Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Husvét a Zemplénben
2012/04/10 08:51:45 Küldte: Gejza

Azt is írhattam volna, hogy "Fények és árnyékok Telkibányán." Mert, ahol tavaszi ragyogás van, ott árnyék is akad. Az árnyakkal kezdem, hogy a fényekkel fejezhessem be.

Szállásunk a Veronika Vendégház volt. Bizonyára uniós pénzből épült. Szép, igényesen megépített, emeletes ház. Nem sajnálták belőle a csempét, dísz burkolatot, még sem lett csicsás.

De a zuhanyzóhoz nincs zuhany függöny.  A fürdőszobában nincs felmosórongy.  A WC-ben pedig nincs WC papír.  Az ágyak nincsenek felhúzva,  és van ágy, ahová nem jutott ágynemű sem.  A konyhában nincs só, paprika, cukor, teafű.

Tudom, ezek filléres dolgok. Elmentem  a boltba, és megvettem.  Még ezer forintomba sem került. Csak akkor NE írják ki, hogy ez „Vendégház”!

Meg aztán a huszonhárom férőhelyre (mi ennyien voltunk éppen) szintenként van egy fürdőszoba WC-vel, káddal, zuhanyzóval, mosdóval. A földszinten még vízsugaras háromszemélyes fürdőkád is. De ha valaki fogat mos, a másik nem tudja használni a WC-t,  s a harmadik nem tud addig zuhanyozni.  A szobában van plazma TV, üveges vitrin, de nincs szekrény,  polc, ruhafogas. A holmink így négy napon át a földön hevert,  mert a zsákban csak azt vittük el a túrákra, ami az napra kellett.

 

A Kánya-hegyre mentünk pénteken. Sütött a nap, zöldült a madárdalos erdő, a vidám fiatal csapattal jót sétáltunk. Este pedig – néhány túratárunk jóvoltából – előre bepácolt, szabadtűzön sült husikat ettünk sült krumplival, és vegyes zöld salátával. Ízletes volt az étek is, de még finomabbá tette az a szeretet és öröm, amivel készítették nekünk.

 

Másnapra, Regécre megjöttek a többiek is. Hangulata van annak, amikor közel ötven fős csapat megy az erdőn át.  Régi ismerősök találtak újra egymásra.  Van, akivel már többször levelet váltottunk, de most találkozunk először.

Térkép egyeztetés után a végére maradtam. Szétszakadozva, beszélgetve a régi és új ismerősökkel észre sem veszi az ember az emelkedőket.

Nagy Péter-ménkű, Pengő-kő sok szép régi emlék elevenedik meg az emberben. Tizenhét éves voltam, mikor szakadó esőben először állottam a kiemelkedő riolit sziklán…

Most kegyes volt hozzánk az idő, csak akkor kezdett el esni, mikor visszaérünk a kocsikhoz.

 

Volt, aki hamarább visszafordult, hogy mire haza érünk, elkészüljön a juhtúrós, sültszalonnás sztrapacska. Hát, ebben is benne volt apai-anyai!

Most már a mi házunk is megtelt, de estére Janiék is átjöttek, hogy tortával ünnepeljük a születésnaposokat.

 

Vasárnap, borongós időben láttam viszont a gönci Pálos-kolostort és Amádé-várát. Voltunk a Sólyom-kőn (ott már sütött a nap), ahol ifjú titánként először másztam sziklát. S egy általam még nem járt, szép sziklás völgyön tértük vissza a faluba. A szigorúan védett területet elhagyva, lemaradtam virágot szedni…

Remeron túráin vetélkedőket és közös játékokat szokott szervezni.  Ennek reményében mentünk át vacsora után hozzájuk, de ezúttal ez elmaradt. Iszogattuk a borokat. Ettük a sajtot, és vártuk, hogy előkerüljön…

 

Engem beavattak a lányok titkos tervükbe. Öröm  volt nézni, ahogy boldog  együttes munkával készültek a szép hímes tojások.

Bizony, régebben születtem már, de soha nem kaptam még ilyen gyönyörű mívű húsvéti tojást. El is teszem emlékbe!

 

Nem vagyunk egyformák, de így kerek a világ! Van lány, akik remegve várja, hogy sikongatva végig szaladhasson az udvaron,  mert a hidegvíztől lesz egész évben egészséges. Ő nem feledkezett meg a szárazruháról és a tojásfestékről sem.

Mások versikét és szagos-vizet szerettek volna. Van, aki irtózik a száz féle pacsulitól, s inkább a jelképes vízre szavazna.   És olyan is akad, aki azért megy a hegyek közé, hogy az egészből kimaradjon.

A mi házunkban volt ez is, az is, de Gábor alkalomhoz „költött” versikéje dobta fel a hangulatot:

 

Zöld erdőben vótam,

Két napig fostam,

Meglocsollak mostan!

 

Én pedig azért szedtem, a virágot és a fagyöngyöt, mert annak minden lány örül. És a feltámadás ünnepéhez a virág épp úgy hozzátartozik. A fő kolomposnak még egy koszorúra is futotta belőle…

 

 

Címkék: Hímestojás Telkibánya Locsolkodás





Bejegyzések 1 - 10-ig. Összes bejegyzésed: 11


Oldal:  1 | 2 | Következő >  Utolsó >>

petour
2012/04/14 12:11:48

Remek, hangulatos a blog.

Csak mellékesen jegyzem meg, hogy - ha eseteleg még nem mindenki tudná - hogy ismét bérelhető az István-kúti kulcsosház!

Részletek - több környékbeli remek szállással együtt - az alábbi linken:

http://www.haromhuta.hu/szallashelyek.htm



Gejza
2012/04/12 22:17:27

Kedves Zsiresz!  Örülök, hogy te is jól érezted magad!



Zsiressz
2012/04/12 21:39:52

Szerintem mindenkinek szubjektív a meglátása egy-egy összejövetellel kapcsolatban.

A szállás csak akkor lehet rossz, ha tudom, hogy van más, jobb! A túra útvonala csak akkor megfelelő, ha nekem megfelel! Az esti összejövetelek csak akkor jók, ha az nekem megfelel!

Nos én más szemszögből nézem a dolgokat. A túravezető szerintem ember!!! Neki is vannak dolgai! Az Ő szubjektív döntése és felelőssége merre menjen a túra. Ha nem ezt akarom, akkor én szervezem a túrát! Ha asztalnál akakork ülni és gyerekes játékokat játszani, hozok magammal Fekete Péter kártyát és nem hányom mások szemére, hogy nincs.

Az ember gyarló és mindig meglátja mások hibáit. De szerintem ezeket csak akkor hozza elő, ha maga hibátlan.

Ezért is fejezem azzal a mondandómat, hogy én hihetetlenűl jól éreztem magam, mert én bár most voltam először ezeken a tertülatekan, még is csodálatosnak láttam, és köszönöm, hogy itt lehettem!



Gejza
2012/04/10 23:04:52

Az a helyzet, hogy Regécen is van Veronika panzió.  Te nyilván ott voltál, mert ott valóban lehet kávézni is.


Más különben pedig én nem minősítettem a telkibányai Veronikát, csak elmondtam mit találtam és mit nem találtam. Aztán ki-ki döntse el, akar-e oda menni máskor!



egeorika
2012/04/10 22:39:20

Amikor én jány vótam...   (???)    Nem a locsoló legényöket számoltuk ám (!)  hanem hogy aznap, hányszor kellett átöltözni (!!!)   Hjjajjj... múltszázad...


Én tavaly voltam a Veronikában, amikor Újhután (OázisTh.) a fejemhez kapva áttekertem a KÉK bélyegzőért, aztán vissza szakadó esőben. Na de Gejza kávéjuk legalább jó...   



peter8
2012/04/10 17:00:07

Köszönöm a blogot, jól összefoglaltad a szerintem jól eltelt napokat! 

Voltak apróbb árnyak ahogy Te fogalmaztál,  de a fény volt a jóval több. Így kerek a világ.

Nem kell mindig, mindennek tökéletesnek lenni. Én úgy gondolom, hogy időnként mi várunk sokat, helyezzük magasra a lécet. Esetleg a toleranciaküszöbünk - tudom nem szép magyar szó-  is ingadozik. De valamit én már megtanultam, ha a szépet, a jót  keresem, azt látom meg, az tovább megmarad bennem. Ezáltal a  jó érzések kerekednek felül, maradnak meg inkább. 

Nem tehetjük meg hogy becsukjuk a szemünket, nem veszünk tudomást a kellemetlenségekről, de ha arról beszélünk folyamatosan, azon "csámcsogunk",- ez már magyarosabb - megfekszi a gyomrunkat, kellemetlen emlékként kísért. Ha valakinek ez a jó, tegye ezt.

Én úgy hallottam, hogy a többség jó érzéssel távozott. 

Ha jól akarom magam érezni, úgy lesz, ha rosszul akkor úgy. Persze esetenként  van kivétel, de ez erősíti az alapszabályt. 

" Ha keresük hibát, akkor megtaláljuk. " Megtaláltátok ???  (ss)

Én jól éreztem magam, ezért köszönet mindenkinek!!!

Ha valakit megbántottam, elnézést kérek!

Üdv. mindenkinek. Szép napokat!

 



Gejza
2012/04/10 13:37:03

Ennek a kirándulásnak volt egy NAGY tanulsága: Mennél nagyobb a banda, annál több félék vagyunk. Annál több feladata van a túravezetőnek.  S nekünk, résztvevőknek Qutya kötelességünk lett volna ebbe besegíteni.


Máskor berakok két pakli römi kártyát, kockát, társasjátékot. S bizony egy közös éneklés is elkelt volna -   ha lett volna, aki elkezdje.


Meg aztán ittunk mi ott este szárazat és fél édest. Fehéret, rozét és vöröset. Házit, magán pincészetből valót és álamit. Aszut,  jégbort és házasítottat. Az sem lett volna tán baj, ha ki-ki elmondja mit hozott, honnan     hozta. Mert hát más az ivás, más a kótolás. Ízletesebb a bor, ha tudjuk, hogyan készült. Lehet, hogy ezt nekem kellett volna kezdeményeznem?



Gejza
2012/04/10 13:11:24

Sok mindenről írhattam volna még: étteremről, szódáról, szélről, hidegről, de ebben a túrában sokkal több volt a napfény a szeretet és az egymásra figyelés.


Köszönöm a fínom vacsorákat, a túraszervezést, beszélgetéseket, a husvéti tojást, és azt a sok empátiát, amivel mind ezt készítettétek, adtátok!


SoXor és sokat fogunk még együtt lenni, mert: - ahogy Jani is írta - Mindennek oka van!



remeron
2012/04/10 12:14:42

Köszönöm Géza a Blogot! Mindennek oka van! Köszönöm a részvételt a túratársaktól! Remek Emberek, remek helyen! 



triatlonos
2012/04/10 11:56:36

Tényszerű az események leirása, talán az "éttermi vacsora" leirása maradt ki. A Veronika emeletén viszont bizonyitotta a társaság, hogy a 40 alatti lányok és a fiatal és szenior fiúk csapata igazi baráti csapattá erősödött. Reményeim szerint hamarosan sikerül hasonló túrán résztvennünk.




Oldal:  1 | 2 | Következő >  Utolsó >>


*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.