzel épp ma találkoztam :)


Falu végén kurta kocsma csak e betűvel !

Telepszegleten szeszelde
csermely mellett elhelyezve,
benne kedve tetszelegne,
teszem fel, nem esteledne.

Egek rendre estelednek,
erek, berkek csendesednek.
Dereglye sem megy keresztbe,
hever e fekete csendbe.

Szeszelde bezzeg nem csendes,
zeng-peng benne zene rendes.
Szesz ereje szerteterjed,
embereknek kedve gerjed.

Hej, menyecske, kedves lelkem,
erjedt hegylevet kell nyelnem!
Legyen hetven esztendeje,
de meg heves szesz ereje!

Zenemester, sebesebben!
Kerekedett fene kedvem.
Keresetem szerteverem,
lelkemet meg eltemetem.

Megjelennek rendelettel:
csendesebben kedvetekkel!
Telep feje heveredne,
esetleg elszenderedne!

Legyen vele beste lelke,
te meg eredj fene helyre!
Zene zengjen, szedte-vedte,
pendelyemnek lehet veszte!

Esmeg mennek, reteszt vernek:
Legyenek csendesek kendtek!
Szentek lelke legyen velek,
kedves egyetlenem beteg.

Feleletet egy meg nem tett,
berekesztnek szesznyeletet.
Zene menten befejezve,
s szertemennek csendesedve

(Kérdés: Vajon ezt melyik más élö nyelven lehetne így elmesélni, 2011-ben?)



*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.