Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Tündér mese NŐ napra
2012/03/08 17:29:35 Küldte: Gejza

 A bágyadt őszi napsugárban az arany lombú nyárfákról, mint színes pillangók kerengenek alá a hulló levelek. A tavakban szárcsák, récék, és bukó madarak sokasága. Tavasszal a laposokban összefutó vizek mentén futómadarak. Nyári melegben susogó nádasok, borókások, szürke nyárasok.

Igen, ez az Alföld. Hazánk majd három-ötödét sík vidék teszi ki. A hegyek még tizedét sem. Mégis a túrák java oda szerveződik. Pedig az alföldi tájnak is meg van a maga varázsa.

 

Debrecenben voltam katona. Az alapkiképzést követően, tisztes lettem, s hamarosan állandó kimaradást is kaptam. Eljártam moziba, színházba, hangversenyekre. De mivel nem ittam, nem dorbézoltam, hamar elmaradtak mellőlem bajtársaim. Később vettem egy kerékpárt, amit a laktanyától egy sarokra lakó, Pirigyi István görög-katolikus papnál tartottam. Azzal csavarogtam aztán be a város környékét.

Épp egy óra kerekezésre volt a Bocskai laktanyától a Látóképi csárda. Úgy tartják, aki egyszer kimegy a pusztára, az vagy soha többé nem kívánkozik oda, vagy megfogja a végtelen mező varázsa, és nem tud többé szabadulni tőle. Jártam én ott nyári melegben, szeles márciusban, csikorgó hidegben és ökörnyál lengető októberi szellőben. Az a nagy egyenes semmi, mindég újabb és újabb arcát mutatta meg. Előbb amolyan csodabogárnak tarthattak az alföldi emberek, aztán lassan megszoktak, s nem törődtek velem tovább.

Épp ilyen március eleji idő volt. A hó már elolvadt, mikor egy kora tavaszi napon a karámoknál hagytam a bringát, s messze eltávolodva egy szikfokra ülve néztem a tocsogókban íves csőrükkel kaszáló bíbiceket. Pár napja érkeztek meg ezek a síró hangú, hintázó röptű, fekete-fehér tollruhás kedves madarak. Apró férgek után kutatva keresgéltek a sekély vizekben. Annyira lefoglalták figyelmem, észre sem vettem, mikor Ábris bácsi mellém telepedett. Korábban pár szót váltottunk már egymással. Valamikor a gróf számadó juhásza volt. Öregségére az Állami gazdaság birkáit bízták rá. Nem sok dolga akadt velük, csak ballagott a nyáj után, s egy-egy füttyentésre, vagy apró kézmozdulatra a három pumi mindent elrendezett.

Csendes, kevés beszédű ember volt. Soha nem hallottam káromkodni, de nevén nevezte a dolgokat. Ritkán szólt, s hosszan hallgatott rá. Most még is meg akarta valakivel osztani örömét, hogy dédunokája született. Aztán így folytatta:

- A kicsi lánkák tündérként jönnek a világra, csak az emberek megrontják őket, s elvesztik bájukat.

De mindeniknek ott lakozik a lelke mélyén a kacér táncot járó szípleány. Mikoron kedvesen beszélsz hozzá, virágot tűzöl a hajába, újra tündökölni kezd. Ha tovább cirógatod, csókógatod, öledbe kapod egy-kettőre tündérré lészen. Elébb még szabódik, de ezt nem kell komolyan venned. Csak annyit jelent: „Olyan jó most veled, szeretgessél még egy kicsinykét!” S ha tudod a módját, elvarázsol, megbabonáz, s boldoggá tesz.

A boldogság azonban múlandó. Ahogy a pusztán a perzselő napsütést a forgószél, és égiháború váltja fel, vagy, ahogy a délibáb semmivé lesz, úgy tűnik távoli emlékké a leány ölelése is. Jönnek napok, mikor szerte foszol a jósága. Mindenben hibát lel. Bármit tegyél is, az összes bajnak te leszel az okozója. Neked mégis kedvesnek kell maradnod. Bár mily gonosz dolgokat is vágjon a fejedhez, ne halljad meg!

Naponta éreztessed vele, hogy a te szereteted kiapadhatatlan, s időnek multával ezerszeresen kapod ismét vissza ő tüle. S ez így ismétlődik minden holdfordulóval. Ahogy a tündérek pillanatonként váltják arcukat, úgy változik naponta a te kedvesed is. Legyél hát megértő hozzá! Egyedül csak te rajtad múlik, hogy éveknek múltával a Boldogasszonnyal, vagy egy megkeseredett boszorkánnyal osztod meg hajlékodat.

 

Mind ezt a bölcsességet persze apródonként, a nyáj után ballagva, minden szót alaposan megrágva, lassan pergette ki – Mint ha csak magának mondaná, vagy a Mindenhatónak gyónná kósza gondolatait. Már alkonyodott mire az aklokhoz értünk. Egyre csak hallgattam. Olyan volt mind ez, mint egy csendes imádság. Nem akartam, hogy elveszítse a fonalat, így nem mertem megkérdezni, vajon az ő társa tündér volt-e? Későre járt, mire elváltunk. Igyekeznem kellett, hogy időben visszaérjek a laktanyába.

Aztán csapatgyakorlatra vezényeltek. Két hónap is beletelt, mire újra a csárda környékére vetődtem. De hiába kérdezősködtem már utána. Addigra ő kiköltözött a pusztai temető akácfái alá, hogy újra megsimogathassa rég elhunyt Annuskáját.

 

 Szádeczky-Kardoss Géza

 

Címkék: Megyes-csárda Hortobágy Tündér





Bejegyzések 1 - 6-ig. Összes bejegyzésed: 6

Gejza
2012/03/11 22:22:58

Én csak egyik dédmamámat ismertem. Ő soha sem mesélt. Helyette történeteket mondott el. Beszélt nekem öreg halászokról, csíkászokról, a lápban úszó szigetről, s a Tiszában élő harcsa királyról. Telente a hegyekből lehúzódó nyájrabló toportyánokról, tavi tündérről, bűbájosokról és a puszták kisasszonyáról. Meg a koldus ruhába öltözött tudós táltosról, és a nádi csikaszokról. Igazából az ő történetein keresztül ismertem, és szerettem meg az Alföldet.



barimari
2012/03/10 12:32:02

Szép.



egeorika
2012/03/10 00:09:53

Az én kedves nagyszüleim (Isten nyugosztalja őket) tisztes, jóravaló emberek voltak. Nagyanyám minden áldott vasárnap ott volt a templomban, s amíg Ő vetette a keresztet, a hajnalban ledagasztott kalácstészta ott kelt a sparhelt mellett. Drága jó nagyapám tűkön ülve várta haza, hogy "Piroskám" fonod-é mán aztat a kalácsot? S, Ő fonta biz, 57 évig...

Sajnálom hogy a gyémánt (60év) lakodalmat nem érték meg, mert megérdemelték volna, oly szépen egyetértésben éltek. 

Mi pedig onokák, pislogva figyeltük Nagyanyát, hogy tekeri a kalácsot, mint a villám. Azóta Édesanyám is úgy tekeri.

Hát... az van... hogy Én is úgy tekerem a kalácsot, csak még sütés után olyan mint kéne, biztos azért mert nincs sparheltom    



Futrinka22
2012/03/09 17:02:20

Nagyon bájos történet, köszönöm:)

Az Alföldről még annyit: Itt nőttem fel, és mindig a hegyek közé vágytam gyermekkoromban. Aztán jó tizen éve ,mióta el kezdtem futni és barangolni a kisváros széli erdőnkben, és a Hortobágy egyik szélét képező Ágota pusztán, megváltozott a véleményem. Elvarázsolt a síkság.. A legelésző nyájak,a gulya látványa.Időnként rövid szóváltás a pásztorokkal. Ősszel-tavasszal a daruvonulás, a vadlibák csapatai. Időnként az őzek felbukkanása. Eszembe jutottak Petőfi sorai: "Lenn az Alföld tengersík vidékin, ott vagyok hon, ott az én világom, börtönéből szabadult sas lelkem, ha a rónák végtelenjét látom."

Mindegy milyen évszak van, a puszta mindig más és mindig csodálatos.

Természetesen ettől még a hegyeket is szeretem, csak megtanultam értékelni a saját szülőföldem szépségeit is:)



Gejza
2012/03/08 23:15:14

Emlékezetből    "másoltam"


És nagyon bántam, hogy nem találkozhattam többet az öreggel, aki  kevés szóval sokat elmondott... 



repeics
2012/03/08 19:06:03

Köszönjük!




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.