Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Lenn az Alföld tenger sík vidékén...
2011/12/29 14:40:38 Küldte: Gejza

 December elején barátaimmal a Kiskunságban jártunk. Kiskunmajsáról a csattogva döcögő, keskeny nyomközűvel mentünk tovább a pusztába. Apró vályog tanyák között zötykölődtünk. A vékony hó alól kilátszik a szépen zöldellő vetés. Amott néhány őz keresgél a száraz napraforgó-szár között, majd tapsifüles szalad a szántáson keresztbe. A csapat gyerekei az ablakra tapadtak. Alig akartak eljönni, s most nem tudnak betelni a sok látnivalóval.

Szikrázó napsütésben kászálódunk le a Móricgáti tanyáknál. A sínek mellett öt fogat vár ránk. Időbe telik, míg mindenki megtalálja a helyét. Előbb szántók és gyümölcsösök között kanyargunk, a lányok ijedten sikoltanak, amint a kocsi egyik oldala lehuppan az árokparton. Majd a füves pusztára érve már toronyiránt galoppozunk az Ősborókás szélén álló istállók felé. Jártam már a borókást madárdalos májusban, sátorral bóklászva végig Dabastól Petőfi-szálláson át, Kunfehértóig. Akkoriban még szigorú védelem alatt állt. Az oroszok védték tankokkal meg gépágyúkkal. Időnként becsapódott egy-egy eltéved löveg, de ez a madarakat, és a ritka pusztai növénytársulásokat nem zavarta.

A Pásztor Múzeum most zárva. Az ivót is csak a mi kedvünkért nyitották ki. Az istállókban kisbéri magyar félvérek ropogtatják a zabot. A korlátok mellől végig nézzük a „puszta ötös” bemutatóját, amikor elöl három, hátul a két ló farán állva együtt hajtja a csikós a lovakat. Sokadszor láttam már az ostorpattogtató vendég csalogatót, figyelmem elkalandozik. Fogathajtó világbajnokunk felesége kalauzol most minket.

Egy kérdésre válaszolva megtudjuk, hogy a fűz csoport valaha tó volt. S a szárazságtól sínylődő fák mentén egykor ér csordogált, ahol negyven-ötven éve még horgászni is lehetett. Egy hosszú folyamat alig észrevehető jelei ezek. Az ember természetátalakító munkájának apró baklövései.

Évtizedek óta pereskednek jogászaink a Gabcsikovói erőmű miatt. Valamikor nagyon akartuk. (Legalábbis egykori pártunk és kormányunk szerint) most meg mást „akarunk” nagyon. Érvek és ellenérvek csapnak össze. Az ember már azt sem tudja, kinek adjon igazat.

 

Egy régi prédikáció alap igéje cseng a fülemben...

Amikor Jézust a római katonák a keresztfán csúfolták, csak annyit mondott: „Bocsásd meg nekik Uram, nem tudják, mit cselekednek!”

 

Alfréd Nobelről feljegyezték: Repesett a lelke, amikor a dinamit titkára ráébredt. Úgy érezte végre valami hatalmasat alkotott. A bányászok sok éves munkáját tudja percek alatt elvégezni a kőfejtőkben… És, mivé lett az emberek kezén? Százezrek pusztulását okozó, milliók szenvedését hozó fegyver. … „Bocsásd meg nekik Uram, nem tudják…”

 

Nekünk magyaroknak akarják megmagyarázni mi a folyamszabályozás, gátépítés, a vízi utak megzabolázása? Vásárhelyi Pál irányításával a mocsarak kiszáradtak, több százezer hold föld vált művelhetővé. Eltűntek a vérszívó, betegség terjesztő szúnyogok milliárdjai. De ezzel együtt a tejjel mézzel folyó halbőség is oda lett. Megszűntek a kiöntések és az ívó helyek, a kutak kiszáradtak. Az elmúlt száz évben három és fél méterrel csökkent a Duna-Tisza közének talajvízszintje. Csökkent a levegő páratartalma. Elmaradnak a hajnali harmatok. A termőföldek kiszáradnak, s a folyamatnak még nincs vége. Mert a kiszáradt földek és erdők vízmegtartó képessége lecsökkent. A lehullott csapadéknak csak töredéke tud beszívódni a talajba. Így a vízgyűjtő területről gyorsabban folyik le a csapadék, megemelve az áradások szintjét. Folytassam? …”Bocsásd meg nekik…”

 

Egy barátomnak Szolnok alatt a Tisza árterében van horgász tanyája. Négy méteres lábakra építette, gondolva az áradásokra. Pár éve már egy másik is van a telkén. Feljebbről, a nyolcadik szomszéd faházát hozta át az egyik tavaszi nagy víz. Oldalára fektette, s ablak szintig töltötte iszappal.

 

Hogy mi a megoldás? A gátakat nem lehet a csillagos egekig emelni. Nem is kell. A hullámteret kellene kiszélesíteni. A Szekszárd melletti Gemenci erdőt is elönti a Duna, attól olyan szép. Az elmúlt száz év arany érmes szarvas bikáinak egy harmada innen került ki.

A felső-Tiszán, Milotán az árteret diófákkal ültették be. Létrehozva az ország legnagyobb dió ültetvényét, számos tájfajtával.

Hány ezer hektárt borított idén tavasszal is a belvíz? Ha ezeken a területeken az intenzív mezőgazdasági művelés erőltetése helyett időszakos tárolókat hoznának létre virágzó halgazdálkodással lehetne foglalkozni a csapadékos években. Milyen áldás lett volna az öntözés lehetősége az idei száraz nyáron is?

 

Szállásunkra visszatérve estebédet eszünk, majd a termálfürdőben lubickolunk. A harmincas évek végén olaj után kutatva akadtak a forró vízre. A barnás színű, alkáli sókban gazdag, lágyan simogató vízben ellazulunk. A szabadtéri medence felett lebegő vastag párából időnként rám nevet a hold kerek képe…

 

… Dédanyámra gondolok. Ő mondott nekem történeteket a mocsárban látott lidércről, a betyárok viselt dolgairól, meg a tavaszi nagyvizekről, amikor Kecskeméttől Félegyházáig egyetlen nagy tó hullámzott a síkon. Kunszentmiklósról – ahol ők éltek – csáklyával hajtott ladikon mentek kislány korában rokon látogatóba Majsára.

Késő este a telihold világította be a végeláthatatlan, szellő fodrozta vizeket. Hajladozva susogtak a náddal szegélyezett szigetek fűzbokrai. Halkan csobbant a víz, és ilyenkor olyan hihető volt a tündér-mesék világa is…

Szádeczky-Kardoss Géza

szadeczky-kg@freemail.hu

+3630/35-439-35

 

 

 

Címkék: Kiskunság Bugac Csikósok Pusztaötös





Bejegyzések 1 - 6-ig. Összes bejegyzésed: 6

egeorika
2011/12/31 20:09:29

Mint az őrült, ki letépte láncát,
Vágtatott a Tisza a rónán át,
Zúgva, bőgve törte át a gátot,
El akarta nyelni a világot! 

A Tisza szabályozásának tervezésekor Vásárhelyi hirtelen meghalt. Így az olasz Pietro Paleocapa-t bízták meg a tervek folytatásával. Ő nem tulajdonított nagy jelentőséget az átvágásoknak, sőt a Felső- és a Közép-Tiszán feleslegesnek tartotta az átvágásokat. Javaslata szerint sok kis átvágás helyett, inkább kevesebb, de nagyobb átvágást kell megvalósítani. Azonban a kivitelezés során hol Vásárhelyi, hol Paleocapa tanácsát követték, s részben ebből erednek a Tisza mai árvízi problémái... 

 



szilaci
2011/12/30 16:44:16

Szabályozás előtti időszakban ha jött az árhullám azt nagy területre szét- és visszavezették (fok gazdálkodás). Az ártér haszonvétele viszonylagos jólétet biztosított a kor színvonalán. Az elárasztott területen a vízszintet az állandó tavak vízszintje fölött max 2 m-el tartották, ez egyébb területeken 0.5-08 m-es borítottságot jelentett. 2-3 hét múlva az ár levonult, a vegetáció nem károsult, tudott regenerálódni (zöldár).


A mostani Vásárhelyi-terv síkvidéki tározóit 4-5 m-es vízoszlopra tervezik, legtöbbjét természetvédelmi területre. Töltési és kiürítési idő 6-8 hét is lehet, így elhal, vagy visszafordíthatatlanul károsul az elárasztott  terület természetes ökoszisztémája, míg szántóterületen csak egy évi terméskieséssel kellene számolni... Betyárvilág ez tele lidércekkel.



kallaipisti
2011/12/30 10:30:45

Annyi még, hogy pár éve láttam egy katonai járhatósági térképet az országról: ott szűken vett szülőhazám nyár kivételével járhatatlannak van feltüntve, mert mocsár, sár az egész



kallaipisti
2011/12/30 10:28:01

Laikusként és békésiként szólok hozzá a laírásodhoz:

Egykor a Viharsarok, Békés tágabb környezete is mocsárvilág volt. Leírások szerint (a könyv címére sajnos nem emlékszem) felénk is a vízi járművek jelentették a fő közlekedési lehetőséget. Azóta sikerült minden lecsapolni, a folyókat keskeny árterekbe szorítani, ami rendszeres karbantartással akár működhetne is, de: nincs pénz, az ártereket és a medret is a folyók (Békés mellett pl. a Kettős-Körös) iszappal töltötték fel, így egykori földrajztanárom állítása szerint ha megmérnénk, a vízszintje nyáron, alacsony vízállásnál is magasabban van a környező terep magasságánál. A belvízelvezető árkokat biciklizések közben saját szememmel láttam: a gazdák sok helyen áteresz nélkül temették be őket, máshol a zsilipek mentek tönkre, vagy a meglevő átereszek tömődtek el teljesen. Gyakorlatilag ha egyszer átszakadna a gát és senki nem javítaná ki, pár év alatt újra mocsárrá változna az egész környék (engem mondjuk nem zavarna ).

Mindebből a sok maszlagból csak az akartam kihozni, hogy az ember tud károkat okozni, akár tartós károkat is, küzdünk a természet ellen, de ha esélyt adnánk rá, az a saját időléptékében mérve pillanatok alatt visszahódítana mindent. Nem megerőszakolni kellene a természetet, hanem benne élni - de ezt már sokan mondták előttem



Gejza
2011/12/30 09:06:32

Bizonyára neked van igazad, én még kicsi voltam, mikor dédmamám meséit hallgattam.



Az óta jó párszor szerveztem már sátras vándorlásokat a Kis-Kunságba, és a Hortobágyra. Más mint a hegyek. Az emberek általában csak a vonatból, autóból is látható végeláthatatlan búza-, és kukoricva táblákat nézik. Nem ismerik a nádasok susogását, a homokbuckák világát, a szürkenyáras, borókás, liget erdőket. Sosem látták még nyáron a napsütésben izzó sziket, tavasszal a laposokba összefutó vizek madár világát, s nem hallották a fészkét védő csérek vad vísongását...



Nem tudják milyen bokáig süjjedni a futóhomokba, s hogy buckára fel, buckáról le bizony akár 3-400 méter szintet is össze lehet szedni egy 20 km-es túrán. Mind ezt utak és jelzések nélkül, csak a tájolóra hagyatkozva.



dcr8
2011/12/29 22:11:03

Szervusz Gejza!

Kunfehértőn nőttem fel. A hetvenes években az ottani Kun-fehér-tó még sokkal nagyobb volt.  Ezért is épült mellé üdülőtelep. A tó zsugorodásában nagy szerepe lehetett az ivóvízellátás kiépítésének valamint a borkősavgyár felépítésének. A gyár sok rendszerváltás előtti társával ellentétben ma is sokaknak ad munkát.

Ez nem baj. A gond az, hogy a gyár által használt vizet nem forgatták vissza, hanem a Kőrös érbe vezették. Az pedig vitte a palicsi tavakba.

Úgy látom öszeszedted majdnem az  összes legendát. Egyikben erősen kételkedem. Kunszentmiklósról csáklyázva majsára jutni kissé nehéz lehetett, mivel már akkor is ott állt az ősborókás. Megszakításokkal el tudok képzelni egy ilyen utat.

gyermekkoromban mi már vonattal jártunk Kunfehértóról Kisszállásra. Kopolyánál volt egy elég tisztességes tavacska. Már vagy húsz éve eltünt.

Amúgy örülök, hogy valaki végre a Kiskunságról ír. Sok lehetőség van itt pl. a túrizmusban is. Turatars.com tagjaként könnyen megvalósítható gyurgyalag és árvalányhajnézés. Kerékpáros akácvirágtúra Jánoshalma és Hajósi pincék között egy borkóstolóval, stb...




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.