Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Római randevú 5.rész
2012/02/05 19:52:36 Küldte: dcr8



Második túranap - Gurulunk

2011. május 23.

Összesen: 123km
Pozza di Fassa -12km(SS48)-Moena-14-Cavalese-46 km-hegyen vagy völgyön-Civezzano-9km-Trento- 22km-
Monte Bondone**(BIG)1654m, szintem.:1463m, -20km – Lasino-Caravino-Sarche-Pietra Murata, Camping Daino

Szállás:12E/fő

Javaslom megnyitni András honlapját vagy az abban lévő képes beszámolót .


Száguldás

Éppen, mikor kelni kell, madárkoncertre ébredünk. A sok erdő miatt így megy ez a túra folyamán minden nap. Talán nem véletlen, hogy az olaszok, olyan muzikálisak. Éjjel eső is volt. Az indulás nekem még kissé döcögősen megy. Régen túráztam sátorral. Aztán nyeregbe szállunk és nagyobb erőlködés nélkül időnként száguldva falják bringáink a kilométereket. Persze, hiszen tegnap 2000m felett is jártunk, ma meg majdnem tengerszintre, 200m-re érkezünk. Előtte azért lesz egy BIG-ünk, komoly 1500m szintkülönbséggel. Addig vagyis Trento-ig a térkép alapján bonyolultnak tűnik az út. A valóság azonban az, hogy hamar megtaláljuk a Trento táblákat. A nagy lejtőzés után kis forgalmú kis hegyi falvakkal szegélyezett hangulatos és jó minőségű úton haladunk. Gyakran találkozunk szorgalmas útkarbantartókkal. A korlátot erősítik, és a burkolatot javítják több helyen.


Normális???

Trento-ban a hegy előtt egy árnyas szökőkútnál erőt gyűjtünk. András elismerőleg és meglepetve veszi tudomásul, hogy a 1453m szintemelkedés a 1654m magas Monte Bondone-ra. Azt mondja: Normális vagy??? Elemet veszek, és András életet lehel a fényképezőgépbe. Melegben indulunk a Monte Bondone-ra. Néhány pihenőt is beiktatunk. Egy forrásnál megállva feledteti a fáradtságot , mikor megpillantunk egy top less napozót. Biztató a kanyarokban elhelyezett kövekre rótt magassági jelzés is. Forgalom alig van, viszont elég gyakran jönnek német motorosok, meg néha olasz könnyűlovas bringások. Még nem vagyunk formában, de mire tikkadozni kezdenénk, a magassággal kellemesre csökken a hőmérséklet. Végig nagyon jó az útburkolat a Charly Gaull-ról elnevezett úton.  A tetőn megpihenünk.


Charly Gaull

Az ötvenes évek luxemburgi menője itt alkotott nagyot annak idején. Akkor sárban és hóban nyert itt egy szakaszt a Giro-n. Erről a tetőn kihelyezett tabló tájékoztat minket. Csak minket, mert ez egy síterep lehet. A jó állapotú, de néptelen sífelszerelést áruló boltok erről tanúskodnak. Elindulva a lejtőn Trento madártávlatból látszik. A térélmény és lent elterülő város, gyártelepek, vasút csak élőben volt látható, méghozzá három dimenzióban. Egy réteges szikla kínálja magát jó fotótémaként. A lejtő alján Lasino-t és a kempinget keressük a térkép segítségével. Ekkor sikerül elhagynom szemüvegem. Rátettem a csomagra s ottfelejtve valahol elszórtam. Egy kisebb hangulatos hegygerinc kápolnával amelyen keresztül a kemping közelébe jutunk. Mivel nagyon rázós helyenként az út, kerekeink meg vékonyak, 23-as köpennyel a nagy csomag alatt, Andrásnak két küllője kiszakad. De hamar megtudja, hogy a közeli benzinkút mellett van egy üzlet, ahol javítással is foglalkoznak(assistenza bicicleta). A javítást azonnal vállalják. Míg a javítás tart, kicsit körülnézek. Nem telt bele fél óra és tíz euróért ismét menetképes a bringa.


Ők hogy csinálják?

Bevásárolunk, mielőtt a szállást megkeresnénk. Engem közben megállítanak a szőlők és a gyümölcsösök, mivel nekem is van otthon egy kis szőlőm. Megnézem, itt hogyan művelik. Hát kevésbé bízzák a véletre. Csepegtetéses öntözéssel művelik a horganyzott acél támrendszerű kerteket. Meglepetés viszont, hogy a sorok között fű nő. Gondolom nehezebben nő meg a gyom így. Csapadék meg lehet elég. Ha mégsem, csöpögtetnek. Az acélkordon T-alakú. Így kisebb tőszámmal lugasszerűen művelve is elegendő termést és jó minőséget érhetnek el. A tegnap esti bor is ezt bizonyítja. Az ernyős kialakítás a tűző nap ellen is védhet. Az enyhébb télben nehezebben fagynak el a lugasok.


Kemping a szikla tövében

A város és a kemping egy hatalmas sziklafal tövében van. Ehhez méltóan a várost Pietramurata-nak hívják. 11,5 Euróért minden van a WC-papírtól a kézszárítón át a lábmosóig. És nagy tisztaság. Másnapra mindenünk megszáradhat a jó melegben. Ez is belefér az árba. Na erről nem a recepción gondoskodtak. He-he!. Este főzünk tasakos levest tojással dúsítva. A képen jól láthtó a turista nappalija, étkezője, konyhája és hálószobája. Nagyon jól szolgál konyhánk, ami áll 1l-es rozsdamentes lábasból, 1l-es gázpalackból.és hajtogatható gázfőzőből.


Közös dolgaink

A naptej úgy vált közössé, hogy én elfelejtettem vinni. Az ötvenes faktor természetesen elég volt napi egy használattal is. Csupán gyszer volt egy kis bőrhámlás, igaz rengeteget mentünk fák alatt.

Cortinában azért az én gázfőzőm került a csomagba palackjával együtt, mert a palack ugyan nagyobb volt, de még az én csomagomban volt hely. Ezután a konyha kezelése is mindig az én feladatom volt. A túra elején András otthonról hozott levesporait főztük, amíg el nem fogyott. Szintén a készlet elfogyásáig reggelire az én zabkorpám és zabpelyhem volt az alapja a reggeli omlettnek, amellett, hogy kinek volt több kenyere.

Trentoig keveset fényképeztünk, mert nem volt jó elem a gépbe. A déli pihenőnél vettem négy tartós elemet, hogy legyen, ami segíti az emlékezést.

Olaszország autótérképe és a láncolaj az enyém volt, így ezeket is én vittem.

A szállásdíjat Róma kivételével mindenütt megelőlegezte András, mert csak bankkártyát vittem, és volt készpénze az esetleges vonatút miatt.

Természetesen tömlővel, hajtogatható köpennyel ragasztóval és folttal szigszalaggal is kisegítettük egymást, ha szükség volt rá.


Címkék: Róma Kerékpártúra Arcok





*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.