Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Mizoram, India
2012/04/21 21:16:53 Küldte: vandorboy

Mizoram, intro  - Nos ezt  a reszt (3 bekezdes) hagyd ki, ha nem erdekel, milyen nehezsegekkel talalkozik egy utazo ismeretlenfolden? Milyen modon oldana meg? Hogyan hatnak az esemenyek egymasra? illetve hogy mi az a nosztalgia..?

Hat volt bankkartya mizeria, online vonatnezes, stb..  idoben kierek a kaosz-guwahatiban a vasutallomasra,  de 30 percet kesik a vonat. Jo, probalok jegyet venni Silchar-ig, legalabb addig vizszintesben leszek.  De persze mivel a vonat nem innen indul, hanem kelet assambol jon, ezert csak Lamdung allomasan lehet venni fekvo jegyet turista kvotara (varolistan 58. Lettem volnam egy kis vonatra (kb 10 szerelveny).  Aztan meg rakesik a vonat meg 1h-t, kezdhetek izgulni, hogy lekesem a csatlakozast. No sebaj majd lessz valahogy. 4h zotyoges, meg van ido atszallasnal, igy megyek jegyert, de mivel kesett a vonat, ezert zaras elott ertem oda. Jegypenztartol  atkuld a szomszed epuletbe, ahonnan meg visszakuldenek az elsobe. Kozben az mar bezart. S hogy a reklamaciot, kovetelozest megelozzek, a computerek mar blokkolva voltak, igy ugye a szemelyt nem hibaztathatjak. Okos.   jegyfoglalasnak lottek. Nagyszeru… Kozben  hatalmas tomeg let a normal penztar epuleteben, hogy ne menjen a vilag siman.  Kiderult, hogy toroltek az Agartalai jaratot, igy a Silchari vonattal jon egy masik 10 szerelvennyi embertomeg. Persze nem toldottak meg a vonatunkat szerelvenyekkel, igy folyt a hiszti, tulekedes, feszultseg , logtak az ajtobol is, nekem eselyem sem volt beferni. Egyetlen mentsvaram az elso osztaly, de onnan is kidobtak.. nem hiszem el… hat ujra visszaszallok. Aztan persze kesessel, de elindul a vonat.. de a kov allomasnal at kell szallnom.. aztan meggyozom oket, hogy nem az en hibam hogy toroltek a masik vonatot.. Igy a wc mellett toltom az ejszakat. .

De hogy a rossz esemenyek halmozodjanak, a keses miatt csak 10h ra erunk Silcharba, s lekesem a Mizorami sumo (jeep) indulasokat is.. Na gondolom elutom az idot, a bankkartyam orvoslasaval. Itt is tomeg az ATM ek elott, mint mindenhol a periferia indiaban. Aztan beszelek a bankarommal, de megnyugtat, hogy nem lehet maestro kartyaval penzt felvenni a bankban sem.. Semmi megoldast nem tudott javasolni.. hisz bankar..  Nekem eszembe jutott, hogy esetleg a dombor reszevel lehet vmit csinalni, esetleg kamura levasarolok, amit nekem kp ban kiadnak..  Megyek az utazasi irodaba ahol repjegyeket arulnak, kerdem, hogy lehet e bankakartyaval fizetni? Persze lehet – mondja. Menjek a bankba, ATM bol vegyek fel penzt es fizethek.  Hat ez sem hallotta meg a kerdesemet. Legyek ideges? (Ez egyebkent mar egy vilag jelenseg.. ha pl. Egy etteremben kersz egy kolat es egy vizet, akkor ket kolat kapsz, mert az agyuk arra van modellezve, hogy eddig majd mindenki ket kolat kert, akkor biztos te is azt akarsz..  igy nem kell gondolkodnia. Ha esetleg megsem azt akartal, akkor is jo szokott lenni.  Hat ilyen ndia , hatvanyozottan. A rutinban el mindenki. A kerdeseimet sem szoktak meghallani. Erted? Amikor igenloen razzak a fejuket.. akkor mar tudom, hogy nem ertik. Nem is folytatom… ez olyan tajidegen problema europatol, mint egy  programozonak megerteni, hogy vannak orszagok ahol lassu a net. Ezt egy europai nem kepes felfogni.  Ez csak a c.s. kapcsan merult fel, mert elkezdtek kommunikalni velunk, hogy ideakat gyujtsenek. S lehet rajuk szavazni.. az en javaslatom all az elso helyen… na legalabb a tagoknak leesett, hogy europan kivul is van elet…

Node, hogy a penzhez jutashoz visszaterjek, ugy dontok, ugyis van idom, hat valtok a bankban. Am ez nem olyan egyszeru, mint azt egy jambor turista gondolna. (gyengebb idegzetuek ugorjanak a kovetkezo bekezdeshez.) A bankarommal beszelek, o kerdezget mi jaratban vagyok, s hogy tenyleg egy fesztival miatt jovok Mizoram-ba?, csalad, gyerek, miegymas… Kerdem mennyia az arfolyam.. elfogadhato.. komission sem veszes.. hat valtok. Toltogetjuk a papirokat, kozben kerdezget..  kb 7 oldalnyi papirt toltunk ki, fenymasolat irataimrol, bankjegyek sorszama (meg jo hogy nem egy koteg egydollarost hoztam), nekem nem kell sorban allnom, eloreviszi a kasszahoz.. varunk.. varunk.. telefonok… kozben kiderul, hogy tortenelmi esemeny vagyok, vki kulfoldi akar valtani.. akinek nincs szamlaja ennel a banknal. Hat ilyet! Feltelefonal a fovarosba, hogy  lehet-e akkor valtani.. feszult pillanatok.. mert mar 40 perc telt el eddig.. de vegul a fonokseg rabolint.. mindenki felenged, jon a tea.. (no nem nekem.. a bank nem te erted van ha ezt eddig nem tudtad volna), kozben nezem a sort.. meg a bankban levo motorkerekpart. Eloszor, buta europai agyammal azt gondolom, hogy ezt a motort nyerhetik, akik itt valtanak (dehogy), akik itt vezetnek szamlat (ez sem a helyes talalat). De meg ez is tavol a valosagtol.. vmelyik fonoknak all bent a bankban a motorja. Vicc.  De nekem nem, mert mar mindjart megy a sumo (maxi cab, jeep) 14h kor, siettetem, o megnyugtat.. ilyenkor erzem mar hogy baj  lessz. Vegre jon egy papir, amit meg ala kell irnom..ketto, mert eurot is valtanek,  majd vegre latom a valosagot.. iszonyu rossz aron valtjak az eurot.. mondom neki, hogy elobb nem ezt mondta.. mutogatja nekem a papirt..stb.. Hat en  kerem vissza az egeszet.. kicsit ketsegbe van esve bankarom (en is , mert lekesem a jeepet), most mar en is  a kasszahoz megyek, visszaadja a penzt, s verge mehetek. Igy nem sikerult 1 h alatt penzt valtani, meg jo hogy elertem a jeepet. Busz is lenne, de azt sem tudja senki honnan indul.. szoval kaosz. Jah, s ha csak felutig mesz, akkor is ki kell fizetni az egeszet, mivel jeep felutig nem megy.. vagy butasag, vagy jeep mafia van a dologban.

Mizoram –   fel magyarorszagnyi terulet,  – land of the hill people – a jelentese. India 23. allama, 1987 tol. Regebben csak folyon keresztul kapcsolodhattak a nagyvilaghoz, de miota bangladesh fuggetlen allam, ez az ut megszunt.. teljes izolaltsagba taszitva az itt eloket.

Juhej, indulas Mizoramba,persze en vagyok  a 12. utas a jeepben, raadasul hatulra kerulok, jo kilatasok egy 6h nak mondott utra, ami statisztikailag 8 h .. de ugye az indiaiak nagyon optimistak. Sebaj elindultunk vegre..  (korabban akartam egy kozelebbi helyre menni, felutra, de oda is 300 rupia a jegy, szoval tok mindegy hova megy az ember..  mar lelki szemeim elott latom, milyen draga mulatsag lessz ez a 7 nover torzsi allamokkent  reklamozott uj turista desztinacio indiaban. No de a regi almaimnak ara van. Amire rogton rajovok, ahogy kierunk a varosbol, mert razos ugybe fogtam bele. Tele katyuval , godorrel, szuk utak, kerulgetik egymast a jarmuvek..  vissza az igazi indiaba… emlekfoszlanyok tornek fel a 13 ev el ezelotti indiai utamrol.. a szomszed gyerekbol pedig az ebed emlekei tornek elo.. szerencsere nem ram celzott. Hja, jo tudni, hogy van meg idoutazas.

Aztan mielott a hatarhoz ernenk, ket srac meg bedob egy uveg konyakot, mert ugye Mizoram a keresztenyek altal iranyitott allam, s torvenybe iktattak az alkohol tilalmat.  A moral aapolaasa. No de nem kell sok logika hozza, hogy lassuk ez sehol sem mukodott eddig, sot a klerus sem helyesli, de hivatalosan senki nem akarja megvaltoztatni. Igy aztan marad a problema eszkalalodasa, mert igy mindenki helyi fozott lottyot iszik.. a sokkal kellemetlenebb mellekhatasokkal es sokkal dragabban.. amibol az allam nem is reszesedik ado formalyaban. Nacceru. Persze mindenhol korrupt rendorok, a sofor mindenhol viszi a baksist.. nos most mar ertem miert ilyen draga a kozlekedes.. mert az elnyomoimat nekem kell fizetni, mert az allam nem kepes ra.  Csak hogy szofisztikalt kepet  kapjon kedves olvasom, milyen is (volt) india.

A forgalom innen kezdve gyer, jonnek a hegyek, kacskaringok, bambuszerdok.. mert ugye errol hires… minden 50 evben viragzik a bambusz, gyumolcsot hoz.. amitol elszaporodnak a patkanyok.. s 3 evig pusztitjak a parasztok termenyeit, aminek kovetkezteben ehinseg szokott kitorni. Ennek kovetkezmenye volt az ehseg szulte felkeles az otvenes evekben..  illetve a fuggetlensegi mozgalom, amelyet indiaa  legiero bevetesevel probalt kordaban tartani.  Persze az egesz orszag hegyekbol all, igy teljesen kontrollalhatatlan, raadasul burmaval hataros, igy aztan megfoghatatlan. Tartott is vagy harminc evig, mire pontot tettek a felkeles vegere.. ennek gyumolcset (razkodasos terheit) elvezhetem.. mivel  eddig csak engedellyel sem igen lehetett ide bejutni. A burmai oldalon meg remenytelenebb volt.. igy elso felfedezokent jutok erre a teruletre.

De miert is nem fuggetlen allam?? A tortenet erdekes,  de itt hosszu, igy a blogomon a tobbi.  http://vandorboy.com/mizoram-india-a-hegyes-orom/


Címkék: India Mizoram Törzsek Kalandok





*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.