Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Római randevú 9.rész
2012/02/11 19:22:01 Küldte: dcr8


Hatodik túranap – Források

2011. május 27.:90km

Camping Falterona-4km-Papiano-12km-Passo della Calla ( Stia-ból 15,4 km)-27km-Santa Sofia-16km-Corzano-4km-Bagno di Romagna-11km-Verghereto-13km-Monte Fumaiolo(BIG1400m,szintem.:820m, aszfalt)-3km-Verghereto, Balze Camping Tiber. Szállás 12€/fő


Túratársamnak, Andrásnak van egy kerékpáros oldala. Ennek része az a beszámoló, aminek képeire többnyire hivatkozom.


Passo della Calla

Reggeli és tisztálkodás után leereszkedünk a kempingből. Papianonál visszakanyarodunk a Passo della Calla-ra vivő útra, ahonnan a kempingbe letértünk. Rögtön utána pisztráng és lazacnevelő medencéket pillantunk meg, éppen etetéskor értünk oda. Aztán meglátjuk Appenninek édes illatú virágát amely végig kísért minket utunkon.

Előtűnnek a jól látható ferde üledékes kőzetrétegek. Az utat a függőleges sziklafal mellett erős acélháló védi. Az út mentén felirat és jelzőtábla figyelmeztet a kőomlásra: Caduta massa. Itt is sok a fa. Ezért, és mivel délelőtt indultunk a hegy nyugati oldalán mászunk. A hágóig árnyékban tekerünk. Felfelé négy forrás van. Eszembe jut, a sok kedvező körülmény miatt ide feleségemet is elhozhatnám egy túrára. Forrástól forrásig haladva neki is nagy élmény lehetne. Az itt is megjelenő német motorosokon kívül nincs konkurencia. Egész jó az útburkolat, kicsi a forgalom. Nem messze egy autópálya viseli a forgalom terheit. A tetőn hűvös van. Szélben pihenés, evés következik. Lakókocsiknak szabad kemping van. Kezdjük érteni a Stiában történteket. Utána lejtőzve is látunk két forrást. Megunhatatlan a távol fürkészése. Út és falvak a távolban. A fák fölött az Appenninek.


Egy cseresznyefa

Santa Sofia-ban Andrást elzsibbasztja a meleg. Maradna, de javaslom, hogy induljunk, mert a hegyen hűvösebb lesz. Felkerekedünk és rendőröktől érdeklődöm Bagno di Romagna irányáról. Jó felé megyünk. Majd egy arborétum van az út mellett sok szép fával és a látogatók vidám gyerekzsivajával. Úgy egy kilométeren át nagyon meredeken kapaszkodunk, de aztán szelídül a hegy. Fent tényleg nincs olyan meleg, mint a városban, de így is örülünk az út szélén egy vadon termő cseresznyefa kínálatának. András nagyon tiszteli a magántulajdont. Hogy ne legyenek aggodalmai elmondom, az Ószövetség szerint még kertbe is bemehet a vándor éhségét csillapítandó. Sokkal hatásosabbnak bizonyul, amikor dicsérem a gyümölcsöt és hogy milyen jólesett. Meg talán látja, hogy nem lohol a csősz az út menti fához, és nem fenyeget vadászpuskával. Felüdülve folytatjuk utunkat. Végre valamiben tapasztaltabb vagyok, mint ő. A Passo del Carnaio után Bagno di Romagna-ba jutunk. Ez mai utolsó nagyobb településünk, be is vásárolunk.

Verghereto-ban a kemping zárva, így kiderül csomaggal kell mai BIG-ünket is megmászni. A helyiek szinte fenyegetve sorolják a hegy adatait, ecsetelik a Monte Fumaiolo meredekségét és magasságát. Annyit elérnek vele, hogy amúgy is esedékes evést és pihenést iktatunk be. Közben kicsit szemlélhetjük a csinos kisváros utcáin zajló életet. Például egy több generációs család életéből, ami az utcára jut. A Queen itt is jön, mi meg indulunk. A Via dei Caduti d'Ungheria-n nekivágunk a hegynek. Ez az utca a mi utunk. Miért? Mert valószínűleg a Garibaldi mellett harcban elesett magyarokról lett elnevezve.

Egy szelet csoki a Fumaiolo-n

Ahogy egyre magasabbra jutunk András fejti meg mi szerepük van a már másutt is látott út menti póznáknak. Télen magas hóban jelzik az utat. Odább magas fűből csinál hullámzó tengert a szél. Mai uticélunkról érdeklődni betérek egy vendéglőbe. A jóleső melegben éppen belepillanthatok a Giro-ról szóló beszámolóba. Felfelé még elmegyünk a Tevere(Tiberis) forrása (Sorgente del Tevere)mellett. A tetőn a szokásos pihenés és fényképezkedés közben itt is jön egy könnyűlovas bringás. Néhány szót váltunk. Aztán gyorsan felveszi széldzsekijét, elmajszol egy szelet csokit, és már megy is tovább.

 

Mi meg leereszkedünk   a közeli kempingbe. A recepcióhoz vivő rövid emelkedőn az ottani közönség kedvéért hajrázok egyet. Bejelentkezünk, fizetünk. A zuhany zsetonjáért is. Aztán lassan csordogálnak az események. Csoportban ülve beszélgetnek. A hajrá is nekik szólt. Egy néni virágait rendezgeti. Olyan az egész, mint egy nyugdíjas panzió. A gyülekező felhők ellenére kimosunk. A zuhany sokáig adja a meleg vizet, de a mosdó csapjából is jön meleg víz. Vacsorakészítésnél óvni kell a kis gázégő lángját a széltől. Csak nem a változás szele az? Éjjel meg is érkezik az eső, de nekem nem gond, mert majd a menetszél a csomag tetején megszárítja a ruhákat.



Címkék: Róma Kerékpártúra Arcok





Bejegyzések 1 - 2-ig. Összes bejegyzésed: 2

dcr8
2012/02/13 19:12:45

Szervusz Pisti!

Nem tudom, mi jár a fejedben. Ha a Római randevúhoz hasonló vállalkozásra gondolsz, legkésőbb tegnap állj edzésbe. Csupán azért, hogy ne a szenvedés legyen a legnagyobb élmény.


kallaipisti írta:

Mehetnékem támad a képeid láttán, de messze még a nyár Várom a folytatást!!



kallaipisti
2012/02/12 11:12:43

Mehetnékem támad a képeid láttán, de messze még a nyár Várom a folytatást!!




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.