Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Nyugat Pápua, Indonezia
2012/04/21 21:20:18 Küldte: vandorboy


West Papua, avagy hol vannak a kannibalok?

Mindenkit udvozlok megint a halon keresztul. Azert jol esett, hogy jo par embernek feltunt 2 honapos eltunesem. Igaz, a Papuaknal nem lett belolem fott szerzetes, sem a szabadsagharcosok altal elrabolt feher tusz, se Sulawesin bivaly altal feloklelt jarokelo, sem a capa altal szetmarcangolt tetem, sem kalozok altal kivegzett utas. Tehat aki nem e fenti okokbol kifolyolag hianyolt, annak mar meg is bocsatottam. De most resszkessetek, mert jon a betu aradat fott szerzetesekrol, tuszokrol, bikaviadalrol es a tengeri kalandokrol. WEST PAPUA Prolog

Szoval Jakartaban megvettuk a repjegyet (innentol tobbes szam)130$-ert Papuakig (Europa-Amerika tavolsag), de a repteren derult ki, hogy nincs helyunk, mert nem konfirmaltuk a 2 napja vett jegyunket. Azsia. No de idefele menet Katrien osszehaverkodott egy itt dolgozo sraccal, s most megismertek egymast. Rogton korrigaltak az elirast, s igy masik ket ember lett a kieso. Azsia.

Magasbol a taj impressziv, hegyek, kacskaringos folyok, minden zold es hosszan lakatlan. Megerkezven rogton guid-ok serege vesz korul, szallasra semmi esely, mert draga, tovabbrepulni eselytelen, mert kell engedely erre a zona-ra, amit a rendorseg ad ki. Kinek mennyiert. Ezert K-t kuldom el Jayapuraba (kb. 2 ora ut), mert o megiscsak lany. Raereztem, mert 5 perc alatt es ingyert keszult el a papir, amiert masoktol orakat es sulyos penzeket kovetelnek a bribe-ittas nagyhatalmuak.
Addig aludtam, s mikor felebredtem sok fekete emberke vesz korbe. Neznek. Vegul egy kereszteny repuloforgalmistaval haverkodtam ossze, nala alszunk, illetve tole kaptunk korrekt infokat (ami itt hiany), s az o hatekony kozremukodesevel sikerul jegyet szereznunk (es ezaltal feltehetoen par helybelit leszoritani) a Wamena-ba ( Baliem valley) tarto jaratrol. A gep 32 fos, s ez az egyetlen megkozelitesi lehetoseg az 1500m magasan elterulo volgyhoz, melyet a 40-es evekben fedeztek fel. Addig egy vilagtol elzart terulet, ahol erintetlen kokori torzsi kultura elt-harcolt ezen a teruleten, ahol meg nem is olyan reg egymas elfogyasztasaval tettek szinesebbe az edeskrumplijukbol allo menusorozatukat. Fekete meztelen emberkek, orrukban csont, fejukon tolldisz. A wamenai repteren egy kettetorott repulo jelzi, hogy a civilizacio is mulando, egyebkent pedig gyerekek bicoznak a kifutopalyan es csopogo csapok jelzik az idoszamitas 30 evvel valo visszaforgatasat.
Elso impressziom kilepve: nyugodt utcakep, jarokelok s koztuk egy kicsi fekete meztelen penisztartos emberke jon nyillal a kezeben teljes termeszetesseggel. Utos elmeny. Rogton az istenek a fejukre estek film jutott eszembe, amint egy bennszulott kozlekedik a nagyvaros utcain.
De a fekete leves csak ezutan jon, mert a szallasok dragak es uresek, de alkudni lehetetlen, turista csoportokra van meretezve, habar egy darab turista sincs a volgyben (na jo 3-4 akad),. Monopolium. Hm.
No de azert remeny mindig van. Talalkoztunk egy csaladdal, akiknel lakhattunk. 8 gyerekuk melle meg mi is befertunk. Szegenyek, vacsorajuk ures rizs, teszta, vagy krumpli. Tanari fizetesbol ott sem lehet nagylabon elni. Mi potoljuk gyumolcs, zoldseg formaban a hianyzo vitaminjaikat amig itt vagyunk, hogy szinesebbe tegyuk mindennapi &#8216;kenyeruket&#8217;. De ez is mulando. Aram a jolet alma, ok meg nem almodnak.
Megnezem a tanar papa iskolajat. Reggel erositobol dol egy slager, s a tanarok arra tancolnak egy meghatarozott koreografia szerint. Utana a gyerekek kovetkeznek. Szokatlan. A lenyeg, hogy nincs hazi feladat es a gyerekek is szeretik. De mint kiderul Indonesiaban az iskola joreszt inkabb gyerekmegorzo, hogy a szuloknek legyen egy kis nyugalmuk es idejuk a kisoccs elkeszitesehez.
Egy felsotagozatos osztalyt is meglatogattam, akik eppen vizsgat irtak az utobbi 3 evben megszerzett angol tudasukbol. Katasztrofa. A het napjai: mondej, tusdai, sandai, yesterdai. Irjon le par helyi gyumolcsot: mango (holott itt irmagja sincsen. Mas nem jut eszebe). No igen, a magoltatva tanulas nem tanitja meg oket gondolkodni. Konnyiteskeppen megtippelheto valaszok is vannak. Pl. Hany fobol all a football csapat? 3,7,11,20. Nehez hibazni, mert a football Indonezul is igy hangzik. De az angoltanar is gyenge eresztes, neha a kerdeseit sem ertem, egyebkent jol elbeszelgetunk es viccelodunk a burokratakon, amerikaiakon, az eleten.

Wamena &#8211;a volgy fovarosa – lakossaga 20.000 fo, s minden ami itt civilizacio, az az egbol erkezett. Ertsd ezalatt minden szeget, teglat es cementet, aszfaltutat es autokat, hogy a benzinrol ne is beszeljek. Minden repulon erkezett. Ezen a sokkon hetekig nem tudtam tuljutni. Egy varos epul fel a levegobol. Ez avatja Indonezia legdragabb helyeve Irian Jaya-t, mas neven West Papuat. Masreszrol meg a legolcsobb, mert ha valaki tartosan kihuzza krumplin es zoldsegeken, akkor napi 100ft-bol konnyen kijohet, de 200-bol mar gyumolcs es sult zoldsegek, tofu, esetleg local edesseg is belefer. Probaltam helyi nepzenet talalni, de csak Jawai zenek vannak, mert a kereskedok azok. Ami volt keves, azok is mind PNG-rol szarmaznak, ahol mar nemzeti ontudatra ebredtek. Voltak szemizdat helyi masolt-rossz minosegu kazettak dobozbol, de csak dragaert.
A meztelen Dani emberkek, – orrukban csont, fejukon toll, erosen hianyos fogazattal – a varosban most azzal utik agyon idejuket, hogy turistakra vadasznak, 

http://vandorboy.com/papua/

Címkék: Törzsek





Bejegyzések 1 - 3-ig. Összes bejegyzésed: 3

Futrinka22
2012/04/25 22:44:07

Maradok a képeidnél. Azokat viszont végig nézegettem:)



vandorboy
2012/04/23 23:07:26

oh elnezest.. de van tovabb is az iras, de mivel hosszu, ide nem ferne ki.. ezert ott a link. Ha vizualis tipus vagy, akkor a fotokat itt lathatod  az utamrol.. 

https://picasaweb.google.com/107909684286332002609/WestPapua

nekem eleg meghatarozo elmeny volt.. no de persze tanultam antropologiat, meg egy antropologus vett fel amikor stoppoltunk.. meg ezer mas..



Futrinka22
2012/04/23 22:43:32

Nagyon érdekes világ lehet, de valahogyan mégsem sikerült kedvet csinálnod hozzá, ami természetesen nem a blogod hiányossága.




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.