Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Fiatalokról 1.
2012/01/28 18:25:33 Küldte: triatlonos

Érdeklődéssel olvasom az irásokat kutyáról , macskáról, cicáról, és ezen felbátorodva irok a fiatalokról. Tisztában vagyok, hogy a stilus maga az ember, és ezért a nagy nagy bloggerek nyomdokaiba nem léphetek, de azért próbálkozok.

Már majdnem mérnökként szereltem az autót a szervizben, amikor 3/4 2-kor odajött a későbbi főnököm, és kérdezte: Jössz tanitani? Csak annyit várjál, hogy megkérdezem az asszonyt - volt a válasz. Annyi idő nincs, jössz vagy nem? Akkor megyek, és másnap reggel már tanár lettem! Arra nem számitottam, hogy ez meghatározza az életemet, és kemény 35 évet húzok le a "HARVARDON". A diri később sokszor a fejemhez vágta - amikor nem tettszett valami - hogy kiemeltelek az aknából. Persze én sem maradtam szótlan, és mindig mondtam neki, hogy bárcsak hagytál volna a szerelőaknában, mert akkor most lenne pénzem. Amikor nagyon cikizett, akkor pedig azt mondtam, hogy: "Ide jöttem 2 évvel ezelőtt mint teneager, és 3 év múlva elmegyek, mint rokkant nyugdijas, ezt tette velem a pedagógia". Erre legtöbbször nem volt válasza.

De azért az első nap az iskolában tanárként izgalmas volt. Egy kicsit a kezdő tánciskolásra emlékeztetett. Számomra az irásvetitő olyan biztos pont volt, mint a táncsuliban a kályha. Bemutatkoztam, elmondtam a céljaimat, és kértem a tanulókat, hogy mutatkozzanak be. Az első kezdte: "Nagypáljóska" És hogyan irod? Hát hogy, a Jóskát külön és nagy J-vel! Ez a mondat egy életre helyrerakott helyesirásügyileg. Jóskának volt egy érdeme, hogy nagyon szeretett kirándulni, habár még sosem volt, és minden órán megkérdezte: "Mikor mögyünk kirándulni? Hova mögyünk kirándulni? Javasoltam, hogy menjünk Pestre. Erre mindig jött a viszont válasz: A túrút mindig csak Pestre! Teszem hozzá, hogy még Szegeden sem volt sosem.

Eljött a nagy nap, és megérkeztünk vonattal a Nyugatiba. Amikor kiszálltunk, és kiosztottam az átszálló jegyeket Jóska újból hozta a formáját, és igy szólt: Uda né, mekkora ház! Ez volt az a pillanat amikor szerettem volna elsűlyedni szégyenemben, de a tanár az maradjon tanár. Az utazást villamossal a Libegőig nem részletezem, de az tény, hogy ahányszor kezet váltottam a kapaszkodón mindig lelöktek mindenkit a villamosról, mert azt hitték le akarok szállni.

A Libegőnél szintén eligazitást tartottam, és mondtam, hogy én leszek az utolsó, és fenn várjanak meg. Közben odajött egy leány osztály csinos fiatal tanárnővel, aki közvetlenül előttem ült. Az már boritékolható volt, hogy az én Jóskám nem száll le, hanem jött vissza, és kb. 80 méterről kiabált nekem, hogy: "Helló Főnök!" Már csak azért, hogy mégis mindenki tudja, hogy kivel van. A baj viszont abból származott, hogy amikor a tanárnővel szembe ért, akkor annak lazán odakiabált :Helló Bébi, jó uborka vagy, de megzsákolnálak! Amikor kiszálltunk a tanárnő hátrafordult, és rámnézett, de abban a tekintetben benne volt az eddigi eredményes pedagógiai munkám összessége. Ez a történet majdnem 40 éves, de a "kolleganő" tekintete most is szemeim előtt lebeg.

Címkék: Kezdetek





Bejegyzések 1 - 5-ig. Összes bejegyzésed: 5

Cinka
2012/01/30 11:01:10

...ööö, alternatív irodalmi...



Cinka
2012/01/30 10:59:59

Drága Józsibá, valami furcsa sejtés motoszkál a két fülem között: ha Paya (akár bármi kritikának érezhetőt) ír a blogodhoz, az felér egy irodalmi Nobel-díjjal

Kb ezért nem merek blogot írni. Félek, hogy szó nélkül hagyná

Mesélj még nekünk, olyan megható az ártatlan, zsenge ifjúságról hallani



triatlonos
2012/01/29 20:05:57

Kedves Paya!

Amikor két évvel ezelőtt az első közös túránkon megérkeztetek Cinkával a Nagyvázsonyi Vár parkolójába, -ahol addig egyedül vártam hátizsákkal - és szemet sem vetettek rám, amig név szerint nem szólitottalak meg Benneteket, akkor még nem gondoltam, hogy Te leszel a legnagyobb kritikusom. Nem tudom, de úgy érzem, hogy van Benned valami, amit még nem tapasztaltam, és ezért a következő blogomat Neked ajánlom.



dcr8
2012/01/28 22:41:23






Filmes nyelven szólva a gyermeki lélek egy nagyon érzékeny
film. Szerintem vannak itt még olyanok, akik dolgoztak mondjuk 300DIN-es
filmmel.



Egy kislány egy tanyára érkezett. A szabadon futkosó kutyák közül az
egyik kölyök odament hozzá. A kutyáknál szokásos  módon
érdeklődött. A kislány hátrahőkölt.



Ekkor szólaltam meg. A kutyus csak barátkozni akar. Ekkor maga a kislány
nyalábolta át az ebet, és ezután örömmel hagyta, hogy a kutyus minden
érzékszervével megtapasztalja a jövevényt. Még az arcát is megnyalhatta a
kislánynak. És az nem is bánta. Hiszen új barátot szerzett.




repeics
2012/01/28 21:53:37

Másfél éve találkoztam egy tanárnővel, olyannal, amilyennel addig soha. Kifejezetten a 'nehéz' gyerekekre van specializálódva, egyébként egy törékeny, kedves emberről beszélünk... tanít börtönben, középiskolában, egyetemen stb... Csak egy kulcsszava van: a szeretet. Tiszteletet ébreszt a gyerekekben. Az órája után visszavedlenek ugyanolyan idiótává, mint annak előtte, de amíg vele vannak, elvarázsolja őket. Azt sem lehet mondani, hogy nem szigorú, mert kőkemény tud lenni, ki se nézné az ember belőle. Mégis tud valamit. Egyszerűen szereti a gyerekeket, a fiatalokat, és az élete a tanításuk. Hozza-viszi őket, amíg a legtöbb tanár alig várja, hogy kiszabaduljon végre az iskolából. Nem kap ezekért a kirándulásokért külön pénzt, de szívvel-lélekkel csinálja. És bármilyen problémás osztályt kap, azoknak a gyerekeknek negyedik év végére a 60-70%-át eljuttatja a főiskoláig, egyetemig. Hihetetlen. Sosem a külsőleg látható dolgokkal foglalkozik, inkább a problémák mögött meghúzódó okokat keresi. Fáradhatatlanul, pedig ő maga is két kamaszgyerekes családanya. Minden emberben hisz és nála bármelyik nap lehet tiszta lappal kezdeni, nem foglalkozik azzal, hogy ki milyen, milyen előéletet hoz magával. Talán ennyi lehet a titok.




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.