Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Egyszer volt, hol nem...
2012/03/07 01:00:24 Küldte: Dors

Egyszer volt, hol nem: az ember lánya több profi túrán való részvétel után úgy döntött, hogy szervezésre adja a fejét. Kinézi az útvonalat, rákészül, toboroz, majd a szent napon felkél, és elindul - szerencsét próbálni .

Szóval szervezőnk (ÉN!) beesik az általa megadott helyre épp időben, és az időközben 2-ről 1 főre amortizált résztvevő csapat nincs sehol.

Kicsi tájékozódás - ilyen busz nincs, de sebaj van másik. Várok, még mindig egyedül... jegy, hát akkor egyedül...

Telefon! Hol vagyok? Mert ő már a busznál! Jó, ki-ki a magáéval, majd ott találkozunk. Jó háromnegyed órás késéssel indulás, de már lelkesebben, mégsem egyedül (keresem majd a nem létező jelzéseket )...

Aztán hogy hogy sem, nem sikerül a megfelelő megállónál leszállni a második kísérletre sem - ennyi téglagyár lenne errefelé??? (Január elsején még nem voltam teljesen magamnál, hogy megjegyezzem hol hagytuk abba?) – már az első akadályt alig-alig sikerül legyőzni

Na mindegy, Túratárs kitartott, hősiesen bevárt. Küzdött a széllel, térképpel. Már eddig minden elismerésem Neki. 

Szóval kiötlöttük, hogy irány előre, ami zöld jelzés a kék helyett. Útközben van rácsatlakozási lehetőség. Az első pecsét meg úgyis kimaradt.

A zöld út egy vadregényes szurdokban vezet, Jenői torony, Solymári fal mellett, kerülgeti az egyszer-volt-Egri várat (Elvarázsolt kastélyt), de persze a hozzá vezető utat akkor nem találtuk meg (azóta már rájöttem hogy juthattunk volna oda ).

Nemsokára sikerült a kék jelzésre becsatlakozni (háhá, mindííííg a sááárga útóóóón) - én kis naív, azt gondoltam ezzel vége is a viszontagságoknak , és innen már mondhatni lépten nyomon emberekbe/csoportokba botlottunk. A terep itt Kevélyek környékén kezdett komolyabban emelkedni, sűrűn megálltunk szusszanni. Ha mondjuk nem emelkedett, akkor viszont sár volt, cuppogtunk helyenként rendesen.

A következő bizonytalan pont a Kevély-nyergi-zsombolynál volt – az üveghegyen túl -  egy darabig nem volt meg a jelzés, de egy nagyobb csoport - Isten tartsa meg jó szokásukat - útba igazított.

Kicsi kitérőt tettünk egy bányaszerűségnél, ahol terep motorosok tartottak bemutatót (szittyavérű géplovasok): Aha, onnan fentről le? Az ott körbe jó meredek... Ja, hogy felfelé??? Azt úgy? Én innen függőlegesnek, és 20 méter magasnak látom. Ja, oké, emberek repülnek, vagy a motorra nem hat a gravitáció, vagy az én teámban van valami... szóval a falon fel, minden különösebb erőlködés nélkül, lendületből, aztán elegánsan lehuppan a tetején. Kicsit ráfeledkeztem a látványra, 5 centi agyagba gyökerezett a lábam.

Legközelebbi eltévedés Csobánka után volt - na itt én, az egyszeri túravezető majdnem feladtam . Feladtam volna biztosan, ha egyedül vagyok. Kukorica táblába nehéz jelzést rakni - volt egy oszlop valaha táblákkal, nem is értem az oszlopot mért hagyták ott , ha szinte minden más eltűnt róla. A kék jelzés meg a szántás irányába mutatott kérlelhetetlenül. Na szóval itt térkép böngészés - az enyémről már lementünk, a pecsételő itiner szerint nincs különösebb nehézség (irgum burgum!), Túratársét meg nem ártott volna jobban megnézni.

más lehetőség híján - most persze nem jön erre senki!!! - mentünk egy darabig az összes lehetséges irányba - patakon, sártengeren, szántáson át, dombra fel, dombról le (igen, igazad van, a kutya gazdiját megvárhattuk volna ). Kezdtem kétségbeesni . (Hol késik a Jótündér??? Dorothy, attól félek ez már nem Kansas!) A kapkodásnak ára lett: + 2 km-ert sikerült ráhúzni ezáltal. Ez inkább az idő miatt nem volt mindegy.

Jó órás bolyongás után végül megleltük a helyes utat - na nem azért, mert meglett a jelzés, csak a felderítő gyakorlat után az az irány tűnt logikusnak. Ezen az úton kicsit arrébb, épp a jelzéseket frissítő önkéntes csoportba (az emlegett Jótündér: jön, és fest íziben!) botlottunk: ők az Oszoly egyesület - http://oszoly.hu/ (szívesen vennék a támogatást ) Ez átlendített a holtponton. Innen már végig megvolt a jelzés. Innen már felszabadultabban mentünk tovább, megvitattuk az élet nagy dolgait - munka (na azt nem! fúj!), utazás, zene, ahogy a lányok jönnek és mennek ...

A következő izgalmas, és egyik legszebb szakasz Pilisszentkereszt előtt volt, szurdok a mészégetők (bányásztörpök földje) előtt. Ez is látogatottabb rész, valószínűleg Gyilkos lol, a törpe zsebkutya számára is nagy kedvenc.

Szentkeresztre, válaszúthoz 4 óra magasságában értünk. Rutinból már megvolt, hogy a pecsétet a kocsmában kell keresni, szóval betértünk megpihenni narancsra, teára (!) pecsétre. Túratárs elcsigázódott, de a pihenő miatt úgy érezte benne még van annyi, hogy a csúcsig feljussunk. Bennem inkább a csakazért is makacsság dolgozott, szóval úgy döntöttünk bevállaljuk az utolsó 4,2 km-ert. Ez végig emelkedő, 1 óra 40 percet ír rá a kisokos. Az egyedüli kétség amiatt volt, hogy biztosan lesz-e még buszunk lefelé?

Végül 1 óra alatt letoltuk az utolsó szakaszt. És itt már volt: "most nincs kedvem beszélni" - "okés, én meg nem tudok", "menj csak nyugodtan előre, egy pillanat szusszanás és mehetünk", "aha, megint egy lihegős szakasz", "nem is, csak szuszogós", "jé, már a felét megtettük, és csak fél órája jövünk" (a Rengeteg erdőben).

A rohanásnak köszönhetően sötétedésre felértünk Dobogókőre az üdülőtelepig. Épp jókor, mert a bal térdem feletti izomköteg már önálló életre kelt a nem rendeltetésszerű használattól. A hű társ elismerően nyilatkozott az utolsó szakaszteljesítményről: még jól is esik rátenni egy lapáttal – hát ez már sport volt a javából – tényleg mindent beleadva (aha, akkor most nagyon nem illene itt helyben összecsuklanom ). Nem mellesleg említette, hogy a turistaházban jó a konyha – ezzel gyorsan sikerült a kósza gondolatból, hogy éhes vagyok, sürgősen megoldandó problémát kreálni .

Megnéztük a buszt – még 2 lehetőség, időnk rengeteg -, és elcammogtunk a túristaházig. Sötét lévén nagy értelme nem lett volna még a kilátóponthoz is elmenni, de úgy őszintén, most eszembe sem jutott. Kellemesen megvacsoráztunk, pótoltuk veszteségeinket – már ami a folyadékot illeti – majd pecsételés után lassan útnak indultunk hazafelé. Ha nem kell átszállni 3-szor (váltás lovak), valószínűleg elaludtunk volna annak rendje módja szerint a buszon. Egyetértettünk, hogy azért 8 napon belül gyógyulunk , és akár mehetnénk túrázni máskor is (ezért is hálás vagyok Neki ).

Szóval a kezdeti nehézségek ellenére sikerült egy “best effort” (copyright by Túratárs) túrát összehozni, de a tanulságot is levontam, van hova, és miben fejlődni – ahogy mondani szokták, gyakorlat teszi a mestert – szóval legközelebb …

Itt a vége, ne fuss nagyon messzire…

Címkék: Kék Jelzés Pecsét Kevély Dobogókő





Bejegyzések 1 - 5-ig. Összes bejegyzésed: 5

Angyom
2012/03/08 21:08:56

turistautak.hu, a fórumában érdeklődj, írd le a nagyjábóli elképzelésed, mire lenne szükséged, és segítenek! Szerintem így tudsz majd olyat venni(ha majd szeretnél), újonnan vagy használtan, amit ki is használsz majd és megfelelő. Mindenképp olyat érdemes, amire lehet térképet tenni(a legolcsóbbakra nem lehet). Így olyat teszel rá amit csak szeretnél. Nem mellesleg az oldalon van nagyon jó ingyenes térkép, többféle is. Ha márkát kell ajánlani, akkor kizárólagosan Garmin. Ebbe a szegmensben  a legjobb, legnépszerübb, sok kiegészítővel és támogatással ééés a legjobb hozzávaló térképekkel!



Dors
2012/03/07 22:27:39

Köszönöm szépen a tanácsokat mindenkinek, dcr8: igen van tananyag :): http://termeszetbarat.hu/oktatasi_anyagok_20101206


Angyom: van esetleg valamilyen jótanács, esetleg tapasztalat ilyen kütyűk beszerzéséhez?



dcr8
2012/03/07 21:03:53

Azzal kezdem, én sem vagyok képzettebb. Egyszer egy gyalogtúrán egy gyerekcsoportot sikerült félrevezetnem ilyen alapokkal. Azért este- dél helyett- vacsorára visszaértünk a táborba. A gyerekek negyon rendesek voltak, mert még út közben egy kicsit nyűgösködtek, de este már inkább büszkék voltak élményeikre.

Igen gyakorlat teszi. De nem tudom léteznek-e még képzések a természetbarátszövetségnél. Egyáltalán, a szövetség vagy utóda létezik-e?

A Dobogókőn a kilátó nekem bringával volt meg 1991-ben egy esztergomi bringás találkozón.



Angyom
2012/03/07 20:06:16

Na igen, de a világ változik, így az sem igazán tud eltévedni, akinél épp egy GPS akad normális térképpel. Nem feltétlen kell szerintem az ilyen eltévedős dolgokon "átesni". Ha komolyabban szeretnél túrázni -értsd éjjel, vagy nagyobb homogén (nádas, sűrű erdő) területen, netán külföldön, akkor az én javaslatom egy kis eszköz beszerzése lesz.

Persze lehet mondani, mert az minek, a papír térképnél nincs jobb! Aláírom, a sima térképek tényleg jók, nagyok és átláthatók, de amikor az ember télen  estefele már fáradtan vissafelé egy olyan hóval takart gyepes-köves részhez ér, melynek nem látja a végét, akkor kezdi el megbecsülni a technika vívmányait. Ahol nincs fa, ott a kövekre festik a jelzést, de ha hó van, vagy sötét... Szélsőséges eset, de elég, ha egyszer megtörténik.

Ilyenkor a papír térkép hasznavehetetlen, és a GPS messzemenően nagy előnye mutatkozik meg, tudjuk, hol vagyunk. 

Nem mellesleg a digit térképek is már majdnem vannak olyan jók (átlagos használatra) mint a papírosak. A vízrajz ált. gyengébb, viszont rengeteg többlet infót(pl. PQI pontok) képesek hordozni. 


Ezkülönben pedig így volt izgisebb a túra! 



Gejza
2012/03/07 18:14:00

Igen, én is át estem valamikor ezeken a dolgokon. És nekem is azt mondták: "Csak az nem tévedhet el, aki otthon marad!" De ahogy gyűlnek a tapasztalatok, egyre könnyebb lesz. Az már bíztató dolog, hogy végül mindig megtaláltad a helyes irányt és utakat.




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.