Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Szilveszter (és karácsonyi) receptek
2010/01/06 23:29:55 Küldte: Gejza

 A szilveszteri túrán én voltam az egyetlen, aki mind két csapat programjában részt vettem. És mind két csapatban jól éreztem magam. Köszönet ezért Ramcsinak is, Tomnak is!

Viszonzásul megpróbáltam néhány aprósággal színesíteni a programokat. Elmondtam, amit a környékről tudtam.

A túratársak közül többen megkérdeztétek hogyan készülnek az édességek? Íme, a receptek. Látszólag sok munka van velük. Valójában naponta alig negyed óra.

 

Birsalmasajt:

Az érett birsalmát, vagy birskörtét megmosás után felszeletelem. Ki vágom belőle a kemény részeket, a magházat, a kukacos részt és a rothadtját. Az így előkészített gyümölcsöt felteszem a tűzre párolni. (Nem főzni!) Az én lábosomba kb. 3,5 kg szeletelt gyümölcs fér. Ez alá 3 dl vizet öntök és fedő alatt addig párolom, míg annyira megpuhul, hogy krumpli nyomóval pépesre össze tudom törni.

Ez után, ami a krumpli nyomón átjön, azt külön edénybe teszem. Mind addig nyomkodom, míg az előző lábosban már csak a gyümölcshéj marad. Ezt kidobom. A péphez kilogrammonként 20-40 dkg kristálycukrot teszek (ízlés szerint, az enyémbe 25 dkg volt) Ezt, ha lekvárnak akarom eltenni, akkor ismét felforralom, majd üvegekbe téve 48 órára száraz dunsztba teszem.

Ha birsalma-, vagy birskörtesajtot akarok belőle készíteni, akkor egy tálcára fol-pack fóliát terítek, és arra öntöm ki a pépet 1-1,5 cm vastagságban. Víztartalomtól függően 1-2 nap múlva a felülete megbőrösödik. Ekkor kevés porcukrot hintek rá, és egy másik tálcára átborítva a fol-pack fóliát lehúzom róla. Így a másik fele is megszikkad. Ha már mind két fele beszáradt valamennyire, célszerűbb a további szárítást elromlott hűtőgépből kivett rácson folytatni. Naponta egyszer így is meg kell fordítani, mert különben könnyen penészedik!

2-3 nap múlva fel lehet vágni a kívánt méretre és minta szerint. A felvágott darabokat nagyméretű befőttesüvegben összerázom kevés porcukorral. Majd ismét rácsra téve tovább szikkasztom. Amikor elérte a kívánt állagot (már nem ragad egymáshoz, de nem is kemény még), akkor tupper-vaar dobozokba zárom, amíg meg nem esszük, hogy a levegő páratartalmát ne szívja magába.

 

Cukrozott görögdinnye héj:

Először is megeszem a dinnye belét. A héjba hagyok annyi piros részt, hogy a kész anyag kétszínű legyen. A héjat csíkokra vágom, a kemény sötétzöld héjat 1-1,5 mm vastagságban lehámozom, majd megfelelő méretű darabokra vágva egy nagy lábos vízben, fedő alatt üvegesre főzöm. A főzővízbe literenként egy evőkanál ecetet is kell tenni. (forrástól számítva kb. 10-15 perc)

Ez után lecsorgatva – vastagságtól függően 1-2 óráig szikkadni hagyom, majd befőttes üvegbe annyi kristálycukrot teszek hozzá, hogy ellepje. Ez egy nap alatt levet enged. Ezt a sziruppot leöntöm róla. (Ha ehhez a léhez tiszta-szeszt, vagy vodkát öntünk, finom likőrt készíthetünk belőle. A dinnyehéjra pedig ismét kristálycukrot teszek) A leöntött levet felforralom és elpárologtatom belőle a vizet, majd a szirupot visszaöntöm a dinnyehéjra és újra annyi kristálycukrot teszek hozzá, hogy ellepje. Ezt a héjj vastagságától és víztartalmától függően 2-5 napon keresztül megismétlem. Végül ezt is hűtőgéprácson szikkasztom további 3-4 napig. Végül porcukorba megforgatva légmentesen záródó edényben tárolom felhasználásig. A kész anyagot célszerű 2-3 hétre a mélyhűtőbe tenni. Így elejét vehetjük a férgesedésnek.

Megjegyzés:

Ha nagy mennyiségű dinnyehéjam van, célszerű néhány üveggel szirupban is ledunsztolva elrakni. Ez jól felhasználható tortadíszítésre, vagy püspökkenyérbe. Esetleg a karácsonyi mákosbeiglibe mazsola helyett.

 

Cukrozott narancshéj:

Narancson kívül minden más vastag héjú citrus féle alkalmas rá. (Citrom, jaffa, grepfruit, mandarin.) A lehámozott héjat ízlés szerint csíkokra, vagy kockákra vágjuk. Majd vastagságtól függően 5-7 napra beáztatjuk langyos vízbe. A vizet naponta cseréljük rajta. Így az illóolaj java kilúgozódik. Ez után a vizet leöntve 1-2 óráig szikkadni hagyjuk. A készítés módja a továbbiakban megegyezik a dinnyénél leírtakkal.

 

A mandula csak meg lett szárítva. A diót viszont tisztítás után enyhén megpörköltem. Így egyedi aromát kapott.

 

Karamellás dió:

Viszonylag ezt a legegyszerűbb elkészíteni. Egy nagy lábosban lassú tűzön állandó keverés mellett kristálycukrot melegítünk. Amikor megolvad, az előre elkészített, megtisztított dióbelet belekeverjük. (Érdemes a dióbelet többször átvállogatni, hogy semmi képpen se maradhasson benne héj darab!)

Gyorsan kell dolgoznunk, hogy az összes cukor megolvadjon, de nehogy a már megolvadt megégjen. Általában 1 kg cukorba 1 kg dióbelet teszek.

Amikor elkészült, margarinnal kikent tepsibe borítom, és villával vékony rétegbe elegyengetem. Igyekeznünk kell vele, mert gyorsan megkeményedik.  A már kihült, kemény karamellás diót össze tördeljük ehető darabokra, és légmentesen záródó edényekben tároljuk.

 

Mint tudjátok, én alig iszom alkoholt, de a jó piákat én is megkóstolom. Az alábbi recepteket Mészáros Feri barátomtól kaptam:

 

Dió likőr:

Legkésőbb június 24-én, de lehet valamivel előbb is, 13 db zöld diót négybe vágunk, uborkás üvegbe rakjuk. Ráteszünk

- 60 dkg cukrot,

- fűszereket: fahéj, szegfűszeg, rúd vanilia.

- Ráöntünk 1 l alkoholt (70-96%-osat).

Majd 3-4 hónapig árnyékos helyen érleljük, s közben kevergetjük. Leszűrjük, üvegekbe töltjük. Minél tovább áll, annál finomabb. Sajnos nem szokott sokáig állni. Tegnap találtam egy 2004-ben eldugott üveggel, az viszont fejedelmi volt!!!

Megjegyzés: A diólikőrhöz, pláne ha nagyobb mennyiségről van szó, a szomszéd diója sokkal jobb.

 

 

Kökény likőr:

1.5 kg dércsípte gyümölcsöt magostul összetörünk. A magokat nem kell összetörni, csak néhányat!!. Ráöntünk 1.5 l alkoholt, a szokásos %-ost. Egy hónapig állni hagyjuk, majd gézen átszűrjük, végül fél kiló cukorból és 1 l vízből szirupot főzünk. Ha kihűlt, hozzáadjuk a gyümölcshöz. Egy hét állás után ismét leszűrjük. Ezután fogyasztható, bár jobb lenne még állni hagyni, hogy az ízek kiteljesedjenek.

Megjegyzés: ez évben 2.7 kg kökényből készült a nedű, amit Markaz környékén szedtem egy csodás, meleg, napos október végi szombaton. Óriás szemek voltak, jó volt az alapanyag, az itóka pazar lett. Még csak kóstolgatjuk.

 

További szép túrákat kívánok nektek! Remélem még találkozunk…

 

Szádeczky-Kardoss Géza

szadeczky-kg@freemail.hu

+3630/35-439-35

 

 

Címkék: Dinnyehéjj Birsalmasajt Diólikőr





Bejegyzések 1 - 2-ig. Összes bejegyzésed: 2

Gejza
2013/03/18 22:00:03

Jó étvágyat  hozzá!



meridiana
2010/01/10 16:21:50

Szia,


Remek receptek. Élmény volt olvasni. Birsalmáimat őrizgettem a hűtőben, abban bízva egy jó recept alapján elkészítem a birsalmasajtot. Aztán ott érlelődött a zacsiban, majd mire ráeszméltem hogy ott felejtve az egész, hasznavehetetlenné vált, össze-vissza rothadt, sajnos. Tanultam belőle. nincs halogatás,  cselekedni kell azzal, ami arra vár. köszönöm a tuti tippeket.


Túratársi üdvözlettel: meridiana  




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.