Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Itélet idő?? Ugyan már...
2012/02/11 08:55:56 Küldte: NOMAD70

Most, hogy megjött az igazi tél, mi -nomádok- kesztyűt dobunk az arcába és nevetve kihívjuk párbajra!!

De komolyra fordítva a szót, nem riasztott vissza a -12 'C-os hideg és a hófúvás sem attól, hogy gyakoroljam a hómenedék építését!


Maga a menedék megépítése ebből a viszonylag kevés 30 cm. körüli hóból kb. 2 órát vett igénybe a belső munkálatokkal együtt.
Figyelembe kell venni azt is, hogy minimum 30-60 percet pihentetni kell a friss hóból készült építmény, hogy össze ülepedjen és megússzuk a beomlását...


A belsőtér megfelelő mennyiségű kitermelését kívülről beszúrt botokkal - "szondákkal" - ellenőrizhetjük.
Én legalább 50 cm-es falvastagságot ajánlok, de inkább többet.
Kb. 3 méter körüli volt az "iglu" alapterülete ami inkább csak egy személyesnek mondható.
Fontos, hogy hagyjunk egy legalább 20-25 cm-es padkát amin alszunk, hogy a hidegebb levegő le tudjon ülepedni valahova és persze ne legyünk közvetlen a fagyott talajon esetleg. Ja, és ne felejtkezzünk meg arról sem, hogy rengeteg hőt veszíthetünk, ha nem szigeteljük el magunkat megfelelően a talaj hidegétől. Használjunk pl. önfelfújós derékaljat és hővisszaverő fóliát is tegyünk alá. Így könnyedén elértem azt, hogy amíg kint -12 'C volt addig bent +2 'C.
Ez már elég a túléléshez. 


Lényeges, hogy ne legyen alacsony a belsőtér, mert könnyen megolvad a plafon és pl. egész este a képünkbe csepeg...
Gondoljunk arra is, hogy nem szabad teljesen elzárni a bejáratot, hiszen levegőhöz is kell majd jutnunk, amitől bizony az összetömörödött hó elszigetel.
Ha valamilyen úton-módon fűteni szeretnénk bent, akkor fokozottan ügyeljünk az előzőekben leírtakra!


Havazik... -12'CA legjobb téli túlélő kuckó 

Válasszunk az alkalomhoz illő olvasmányt...
A túlélés egyik záloga a pozitív hozzáállás!

Címkék: Szabadban Alvás





Bejegyzések 1 - 4-ig. Összes bejegyzésed: 4

NOMAD70
2012/02/12 20:14:38

Arról írtam a bejegyzés közepefelé, hogy ki kell emelni a fekvőhelyet legalább 20-25 cm-vel. Ez a bivak is T alakú a bejárat 1.2m hosszú a belső meg keresztbe van 1.80m, természetesen a bejárat van alacsonyabban-hidegcsapda-amint az látható is. A szellőzés életbevágó, amiről szintén írtam, és mivel a széndioxid valóban nehezebb mint az oxigén, A PLAFON LYUKASZTÁS HELYETT célszerűbb a bejárat felé szellőztetni mivel az lesz a helyiség legalacsonyabb pontja. Az idő adat stimmel, én is annyit írtam. A le simogatásról az eredeti blog bejegyzésem megjegyzései között lehet olvasni:http://szatmarizsolt.blogspot.com/2012/02/itelet-ido-ugyan-mar.html

A sátrat meg gondolom nem temetik teljesen a hóba akik azt használják, esetleg ha lavinát modelleznek....

No, végülis azt hiszem csak a vízelvezetés maradt ki. Erről jó, hogy írtál, mert én kifelejtettem.

Nem volt ez okoskodás egyáltalán, csak ugyanazt írtuk-másképp. 


gyuszi írta:

Érdemes egy hidegcsapdát is csinálni a bejárathoz, azaz a fekvő placc egy kicsivel magasabban legyen, mint a bejárat, így a meleg levegő jobban bentmarad a bivakban. A kilélegzett széndioxid pedig nehezebb, mint az oxigén, így az elhasznált levegő is könnyedén tud távozni.

A falak mellé körben, kis csatornát szoktunk mélyíteni, hogy a falakon lecsurgó víz ne a hálózsák alá folyjon. A plafont pedig nagyon le kell simítani, mert minden kiálló hócsücsökről csöpögni fog a víz.

Érdemes a kilapátolt hóból, szélvédő falat is csinálni. A hóbivak tetejét túrabottal át szoktuk lyukasztani, így a folyamatos szellőzés megoldott. A botot bent is lehet hagyni belülről, mert ha betemetődik a lyuk, akkor csak egy mozdulat és ki lehet vele tisztítani.

Amúgy a T alakú hóbarlang a legjobb hővédelem szempontjából. Egy normális hólapáttal kb. 1-1,5 óra alatt ki lehet ásni.

Sátrat pedig csak óvatosan ássatok el! Kiválóan meg lehet fulladni benne, ha túl jól sikerül!

Amúgy jók a képek! :-) ...És bocs az okoskodásért! :-) További jó bivakolgatást!

Üdv,

Gyuszi



NOMAD70
2012/02/11 15:42:17

Nekem nem omlott össze, és az a két óra amíg elkészül nem is sok, ha azt nézzük, hogy más dolgunk úgy sincs....persze ha direkt úgy megyünk.

Ahol meg van hófúvás és emiatt hóval telehordott árok, vagy nem 30 cm-es a hó hanem 300...akkor seperc alatt kilehet ásni!!

Természetesen a sátor is teljesen jó, hisz ha hó alá temetjük, ugyanaz mint egy hómenedék.

A kondenzvízről meg írtam a Te bejegyzésedhez is, meg külön elküldtem Zsiráf úrnak is.

Amúgy a Bear Grylls könyv teljesen a hülyeség kedvéért került elő, az életben nem adnék érte 3490 ft.-ot. A múltkori Miskolci Mountexes könyv ajándékom volt. Jaj, remélem ezzel nem sértettem meg  a Bear rajongókat!! Érdemes elolvasni, nem is lenne rossz, de nem annyiért. 

Üdv!


megyula írta:

A hómenedékkel az a baj, hogy rengeteg időt és még több munkát és szerszámot is igényel a létrehozása! Ráadásul a frissen estt hó ha nagy hideg van, mint éppen most is, még 60 perc után sem tömörödik megfelelően. Egészen biztosan beomlik mielőtt végeznél a kivájásával. Ilyenkor a legjobb a sátor, ha nagy a hideg akkor jól be kell temetni hóval. Lapátként a polifoamot szoktam használni.



Bear Grylls jó olvasmány, de gyakorolni még jobb! Az elmélet nem pótolja a gyakorlatot!



És ahogy írtad: "A túlélés egyik záloga a pozitív hozzáállás!"
Abszolút igazad van! Jó felszereléssel egy hitehagyott ember elpusztul, míg nem megfelelő hiányos cuccal is túléli egy egy bizakodó! Minden megoldható csak akarni kell!




 



NOMAD70
2012/02/11 15:41:15

Örülök, hogy tetszett és hogy hasznosnak találtad!!


Angyom írta:

Jó cikk, hasznos is! Köszi



Angyom
2012/02/11 12:05:23

Jó cikk, hasznos is! Köszi




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.