Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Hogy' kerül medve a Börzsönybe?
2012/06/26 09:32:08 Küldte: petour
"Medve a Börzsönyben!" - riogatnak 2 napja a bulvárlapok. "Átjött a szlovák határon és már a magyar erdőkben csatangol egy közel 100 kilós medve!"
Nos, a "veszélyes vadállat" valószínűleg egy 2 éves bocs, amely valóban lehet mázsás súlyú, (a felnőtt medve 2-300 kg) és mindenevő: gyümölcsöt, gombát, lárvákat, hajtásokat, jóízű gyökereket, madártojást, halat, mézet fogyaszt, de megeszi a dögöt is. Az anyjától való elválás szakaszában lévő, vándorló fiatal medve fokozottan ingerlékeny, mert éhes és nem érzi magát biztonságban, de az őt békén hagyó emberre nem jelent veszélyt!
Egészen a 20. század első harmadáig Magyarországon természetes volt a jelenlétük, amíg "sikeresen" ki nem irtottuk, - több más fajjal együtt. (pl. siketfajd, farkas) Néhány medve és farkas ma is gond nélkül eléldegélhetne erdeinkben, javítaná a hazai állatvilág sokszínűségét és jótékony hatású lenne a természetes szelekcióban való közreműködésük is.
A környező országokban mindenütt szép számban élnek barnamedvék és nagyon ritkán fordul elő velük konfliktus. (Sajnos Erdély egyes részein, - például a Hargitában, Háromszékben, vagy Brassó környékén - hagyták túlszaporodni, ezért ott a rivalizálás és az éhség agresszívabbá tette a medvéket, és az ember elleni támadások kockázata nem elhanyagolható!) Európa barnamedve-állományának 40 %-a Romániában él. 

Szlovákiában tudományosan szabályozzák a medvék létszámát, mégis előfordul olykor, hogy több mackó születik, mint amennyit a terület el tud tartani. Az anyamedve általában kétéves koráig nevelgeti a bocsait, utána azonban előbb-utóbb elkergeti őket. A fiatal állatok ilyenkor elindulnak a vakvilágba, hogy saját területet keressenek maguknak. A kóborlás során - különösen a Szlovák-érchegységből és a Selmeci-hegységből - akár a magyar Északi-középhegységbe is eljuthatnak.

'92-ben is volt egy "medve-pánik" Magyarországon, amikor Dömössel átellenben, a Szent-Mihály-hegy oldalában, turisták egy medvét láttak. Egyesek még leszopogatott muflon-csontokat is látni véltek! A rémhír-keltésben érdekelt sajtó akkor is felfújta a dolgot. Ki is vonult a hős fővadász, becserkészte "vérszomjas" vadállatot és halált megvető bátorsággal agyonlőtte a 2 éves bocsot...

A természetvédelmi jogszabályok fejlődése folytán a barna medve ma már fokozottan védett állat Magyarországon, - Szlovákiában és Romániában nem! - ezért elpusztítása esetünkben föl sem merülhet. A legfrissebb hírek szerint egy szakemberekből álló különítmény indult a Börzsönybe a felkutatására, és altató-lövedék segítségével történő befogására.

Az illusztrációként használt fotó a Duna-Ipoly Nemzeti Parktól származik.

Címkék: Börzsöny Medve





Bejegyzések 1 - 3-ig. Összes bejegyzésed: 3

dcr8
2012/07/10 20:50:55

Állam bácsi megmutatja, hogy medvég minket. Bocs!

Ez volt a "Kékfényből sosem elég" mai kiadása.



Gejza
2012/07/04 17:40:06

2011 tavaszán a Cseres-hegységben (az Ó-Bükk felvidéki oldalát hívják így) alig három-négy kilométerre a Trianon utáni határtól láttam mackó nyomokat. Így hát nem meglepő, ha időnként hozzánk is átcammog   egy kis szeder ügyben.


Ez azért elgondolkoztató, mert nem lenne jó, ha a Somoskőújfalu, és Ózd közötti falvakban rászoknának a qukázásra...



tura
2012/06/27 17:40:55

hagyjatok :))) élni :)))

nekem is vannak jogaim :)))))






*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.