Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

2012.01.01. Újév a Bükkös árokban!
2012/04/18 23:23:53 Küldte: Amadeus


         Visszatérő hagyományként hirdettem meg az újévi túrát. Számomra mindig is volt valami varázsa az Újévnek, az újévi erdőnek, egyáltalán az évet túrával kezdeni! Nem is szólva a kiváltságosság átérzéséről! Hányan tehetik meg, hogy talpon legyenek Újév reggelén!

Volt is változás a jelentkezések során. Végül is, 6-an jöttünk össze. Tibor Veszprémből, magam, Edit Várpalotáról, Ildi, Laci, Heni Székesfehérvárról. Egy néhányan ismertük egymást, egy néhányan nem. Henivel már ismerjük egymást, a turatars.com oldalunkról, de csak most találkozhattunk először. Tibor nem rég jelentkezett a Tekergők sorába, most találkozhattunk először.

Az útvonal: Várpalota, Római katolikus templom - Vár völgy pereme - kálista - Vaskapu völgy - Királyszállási elágazó – Középberek – Bükkös-árok – Csikling várrom – Csőszpuszta –16:30-as busszal vissza Várpalotára

A találkozót 08:30-ra hirdettem meg, a katolikus templomnál. Még vártunk egy kicsit az esetleges későkre, aztán elindultunk. Menetközben megcsodáltuk a Thury várat. Vár völgyben keveset haladtunk, hamar leágaztunk az egykori piros kereszt jelzésű turistaútra. Szinte teljesen le van kopva a jelzés, ezt is sorra kell, vegyük a felújítások során. Látványos emelkedő után kijutottunk a gerincre, majd a völgy peremére. Csodálatos kilátás fogadott bennünket! Tovább indulva ritkás helyen haladtunk, míg nem újra szálerdőbe érhettünk. Idős tölgyek, fiatal kőrisek fogadtak bennünket. Itt nem sokára le kellett térni az eredeti piros kereszt jelzésről és az általam kialakított átvágáson tovább haladva, kiértünk a perem legszélére. Ismét csodálatos panoráma fogadott minket. Előttünk a Vár völgy, Kálista-val, a környező hegyek magukba foglalták utunk további célját, a Vaskapu völgyet is. Szép egy kilátás volt erre a katlanra. Alant járva, a völgyben, ezt nem is lehet látni.

Tovább haladva, a kis kitérő után, újra visszatértünk a halovány piros kereszt jelzésre. Itt is kellettek az előmunkálatok, hogy ennyire is járható legyen ez a turistaútvonal. Nagy nyilvánosságnak még nem ajánlom, mert követhetetlen.  Majd, ha felújítottuk, akkor igen. Egy újabb kilátóhelyet, egy sziklakiugrót kerestünk fel. Innen a Vár völgy és a Bükkfakúti árok, a Puszta-Palota (Bátorkő) környékét lehetett belátni.

Tovább folytatva utunkat, a meredélyen leereszkedtünk az egykori Kálista-hoz. A szem, nagyon tetszett a kis csapatnak ez a leereszkedés. Mára már olyannyira kiszáradt, hogy 30 éves nagy fák nőtték be. Egykor a vizében még horgásztak is. Utunk innen a Vaskapu völgyön keresztül vezetet. Még a várpalotaiak közül is kevesen ismerik ezt a csodálatos völgyet. Szép sziklaalakzatokat láthattunk, „erdei fürdőszobát” is. Jó kis sárdagonyát! Majd egy hírtelen emelkedő és fent is voltunk a piros kereszt útvonalon. Ez egy másik piros kereszt jelzés, ez is a Vár völgyből nyílik valamivel a Kálista után és a Bükkfakúti árkon jön fel, majd elvisz a Burok völgybe, a Bükkös árokig. Megálltunk egy kis pihenőre, morzsálásra.

Tovább haladva, a földút egyenes irányát követve egyszerűen lesétáltunk a piros kereszt jelzésről, hogy rövidítsünk. Meglepve fedeztem fel az út mellet levő pinceromot. Grandiózus ez a rom annyiból, hogy jól látni még romos állapotában is, mennyire vaskosak és jól kirakottak a sarokpillérei. Én nem is tudtam róla. Nagyon megörültem a felfedezésének. Vannak a környéken más romok, de azok másabbak. Ezen látni vélem, hogy anno tehetősebb emberé lehetet. Majd utána járok, hogy kié volt. Nem sokkal ezután kereszteztük a Várpalotáról jövő Tési műutat és kis séta után a Sár-berek, Burok völgy, Királyszállási kereszteződésből jövő bekötő utat, majd nem sokára, 13 óra körül fenn is voltunk Sár-berken. Sajnos, nem volt jó időnk, így nem láthattuk a csodálatos panorámát.

Az innen induló erdészeti nyiladékok egyikén, ami pont szembenéz a Bükkös árokkal, megindultunk lefelé. Mondanom sem kell, itt már helyismeret kell. Kellemes utunk volt, lejtet lefele a Burok völgy felé. Majd elfogyott az út. Hátra nézve kérdeztem, most merre. Kíváncsian vártam, hogyan reagálnak a túratársak. A szem igen meglepődtek, amikor beléptem a lombtalan sűrűbe. Megérte, csodálatos volt! A sűrűn hamar átjutva a Burok völgy meredek oldala volt előttünk.

Lassan elkezdtünk leereszkedni, aztán meg is álltunk több ponton is. Részleteiben kiélveztük ezt a meredek oldalt. Sokat időztünk rajta. Találtunk egy sziklaormot is, többen azt is megmásztuk.

14 óra volt, leértünk a Burok völgybe. Fantasztikus érzés volt, megint benne állni!

Bükkös árokban még nem jártam. Kíváncsian vártam hát! Úgy gondolom, hogy a sok kidőlt bükkfa a 2010-11es viharok során dőlt ki. Kicsit vizesek voltak a fák, sár is volt, emelkedett is az árok, és vaskos, tán 100 év körüli bükkök keresztbe-kasba rádőlve az árokra. Lassan és nehezen haladtunk, meg kellett mászni minden kidőlt fát. De mindenki élvezte. A Közép-Dunántúli piros jelzés halad benne.

Túra során volt móka, kacagás, és ha kellett, egymást segítettük át a kidőlt fatörzseken. Jól esett nézelődni, mindent megvizsgálni, közben dolgoztak a tábori fotósok. Az árokban felérve, a kék háromszög jelzésbe értünk bele. Végül is 1 óra alatt megjártuk a Bükkös árkot. Rövid gyaloglás után kiértünk Hétházpusztára. Rövid tanácskozás után úgy döntöttünk, nem megyünk tovább, mert nem biztos, hogy időben kiérünk Csőszpusztára. Így Királyszállási elágazónak vettük az irányt, a buszmegállóhoz. Odaérve újabb döntést hoztunk, irány  Várpalota ! Így, a Csörget völgy melletti mezőterületen legyalogoltunk. Pont sötétedésre értünk le a városszéléhez.

Úgy érzem, nagyon szép volt ez a mai túra is. Remek volt a csapat, örültem az új túratársaknak is. A kálista-hoz és a Burok völgybe levezető meredélyeken való leereszkedést nagyon élveztem. Másabb, mint amikor az ember csak gyalogol előre.

Szótár:

kálista : "Ez valószínűleg régi szlovák eredetű szó, amely eredetileg pocsolyát, sáros helyet jelentett." Wikipedia


Puszta-Palota, vagy Bátorkő ?  Ma is vitatott. Elviekben, Bátorkő vára a mai Várpalota területén elhelyezkedő tényleges vár volt.Ma már nincs meg. A Vár völgyben található várrom pedig nem egy tényleges vár romja. Ez csak lakótorony volt, egy őrhely a  Pápára menő akkori úton.

Címkék: Bükkös árok





*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.