Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Horvátország hegyei
2012/04/10 23:44:05 Küldte: domi

2011.06.04-08. Horvátország



A legtöbb embernek Horvátország hallatán a csodás tengerpart jut eszébe. Azonban a tengerparttól pár kilométerre találjuk a Risnjak nemzeti parkot, 1500-as hegyekkel, ahol gazdag élővilág fogadja a turistát. Farkasok, medvék, vadmacskák és a hegység névadói a hiúzok is élnek itt szép számban.
Ezúttal ide tartunk, ezt a csodás világot járjuk be, ha nem is teljes szeltében-hoszában, de egy részét biztosan megismerjük. Három nap sátras vándorlást terveztünk Horvátország e csodás szegletében.
Budapestről ketten indulunk Anitával szombat délelőtt 9 körül, pár óra kocsikázás után este 17:00-kor parkolunk a Platak menedékháznál. Nem vettük sietősre a figurát, megálltunk itt-ott amott, nézelődni kicsit. A házban a helyiekkel beszélgetünk próbálunk információt szerezni a szállásként kinézett egykori katonai bunkerről, meg a már nem működő menedékházról fent a Snjeznik csúcsa alatt kicsivel. A felszolgáló készségesen segít, majd segítségül hívja a pultnál ácsorgó az itteni hegyeket többé-kevésbé ismerő középkorú urat. Negyed óra beszélgetés után, elkortyoljuk a sörünket, kávénkat,hátunkra kapjuk a hátizsákot és nekilódulunk a hegyeknek!

Kicsit elcsúsztunk időben, de nincs olyan messze a hegycsúcs. 4km gyaloglás vár ránk 400méteres szinttel, nagyjából másfél óra szépen kényelmesen, még világosban simán felérünk. Gyönyörű erdőben vezet utunk, előbb egy makadámúton majd ösvényen gyalogolunk. Pár nappal ezelőtt esők áztatták a vidéket, az út kicsit sáros. Lepillantva egy friss medvelábnyomot találunk, a bundás épp az ösvényen gyalogolt előttünk, lehet csak pár perccel hamarabb. Csupán reméljük, a medve már arrébb cammogott, találkozni nem szeretnénk most vele. Én megyek elől igyekszem jobban szemlélni az erdőt, kicsit hangosabban beszélünk vegyen csak észre a bundás, és legyen ideje kikerülni minket.

19:45-kor már a csúcs alatti útbaigazító táblánál álunk, amire 25 percet írtak. Feltekintve az égre szürke felhőket látunk közeledni a tenger felől. Ez nem néz olyan jól ki! Ebből lehet égi áldás! Két kattintás a fényképezőgéppel, és indulunk. Előbb sziklás, majd igen meredek szakasz következik. Elérjük a határt, ahonnét csupán fű és kő övezi az ösvényt. 

Amint kiérünk a fák alól, már látjuk, mi van felettünk. A hegy beleveszik egy szürke felhőbe, amiből...



Címkék: Túrakaland Kalandorok Domi Horvátország Hegyei Risnjak Snjeznik





Bejegyzések 1 - 1-ig. Összes bejegyzésed: 1

domi
2012/04/18 20:52:10

Igaz, nem rég írtam, bokatörős túra volt, de jó visszaolvasni! :)




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.