Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Szurdokok és sziklák. 2011.04.05.
2011/12/04 19:09:04 Küldte: domi

2011.04.05. Szurdokok és sziklák

Kérek egy kávét, két tejszínnel, három cukorral. A pultos hölgy kedves mosollyal készíti, közben érdeklődik. Nem volt hideg fent az éjjel? Mosolyogva válaszolok. Kint minden bizonnyal, de a hangárban a tűz mellett, majdnem melegünk volt. Látom a szemében, őrültek ők sem komplettek! Kimegyek a többiekhez, épp most futott be a busz. Úgy látom teljes a csapat, mindenki itt van, aki jelentkezett, így nem is húzzuk az időt! Indulunk a Szurdok tanösvény felé. Hó-hó  bocsi, Illetve egy égtájjal más irányba, de miért is, és hogyan jött az ötlet?

Nos, szombat késő délután miközben várakoztunk Legeára, egy úr lépett az asztalunkhoz a kocsmában. Illedelmesen bemutatkozott, ki ő és mivel foglalkozik. Kiderült a pilisszentkereszti tájház gondnoka. Oké, ilyet hallottunk már, meghallgatjuk oszt megyünk a dolgunkra, hozzá meg nem, mert hát nincs a tervben, meg nem is olyan izgalmas egy tájház, szögezzük le bátran. Azonban pár mondattal igencsak belénk fojtotta a szót! Pedig nem vagyunk egy könnyen lebeszélhető emberek, de csak hallgattuk, próbáltuk követni a gondolatmenetet és igyekeztünk válaszolni a kérdéseire. Persze nem sikerült jó választ adni, a kíváncsiságunk viszont egyre nőt! Ekkor jött az ötlet, a csapatot elviszem ide, kell ez nekik, akinek meg nem az majd kint várakozik. Nos, így került a képbe a tájház.


A házban számtalan népművészeti alkotás, századforduló előtti idők munkaeszközei mellett, megtudhatjuk a régi idők emberei hogyan éltek, mit dolgoztak, mennyire kreatívak és ügyesek voltak. 

Itt megemlítem, ők szemetet nem termeltek, mindent hasznosítottak, műkajákat nem ettek, igaz akkoriban nem is volt műcucc. Mindent maguk készítettek, a bútoroktól kezdve a munkaeszközökön át a ruháig persze az állattartást és a betevő falatokat sem hagyhatom ki. Most ugyanezt egy városi lakásban… A tájház a templom mellet található.

Nos megnéztük, meghallgattuk, irány a szurdok. A patakban alig van víz, az elmúlt időszakban nem sok eső eset. A szurdok történetéről csupán két mondat.  A Dera (Kovács) – patak mélyítette szurdokvölgy a Pilis mészkőszirtjeit és a Visegrádi-hegység vulkanikus kőzeteit elválasztó törésvonal mellett található...

Bővebben: http://turakaland.blogspot.com/2011/12/20110405-szurdokok-es-sziklak.html


Címkék: Kalandorok Túrakaland Domi Szurdok





Bejegyzések 1 - 2-ig. Összes bejegyzésed: 2

domi
2011/12/05 18:55:25

Keresztbe kasul bejártuk már. Legközelebb megnézzük, jó ötlet! Köszi! 



Ejszaka_Portyazo
2011/12/05 17:13:26

Ajánlom a szurdok felett futó ösvényt is, megér 15 percet :)




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.