Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Afganisztán
2012/02/22 20:34:40 Küldte: vandorboy

vandorboy naplójából, Nos Assalam-aleykum Kabulbol,

Hát minden estetre Afganisztán nagyon intenzív élmény…minden perce, s a halál dúdol körülöttünk.. Ma vendeglatom – egy pastu ujsagiro, radios kollega, kapott egy hivast, hogy demonstracio van, házakat gyujtanak fel es lonek. Ugrottunk is a kocsiba, irany a belvaros. Sorozatokat lonek, emberek rohannak ahogy azt a hiradokban mar megszoktuk. Persze a rendorok nem engedtek a kozelbe, igy kerulouton probalkoztunk.  Az egyik mecsetbe bevittek minket az emberek, hogy lassuk az egyik aldozatot, amint verbe fekszik felig nyitott szemmel. Reggel meg nem erre szamitott, ahogy ot masik tarsa sem. Itt ilyen a dinamikaja az esemenyeknek, barmikor barmi lehet.

Kesobb megtudtuk, hogy egy hazara temetoben vmi konfliktus volt a hazarak ellen, erre osszecsaptak a pastuk es a hazarak, a rendorseg kierkezett, s a pastukat vedve a hazarakat oszlatni kezdtek. Mivel itt nincs gumibotjuk –bilincsuk.. se gumilovedek es konnygaz, marad a kalasnyikov. (hat ezek utan nekem sirhatnak az okt. 23asok). A mecsetben hatalmas veszekedesek, sokan rogton revansot vennenek..  de asszem az a holnap tortenete marad.

Aztan lattunk bicost aki at akart menni a rendorokon, provokalta oket, mert tudta, ha lelovik, akkor elszabadul a pokol. Tudniillik itt azert akad fegyvere majd mindenkinek, de leginkabb a pastuknak.

Hat itt ilyen a helyzet. Bamikor barmi megtortenhet. S ezek kepesek a semmiert meghalni, pontosabban az elveikert, a megszokasaikert, meg persze a koranra hivatkozva. Jozan eszbol cask ketto dolog hianyzik. A jozan es az esz.

Ha egy ferfi meglatja vki nojet, vagy a kiteritett bugyijat, az nagy gaz, mert valaki meg fog halni. Vagy a not lovik le, vagy a fickot, hogy odanezett. Aztan persze a masik csalad revansot vesz.  Ezek utan az amerikaiaknak nehez dolguk van rendet teremteni, hisz mindenkinek kell fegyver onvedelemre, ugyanakkor a szemukben minden fegyveres potencialis ellenallo. Igy lefegyverzesuk a potencialis szovetsegesbol is ellenseget csinal. Ugyanis, amikor ratornek a lakosokra, hazkutatnak , motoznak noket is.. s ez a legnagyobb szegyen az afganoknal. Masnap  ac saladnak el kell koltoznmie a falubol, vagy a ferfi ongyilkos less, vagy potencialis talib tamogato, aki revansot fog venni barmi kulfoldin. Persze a szovetsegesek nem tehetik meg, hogy kuldenek egy ertesitest, hogy holnap este 8kor hazkutatunk.. mert akkor mar lovesekkel varnak oket, s ugye nalunk az embereletnek erteke van.

Taliboknal nincs, majd a menyorszagban jon az iazi elet. 50 szuz es alkoholfolyo. Ok onkent setalnak az aknamezore, hogy megtisztitsak az utat, s allah akbarral halnak meg. Boldogan.

Dobbenet. Nincs megoldas.  (csk a kinaiak, azok biztos nem szaroznanak emberi jogokkal, meg media mianyavajaval). Viszont ugyan ilyen egyontetuen olnek meg barkit aki maskent gondolkodik.. csatolok majd par youtube felvetelt is.. az asszony takarna le a halottat, erre az egyik fegyveres odamegy, s fejbe lovi. Ennyi. Az emberi tudatlansag veszelyes.

Sok emberrel beszelgettem mar.. mindenki a kormany gyengesegere panaszkodik, s lassan nyugat is belatja, hogy ez nem mukodik itten, diktatorra van szukseguk, – mint ahogy a talibanok voltak, akik gondolkodas nelkul mindenkit leirtanak aki maskent gondolkodik. Tudom durvan hangzik, de jojj, lass, s gyozz.!  Probald meggyozni oket. Meg arra sem, hogy vagjanak hatekonyabban zoldseget.  Az embert mar megtanultak hogy vagjak az evezredek soran.

Meg szukseguk van ellensegkepre. Mert ha valakinek nincs ellensege az nem is ferfi. Aztan igy ertheto, miert rabolnak, harcolnak.. ha nincs kulso ellenseg, akkor orszagon beluli torzsi viszalyok jonnek elo, meg azert biztos akad egy szomszed akire lehet haragudni es megolni. Mert attol lessz sulya a dolognak.  Afrika ehhez kepes nudli.... more in my website vandorboy.com

Címkék: Afganisztán Tadzsik Hazara Közép ázsia





Bejegyzések 1 - 3-ig. Összes bejegyzésed: 3

vandorboy
2012/04/06 10:10:19
A tortenelem nem igazol, csak visszaigazol. :))
Egy afrikai mondas szerint ami van az mar eljott korabban (a tortenelem amibol nem tanultunk)
En nem gondolom hogy a mi ertekrendunk a jo. Mashol mas mukodik..
hogy milyen gazdasagi erdekek vittek usat oda? hat nem tudom.. ha te tudod ird meg.. cafolni fogom.. (ujjaepites? versus hadikltsegek? nyersanyagok? kivinni elllenseges teruleteken at? kizart. mi meg? ideologia?
errol jut eszembe, pakisztanban beszeltem torzsi pastu vezetokkel, igen inteligens emberekrol van szo.. de az ermet nem hajlandoak a mi oldalunkrol nezni. Mi mondhatjuk, hogy kosse be a noje fejet, ne kuldje iskolaba.. leszarjuk.. de ok meg kivegeznek ha te probalsz meg maskent tenni. nos ez nincs jol szerintem.. de aszt hiszem blogjaimban mar kifejtettem ezeket
Gabor - vandorboy.com


Ejszaka_Portyazo
2012/02/28 20:08:35

Rohadt politika, pedig de elmennék...

https://picasaweb.google.com/verskep/AFGANISZTN?authkey=Gv1sRgCKDlg5n4p6G5KA#slideshow/5203230730095940754

:P



Ejszaka_Portyazo
2012/02/25 13:26:41

érdekes és ellentmondásos írás az emberi élet értékéről. (többek között)


...de lehet, hogy a valóság is ellentmondásos, főleg arrafelé.




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.