Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Édes anyanyelvünk 11.
2012/07/09 11:42:46 Küldte: Gejza

Családi-kör

Azt mondják, ritkán szól a székely. Nagyokat hallgat. Kevés szóval még is sokat mond. Bizony nem csak a székely-viccekben van ez így! Az alábbi nyúlfarknyi történet is erről szól.

Néhány éve Erdély-országot járva egy nyugdíjas tanító néni – aki egykor Csíkrákoson tanított - mesélte, hogy egy alkalommal osztályának Arany János „Családi-kör” című versét olvasta fel. A gyerekek nagy figyelemmel és élvezettel hallgatták az ízes nyelvezetben megírt sorokat. Mesélt annak keletkezéséről, az akkori idők történéseiről, s az ország állapotáról. A Szabadságharcról, és vérbe fojtásáról, s az országban bujkáló megnyomorodott honvédekről. 1852-ben, amikor a költő papírra vette a sorokat senkinek sem kellett megmagyarázni, hogy ki az a béna hadfi. Vagy, hogy a leány ki után kérdez?

 

Végül házi feladatul azt adta fel, hogy írjanak valami náluk megtörtént családi eseményről egy rövid fogalmazványt.

 

Az egyik dolgozat nyolc lényegre törően tömör tőmondatban mindent elmond. Számos általunk egyáltalán nem használt szó van benne, melyeket önmagukban meg sem értenénk, de így együtt nem szorul semmi féle magyarázatra.

 

Én iskolábó haza.

Apám istállóba bé.

Anyám es bé.

Ott összve.

Apám ivóba el.

Anyám bőg, mint tehen.

Apám estve dőttesen bühlögött bé a kapun.

Oszt anyám, egész estve bufogott, mint a málés fazék.

 

Szádeczky-Kardoss Géza

szadeczky-kg@freemail.hu

+3630/35-439-35

 

Címkék: Székely Családi-kör





Bejegyzések 1 - 2-ig. Összes bejegyzésed: 2

Gejza
2012/07/10 19:51:25

Én csak gyönyörködni tudok az erdélyi emberek beszédében,  ősi kifejezéseikben. Nem tudom megítélni mit, hogyan helyes mondani Erdővidéken, Csíkban, vagy Gyergyóban.



Gejza
2012/07/10 09:43:25

Kedves Guruló!


Sajnálom, hogy hozzászólásodat törölted,  pedig bizonyára mást is érdekelt volna. Nagyszüleim még használták ezeket a rokonsági megnevezéseket,  így én is megértem őket, de nálunk bizony már nem igen hallani.


Szegényedő nyelvünkbe egyre több angolszász kifejezés kerül,  pedig volna magyar megfelelőjük...


Pár éve az Egyesült Királyságból egy skót férfivel túráztam. Az ő elmondása szerint, nyelvét már alig háromezren beszélik. Ettől mi még igen messze vagyunk.




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.