Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Sebbenzin vs Primus Power Fuel
2012/03/13 18:17:51 Küldte: szamoca86

Ha jól emlékszem, úgy 7 évvel ezelőtt történt, amikor úgy éreztem, hogy elegem van a gázfőzőmből, mert drága és nehézkes volt az új palack beszerzése és biztonságtechnikai aggályaim is voltak. (Egyszer volt egy csúnya, de szerencsés esetem is az egyik palack szelepjével - a főző eltávolítása után a szelepgumi megadta magát és sugárban okádta magából a propán-butánt...) Elkezdtem felmérni, hogy milyen lehetőségek vannak és noha egy másikat terveztem, de annak átmeneti hiányának köszönhetően vettem egy Primus Gravity benzines túrafőzőt. Akkor még úgy gondoltam, hogy ebben milyen jó, hogy mindenfélével lehet főzni. Nos, végülis lehet... csak nem érdemes.
Noha a motorikus üzemanyagok összetételével tökéletesen tisztába kerültem az egyetemen, már az előtt rá kellett jönnöm, hogy mindkettő koszos, büdös, a gázolajhoz ráadásul porlasztófejet is kell cserélni. Úgyhogy hamar belemenekültem a gyártó saját márkájú üzemanyagába, a Primus Power Fuel kisebb, nagyobb kiszerelésű változataiba. Egészen pontosan korábban a 2,5 literes, amióta az nincs pedig az 1 literes volt az egység. Egészen mostanáig. Valószínűleg én vagyok a finnyás, meg a főzővel is lehet valami (jóllehet tisztítom és karbantartom), de meguntam, hogy még így is kormos lesz az edény alja. Ennek megfelelően jónéhány éve tervezgetem, hogy beszabadulok egy gyógyszertárba és veszek valami éghető anyagot, pl. sebbenzint próbaképpen.
És ez az idő eljött. Bementem. Az első kritérium az ár. Kétezer alatt egy liter. Remek, mert kétezerötszáz a primus literje. De most nem veszek, mert fenn van otthon a literes Primus palack, majd abba kérek, lehet? Lehet. Akkor köszönöm, csókolom.
Aztán pár nappal később végül megjelentem a félliteres alu tartállyal. Csak kiszerelve árulunk. (Ugyanaz a patika.) Jó és hogyan? 2 dl. Akkor kettőt kérek és egy doboz magne B6-ot, köszönöm.
Eddig csak annyit tudtam a sebbenzinről, hogy rövidszénláncú telített szénhidrogének nagyon tiszta elegye, az ennek megfelelő fizikai paramétereivel együtt. Alacsony sűrűség, alacsony viszkozitás, jó fűtőérték, mérsékelt szag. Nos, ezekből már sejtettem, hogy ez egy jó választás lesz, de gyakorlatilag egy élmény vele főzni. Vegyük szépen sorra az előnyeit.
Egy. Az ára. Bár ezzel vigyázni kell, mert ha a patikában csak kimérve hajalandóak adni, a flakonnal és a kiszerelési díjjal együtt drágább is lehet a Primus üzemanyagnál - bár nekem ezekkel együtt is 2000 alatt marad literje. Igaz, ahogy egyre jobban képbe kerülök a környékbeli patikák sebbenzin áraival, látnom kell, hogy elsőre szerencsés voltam, mert bizony nagy eltérések lehetnek az árképzésben. Jellemző az is, hogy betétdíjas üvegben adják ki a benzint. Viszont ha talál az ember egy olyan gyógyszertárat, ahol kimérnek hozott flakonba, ezerötszáz alatt is megúszhat egy litert.
Kettő. Az elérhetőség és az ellátásbiztonság. A Primus fűtőanyagot legjobb tudomásom szerint csak túraboltokban lehet kapni - azok közül sem mindegyikben. Ezzel szemben sebbenzint minden patikában lehet kapni.
Három. Nem kormol. Ez volt eredetileg a fő igény és hozta az elvárásokat. Nem kell sem az edényt sem a főzőt koromtalanítani főzés után. Az, hogy nem kormol, részben annak köszönhető, hogy aromás szénhidrogéneket gyakorlatilag nem tartalmaz.
Négy. Mérsékeltebb szagok. Maga a sebbenzin egy kicsit még kevésbé szagos, mint a Primus benzinje. Ami ennél fontosabb, hogy égés közben nincs égett benzin szaga, mint a Primus benzinnek, ami kifejezetten jót tesz a főzésnél, hogy tisztán az étel illatát érzem főzés közben. Ezt a jó tulajdonságot is az aromásmentességnek köszönheti.
Öt. Lényegesen jobb szabályozhatóság. Ami abban nyilvánul meg, hogy sokkal szélesebb teljesítmény-tartományban lehet stabilan használni a főzőt. A Primus benzinnel de facto két teljesítmény fokozat volt: a nagy láng és a még annál is nagyobb láng. Ez persze igen kellemetlen, ha egy tipikusan vékonyfalú túra főzőedényben főzök vele. (Vagy tessék jelentkezni, ki visz dupla aljú edényt túrára, na? :P) A sebbenzinnel viszont mostmár stabilan le tudom venni valódi takarék lángra a főzőt. Ami nem csak az odaégetést elkerülni jó, hanem hatékonyabbá is teszi a benzinhasználatot. Egyébként ez a jó szabályozhatóság a kisebb viszkozitással és az alacsonyabb forrásponttal függ össze.
Hat. Gyakorlatilag ugyanolyan égéshővel rendelkezik mint a Primus benzinje. Mivel mindkét benzin gyakorlatilag szénhidrogének elegye, a tömegre jutó égéshő nagyjából megegyezik. Így hát a sűrűségüket kell megnézni, mivel mindkettőt literre mérik. A Primus-é saját bevallása szerint 0,69 kg/l. Amin meglepődtem, mert a sebbenzinnek is (lévén hexán) a MOL specije 0,67-0,69 kg/l-t ad meg.
Szóval viszlát Primus benzin.

Címkék: Túrafőző Főzés Benzin





Bejegyzések 1 - 4-ig. Összes bejegyzésed: 4

pavluxek
2012/03/21 09:46:54

Igen, most gázfőzök. Ez csak sustorog, nem zakatol, ettől nem fél a kutya. De azért kézügyben van a benzines is, nem kell érte felforgatni a lakást, ha minden kötél szakad...



szamoca86
2012/03/20 13:31:44

@pavluxek:

Szegény kutyus. És most gázfőzőzöl? Már nem is emlékszem az milyen zajjal üzemelt.

@Gejza:

A fölött nem is tervezek főzni. De jó tudni.

Igen, a begyújtásos kormozásra gondolsz, biztos. Én azt úgy oldom meg, hogy éppen csak egy kis fröccsöt adok a begyújtáshoz a főzőn - éppenhogy megnedvesítse az égőrózsát; így nem folyik ki alul a benzin, ami begyújtáskor a kormozást okozza. Én az üzemközbeni kormozást értettem a problémám alatt. Egyébként ha már erről van szó, azt is le kell írnom, hogy ez igazából leginkább annak köszönhető, hogy ahol a fúvóka a rózsába csatlakozik, van egy kis rés (amit mellesleg egy kis alufóliával is tömítettem már), amin nem a benzingőz-levegő elegy jön, mint a rózsán, hanem csak benzin távozik, aminek így nincs elég oxigénje égni, ezért kormol. Ez most is látszik egy másik helyről származó sebbenzinnel(!). A Primus benzinnel viszont normál üzem közben is kormoló láng jött a rózsából is.



pavluxek
2012/03/13 23:49:28

Én is benzinfőzőztem amíg nem kutyával túráztam. Ezeréves Juwel főző (most is ezt a modellt árulják, csak csinos kékre festve), folttisztító benzinnel. Csakhogy ez, ha belefeledkezik a főzőcskébe, akkora ricsajjal zakatol, hogy világgá megy tőle a kutya (Dolfi kapitány) - aki egyébként szirénára, tüzijátékra, dudáló vonatra immunis, de a benzinfőzőt valahogy ki nem állhatja.



Gejza
2012/03/13 20:32:58

A benzin-főzőnek még egy előnye van a gázzal szemben, hogy 4.000 méter felett is tudod használni.


A főző kormozódását úgy tudod megelőzni, ha a begyújtáshoz spirituszt használsz.




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.